GR US

Ιστορική συμφωνία $2 τρισ. Λευκού Οίκου - Γερουσίας για την Οικονομία

Αssociated Press

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συνοδευόμενος από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου κατά τη μετάβασή του στο γραφείο του επικεφαλής της Γερουσίας Ρεπουμπλικανού Μιτς Μακόνελ, την Τρίτη. (AP Photo/Patrick Semansky)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία ανακοίνωσαν συμφωνία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο πρωτόγνωρο $2 τρισ., πακέτο στήριξης της Οικονομίας, προκειμένου να σπεύσουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που χτυπήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το επείγον μέτρο είναι η μεγαλύτερη οικονομική διάσωση στην Ιστορία της χώρας. Προορίζεται ως εβδομαδιαίο ή μηνιαίο βοήθημα στην οικονομία που βαδίζει προς την ύφεση -ή και χειρότερα- και ένα έθνος δυνητικά αντιμέτωπο με ένα φρικτό απολογισμό. Ωστόσο, το κείμενο, όπως και το ακριβές ποσό που προβλέπει, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Ο κορυφαίος βοηθός του Λευκού Οίκου, Eric Ueland, ανακοίνωσε τη συμφωνία σε ένα διάδρομο στο Καπιτώλιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα νωρίς την Τετάρτη, ύστερα από έντονο παζάρι ημερών και έντονη πίεση. Ορισμένα τελικά σημεία της συμφωνίας πρέπει να οριστικοποιηθούν σε λεπτομερή νομοθετική γλώσσα. Το εκτεταμένο μέτρο 500 σελίδων είναι το τρίτο νομοσχέδιο για το κορωνοϊό που έφτιαξε από το Κογκρέσο και είναι κατά πολύ το μεγαλύτερο, βασιζόμενο σε παλαιότερες προσπάθειες επικεντρωμένες στα εμβόλια και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στις ιατρικές άδειες ασθενών και οικογενειών για τους εργαζόμενους και στην επισιτιστική βοήθεια. Θα παράσχει άμεσα πληρωμές στους περισσότερους Αμερικανούς, θα διευρύνει τα επιδόματα ανεργίας και θα παράσχει πρόγραμμα 367 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν μισθοδοσία, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν σπίτι τους.

«Προς τον αμερικανικό λαό, λέμε, μεγάλη βοήθεια, γρήγορη βοήθεια είναι καθοδόν», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, το πρωί της Τετάρτης στο CNN.

Πρόσθεσε ότι ανέμενε η έγκριση να δοθεί μέσα στη μέρα από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Μετά από αυτό θα ήταν η ώρα της Βουλής που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Σε μια γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος Νάνσυ Πελόζι ανέφερε ότι η διακομματική συμφωνία «μας οδηγεί σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών του αμερικανικού λαού», αλλά δεν είπε αν την εγκρίνει πλήρως.

«Οι Δημοκρατικοί βουλευτές θα ελέγξουν τώρα τις τελικές διατάξεις και το νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας για να καθορίσουν την πορεία τους», ανέφερε. Ολοι οι βουλευτές -Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί- ελπίζουν να εγκρίνουν το μέτρο ώστε να το υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ, με ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς να χρειάζεται να κληθούν οι νομοθέτες πίσω στην Ουάσιγκτον. Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς το νομοσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί από ορισμένους συντηρητικούς που έχουν αναστατωθεί από το κόστος και το πεδίο εφαρμογής του. Ανήσυχοι ήταν και ορισμένοι ένθερμοι φιλελεύθεροι.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δήλωσε πως «έπειτα από ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων (σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού) για το ιστορικό σχέδιο στήριξης (της αμερικανικής οικονομίας) μπροστά σε αυτή την πανδημία. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.

Σύμφωνα τον Μακόνελ, το πρόγραμμα, που αναλυτές βάπτισαν νέο «σχέδιο Μάρσαλ», θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό «στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης που δίνει η χώρα μας», θα σημάνει πως θα διατεθούν «τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία το ταχύτερο δυνατόν» και «θα προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες των Αμερικανών εργαζομένων, στις μικρές επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες».

Καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει πιθανότατα ήδη μπει σε ύφεση, το σχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία προκαλεί η πανδημία.

Πάντως, τα μέτρα που προβλέπει θα καλύψουν τις «προτεραιότητες», σύμφωνα με τον Μακόνελ. «Θα εγγυηθούν τάχιστα οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς», ποσά που θα δοθούν «απευθείας στα νοικοκυριά», από τη μεσαία τάξη ως τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως και στα ταμεία ανεργίας. Αυτή ήταν μια από τις απαιτήσεις-κλειδιά των Δημοκρατικών και ο Σούμερ εξέφρασε ικανοποίηση διότι πολλοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν βοήθεια χονδρικά ίση με τον μισθό ή το εισόδημά τους «για τέσσερις μήνες».

Το σχέδιο «θα προσφέρει υποστήριξη στην πραγματική οικονομία» των ΗΠΑ, ιδίως με δανειακές χορηγήσεις που θα εγκρίνονται με ταχείες διαδικασίες για μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, για να «μπορέσουν να επιβιώσουν» και «να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», σύμφωνα με τον Μακόνελ. Θα επιτρέψει επίσης να «σταθεροποιηθούν τομείς-κλειδιά της εθνικής μας οικονομίας» και να «αποφευχθούν όσες περισσότερες απολύσεις είναι δυνατόν», κατά τον ίδιο.

Ο Μακόνελ εκφράστηκε στην τοποθέτησή του σε τόνο άκρως πολεμικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως το σχέδιο για το οποίο κλείστηκε συμφωνία αποτελεί «επένδυση αντάξια» αυτών που γίνονται «σε καιρό πολέμου», ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της σπουδαιότερης χώρας του Κόσμου θα νικήσουν τον κορωνοϊό» και ότι «η Γερουσία θα εγγυηθεί πως θα έχουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να το καταφέρουν».

* Με πληροφορίες από «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ» «CNN»