GR US

Η απώλεια 1 εκατ. θέσεων εργασίας προκαλεί έμφραγμα στην Οικονομία της ΝΥ

Αssociated Press

Πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν ποιος έχει σειρά για να εισέλθει στο HT&V Nails του Χάρλεμ. (AP Photo/Seth Wenig)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού, βυθίζεται στην χειρότερη οικονομική καταστροφή από την οικονομική κρίση του 1970 οπότε και παραλίγο να χρεοκοπήσει.

Η πόλη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το άνοιγμά της, με μερικούς εργαζόμενους να έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους ή πίσω από τις ταμειακές μηχανές, ενώ την Δευτέρα κατά τη νέα φάση, άνοιξαν και κάποια άλλα καταστήματα όπως εκείνα της προσωπικής φροντίδας.

Ακόμα και έτσι, το ποσοστό ανεργίας της πόλης βρίσκεται περίπου στο 20%, αριθμός που έχει να εμφανιστεί από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Η αρχική «παύση» και η υποχρεωτική άδεια, έχει εξελιχθεί για πολλούς εργαζόμενους σε μόνιμη απώλεια των θέσεων εργασίας. Το ξαφνικό κλείσιμο της πόλης σχεδόν τέσσερις μήνες πριν έχει οδηγήσει στην ανεργία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ κάθε άλλο εξασφαλισμένη είναι η δουλειά όσων έχουν επιστρέψει στα πόστα τους.

Οι απολύσεις συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο, καθώς πολλοί εργοδότες έχασαν κάθε ελπίδα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη ή τους τελείωσαν τα χρήματα της ομοσπονδιακής βοήθειας, την οποία χρησιμοποιούσαν για να πληρώνουν τους μισθούς.

Αssociated Press

Γυναίκα ψωνίζει σε κατάστημα Gap στην Νέα Υόρκη. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

Ο Κέλβιν Ρόλινγκ, 48 ετών, είναι ένας από αυτούς που επηρεάστηκαν. Παρκαδόρος των ταξί στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Κένεντι» τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Ρόλινγκ δήλωσε στην «ΝΥΤ» ότι πίστευε πως θα είναι ένας από τους τυχερούς που θα κρατούσε τη δουλειά του παρά την κατακόρυφη πτώση της κίνησης στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, μια μέρα του Ιουνίου τον ειδοποίησαν πως απολύεται. Με την πόλη να προσπαθεί να επανεκκινήσει την Οικονομία της και εν μέσω της φάσης του ανοίγματος, ο Ρόλινγκ είπε ότι «θα έπρεπε να καλείς πίσω τους ανθρώπους (στη δουλειά τους), όχι να τους απολύεις».

Η πανδημία επέφερε μια απότομη και σαρωτική αντιστροφή της πορείας των ανθρώπων, τέτοια που η πόλη δεν έχει δεν έχει ξαναδεί. Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν ήταν «σαν μια παρατεταμένη ασθένεια», δήλωσε ο Φρανκ Μπρεϊκόνι, πρώην κορυφαίος οικονομολόγος στον Δήμο της Νέας Υόρκης. «Η τωρινή είναι σαν έμφραγμα», τόνισε.

Ολόκληρες βιομηχανίες -εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα, μουσεία και γκαλερί- από εκεί που δούλευαν με τις μηχανές τους στα κόκκινα κατέληξαν ουσιαστικά να είναι κλειστές.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως φοβούνται ότι η κρίση σύντομα θα εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως στην εκπαίδευση, την Υγεία, και τις υπηρεσίες. Η Γουόλ Στριτ, μία από τις πιο σημαντικές μηχανές στην Οικονομία της πόλης φαίνεται προς το παρόν ανεπηρέαστη, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους εν μέσω της πανδημίας.

Η ζοφερή αυτή εικόνα επιδεινώθηκε από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν επ' αόριστον το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων.

Αssociated Press

Επιβάτες του Penn Station στην Νέα Υόρκη προσπερνούν έναν άστεγο. (AP Photo/Wong Maye-E)

Ενώ το ποσοστό ανεργίας σε πανεθνικό επίπεδο έπεσε στο 11,1% τον Ιούνιο, το ποσοστό στην πόλη της Νέας Υόρκης έφτασε τον Μάιο το 18,3%, το υψηλότερο τα τελευταία 44 χρόνια απ' όταν και συλλέγονται αυτά τα δεδομένα. Το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Επισήμως, περίπου 670.000 κάτοικοι της πόλης ήταν εκτός δουλειάς τον Μάιο. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος καθώς πολλοί άνεργοι, όπως εκείνοι που δεν έχουν χαρτιά, δεν υπολογίζονται στον επίσημο ορισμό του Δήμου για την ανεργία.