GR US

Οι Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους σε ρυθμό ρεκόρ τον Αύγουστο

Αssociated Press

Κατάστημα στο Σικάγο ενημερώνει πως προβαίνει σε προσλήψεις, 8 Οκτωβρίου, 2021. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ενας λόγος που οι εργοδότες της Αμερικής δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας αποτυπώθηκε έντονα σε μια έκθεση της Τρίτης: Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους.

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι οι παραιτήσεις αυξήθηκαν στα 4,3 εκατομμύρια τον Αύγουστο, το υψηλότερο στα αρχεία που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 2000 και από 4 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το 3% του εργατικού δυναμικού. Η πρόσληψη επιβραδύνθηκε επίσης τον Αύγουστο, έδειξε η έκθεση και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας μειώθηκε στα 10,4 εκατομμύρια, από το υψηλό ρεκόρ των 11,1 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα.

Τα δεδομένα βοηθούν στη συμπλήρωση ενός παζλ που διαφαίνεται στην αγορά εργασίας: Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν απότομα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο αριθμός των δημοσιευμένων θέσεων εργασίας ήταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Τον περασμένο χρόνο, οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 62%. Ωστόσο, η συνολική πρόσληψη, όπως μετρήθηκε από την έκθεση της Τρίτης, έχει πράγματι μειωθεί ελαφρώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το άλμα στις παραιτήσεις υποδηλώνει έντονα ότι ο φόβος της μετάλλαξης Δέλτα είναι εν μέρει υπεύθυνος για το έλλειμμα στους εργαζόμενους. Εκτός από την εγκατάλειψη της οδήγησης, ο φόβος για την ασθένεια έκανε πιθανώς πολλούς από αυτούς που δεν εργάζονται να μην αναζητήσουν ή να μην αποκτήσουν δουλειά.

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν τον Αύγουστο, οι παραιτήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη σε εστιατόρια και ξενοδοχεία από τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκαν σε άλλες δημόσιες θέσεις, όπως το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση. Σχεδόν 900.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία τον Αύγουστο, αύξηση 21% από τον Ιούλιο. Οι αποχωρήσεις από τους εργαζομένους λιανικής αυξήθηκαν κατά 6%.

Ωστόσο, σε βιομηχανίες όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές, οι μεταφορές και η αποθήκευση, οι παραιτήσεις αυξήθηκαν ελάχιστα. Στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν τομείς όπως το Δίκαιο, η Μηχανική και η Αρχιτεκτονική, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, η παραίτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή.

Αλλοι παράγοντες πιθανότατα συνέβαλαν στην αύξηση των παραιτήσεων. Με πολλούς εργοδότες να απελπίζονται για εργαζόμενους και οι μισθοί να αυξάνονται με υγιή ρυθμό, οι εργαζόμενοι έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να απαιτούν υψηλότερες αμοιβές ή να πηγαίνουν αλλού για να τις βρουν.

Τα δεδομένα από τον Αύγουστο είναι μάλλον πολύ νωρίς για να αντικατοπτρίσουν τον αντίκτυπο των αναγκαστικών εμβολιασμών. Η εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν είχε δοθεί παρά μετά τις 9 Σεπτεμβρίου. Η «United Airlines» ανακοίνωσε την εντολή της στις αρχές Αυγούστου, αλλά ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που το έκαναν. Και οι απολύσεις ήταν αμετάβλητες τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε στην έκθεση.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι αυξήσεις θέσεων εργασίας ήταν αδύναμες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, με μόνο 194.000 θέσεις εργασίας, αν και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,8% από 5,2%. Ο αριθμός των προσλήψεων της Παρασκευής είναι καθαρό νούμερο, αφού ληφθούν υπόψη οι απολύσεις, οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις.

Η έκθεση της Τρίτης, γνωστή ως Ερευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, ή JOLTS, περιλαμβάνει ακατέργαστα στοιχεία και έδειξε ότι η συνολική πρόσληψη τον Αύγουστο μειώθηκε απότομα, στα 6,3 εκατομμύρια από 6,8 εκατομμύρια τον Ιούλιο.