GR US

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού απειλεί την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ

Αssociated Press

Επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό τους στην πλατεία Σαν Πέντρο, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. (AP Photo/Ben Margot)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Οικονομία των ΗΠΑ βαδίζει προς ένα ταραχώδες φθινόπωρο με υπαρκτή την απειλή να μείνουν τα σχολεία κλειστά, να υπάρξει ένα νέο λοκντάουν, να παραμείνουν άδεια τα γήπεδα και με το χρηματικό ποσό που θα δοθεί από την κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις και τους άνεργους να παραμένει άγνωστο, τη στιγμή που όλοι ευελπιστούσαν στην γρήγορη ανάκαμψη από την ύφεση λόγω της πανδημίας.  

Επί μήνες, η επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους επενδυτές, την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και πολλών οικονομολόγων ήταν πως μετά την καταβαράθρωσή της την άνοιξη, η Οικονομία της χώρα θα επιτάχυνε προς τα τέλη καλοκαιριού και θα απογειωνόταν το φθινόπωρο, καθώς ο ιός θα υποχωρούσε, οι περιορισμοί στο εμπόριο θα χαλάρωναν και οι καταναλωτές θα επέστρεφαν στις συνηθισμένες τους δαπάνες. Η ανάκτηση των χαμένων θέσεων εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο ενίσχυσαν αυτές τις θετικές προβλέψεις.

Ωστόσο, η αποτυχία να περιοριστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απειλεί να πλήξει την ανάπτυξη και να σπρώξει και πάλι τη χώρα στην ύφεση, η οποία θα μπορούσε πια να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, εκτός εάν το Κογκρέσο αναθεωρήσει το εύρος της ομοσπονδιακής οικονομικής ενίσχυσης που ίσως απαιτείται τους ερχόμενους μήνες, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Η επικείμενη ζοφερή κατάσταση ήταν εμφανής την Τρίτη όταν και οι προβλέψεις μεγάλων εταιρειών για το μέλλον ήταν κάθε άλλο παρά ευοίωνες.

Η «Delta Air Lines» δήλωσε ότι αναιρεί τα σχέδιά της να προσθέσει πτήσεις τον Αύγουστο και μετά, επικαλούμενη περιορισμένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Οι μεγαλύτερες τράπεζες προειδοποίησαν ότι παρακρατούν  δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τις αναμενόμενες απώλειες, καθώς οι πελάτες τους θα αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά και άλλα δάνεια τους ερχόμενους μήνες.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα αποδειχθεί πως ήταν «εύκολοι» αναφορικά με την ανάκαμψη, δήλωσε η Τζένιφερ Πιέπζακ (Jennifer Piepszak), επικεφαλής οικονομολόγος στην JPMorgan Chase. «Πραγματικά θα αποκαλυφθεί μπροστά μας η αλήθεια, πιστεύω, κατά τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο ομογενής Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς είχε καλυφθεί από τα ομοσπονδιακά κονδύλια, τα οποία πλέον φτάνουν στο τέλος τους. «Θα δείτε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης», τόνισε.

Κάποιες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις για να διατηρήσουν στο μισθολόγιο ή να επαναπροσλάβουν εργαζόμενους έχουν πλέον ξεκινήσει τις απολύσεις, καθώς αυτά τα κονδύλια εξαντλούνται τη στιγμή που η δραστηριότητα στις επιχειρήσεις τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα εκτεταμένα επιδόματα για τους άνεργους, τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες ενίσχυαν τις καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και της αρχής του καλοκαιριού, είναι προγραμματισμένο να λήξουν στα τέλη Ιουλίου, τη στιγμή που πάνω από 18 εκατομμύρια Αμερικανών συνεχίζουν να δηλώνουν άνεργοι.

«Ακόμα και εάν η εξάπλωση του ιού σταθεροποιηθεί, η ανάκαμψη είναι πιθανόν να συναντήσει εμπόδια λόγω της μειωμένης δραστηριότητας και των κοστοβόρων προσαρμογών σε κάποιους τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λάελ Μπρέιναρντ, κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.