GR US

Παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα οι απολύσεις στις ΗΠΑ - 1,3 εκατ. ζήτησαν επίδομα

Αssociated Press

Ο Γκλεν Μπούλμαν συμπηρώνει αίτηση για θέση εργασίας στο Σιάτλ.(AP Photo/Ted S. Warren, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν τα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ένας ιστορικά υψηλός ρυθμός που δείχνει ότι πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να απολύουν εργαζόμενους εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα υψηλά επίπεδα απολύσεων παρατηρούνται σε μία στιγμή κατά την οποία η αύξηση των κρουσμάτων του ιού έχει οδηγήσει έξι πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Οι 6 αυτές πολιτείες -η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, η Φλόριδα, το Μίσιγκαν και το Τέξας- αποτελούν το ένα τρίτο της Οικονομίας των ΗΠΑ. Δεκαπέντε ακόμα πολιτείες έχουν αναστείλει το άνοιγμά τους. Συνολικά, αυτή η οπισθοχώρηση έχει καθυστερήσει την προσωρινή ανάκαμψη της Οικονομίας και είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιπρόσθετες απολύσεις, σχολιάζει το «Associated Press».

Η έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας έδειξε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς από τις 1,4 εκατ. αιτήσεις που είχαν κατατεθεί την προπερασμένη εβδομάδα. Για 16η συνεχή εβδομάδα, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Πριν την πανδημία το ιστορικό υψηλό εβδομαδιαίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ήταν λιγότερο από 700.000.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 700.000 στα 18 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως μερικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επαναπροσλαμβάνουν εργαζόμενους.

Ακόμα 1 εκατομμύριο άνθρωποι διεκδίκησαν επιδόματα την προηγούμενη εβδομάδα με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στην Τέχνη, οι οποίοι για πρώτη φορά δικαιούνται να λάβουν οικονομική βοήθεια. Η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει αυτά τα στοιχεία στον επίσημο υπολογισμό.

Οι Αμερικανοί διεκδικούν επιδόματα ανεργίας εν μέσω της εκ νέου εξάπλωσης του ιού, με 38 πολιτείες να έχουν καταγράψει αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Ειδικότερα, μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί σε τέσσερις πολιτείες, στις οποίες καταγράφονται πάνω από τα μισά εκ των συνολικών ημερησίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ: στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριδα και το Τέξας.

Η εντατικοποίηση της επιδημίας και οι πιο αυστηροί κυβερνητικοί περιορισμοί έχουν επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος της χώρας, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τον αριθμό των προσλήψεων.

Η έκθεση της κυβέρνησης για την Οικονομία τον Απρίλιο έδειξε μια σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 4,8 εκατομμύρια, ενώ και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από το 13,3% στο 11,1%.

Ακόμα και έτσι, μόλις το ένα τρίτο των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έγινε εφικτό να της ξαναπάρουν πίσω.

Και, η έκθεση του Ιουνίου αντανακλά την κίνηση της Οικονομίας έως τα μέσα του συγκεκριμένου μήνα, πριν δηλαδή η πανδημίας επιδεινωθεί και πάλι.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Οι δαπάνες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που εκδίδονται από την Bank of America υποχώρησαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων και κατοικιών υποχώρησαν επίσης.

Ακόμα μειώθηκαν και οι επισκέψεις στα εστιατόρια σε πανεθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών που δεν προχώρησαν σε νέο κλείσιμο, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας κρατήσεων «OpenTable».

«Αυτό σημαίνει ότι ο ανανεωμένος φόβος για τον ιό, και όχι οι κυβερνητικοί περιορισμοί, φέρει την ευθύνη για την οπισθοχώρηση της δραστηριότητας», ανέφερε στο «AP» ο Αντριου Χάντερ, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην εταιρεία προβλέψεων «Capital Economics».