GR US

Πτώση της κατανάλωσης κατά 13,6% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ

Αssociated Press

Γυναίκα ψωνίζει ρούχα σε κατάστημα του Λος Αντζελες. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13,6% τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του κλειδώματος για τον κορωνοϊό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να αυξάνονται.

Η καταναλωτική πτώση του Απριλίου ήταν η πιο απότομη από το 1959. Οι αδύναμες δαπάνες του Απριλίου συνεισφέρουν στις ενδείξεις ότι η Οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μακρά, αργή ανάκαμψη. Η πανδημία του κορωνοϊού και το σχετικό κλείσιμο της Οικονομίας εξάλειψαν μια δεκαετία κέρδους εργασίας μέσα σε ένα μήνα.

Το προσωπικό εισόδημα, το οποίο περιλαμβάνει τους μισθούς, τους τόκους και τα μερίσματα, αυξήθηκε κατά 10,5% τον Απρίλιο, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την απότομη αύξηση των «κυβερνητικών κοινωνικών παροχών» μέσω των ομοσπονδιακών προγραμμάτων τόνωσης του κορωνοϊού.

Καθώς οι Πολιτείες αρχίζουν να ανοίγουν εκ νέου τις επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη δουλειά, η δραστηριότητα σε ορισμένες πλευρές της Οικονομίας φαίνεται να αυξάνεται -ή τουλάχιστον να μην επιδεινώνεται περαιτέρω- αφού έπιασε πάτο τον Απρίλιο.

«Μερικά από τα δεδομένα υποδηλώνουν σταθεροποίηση», δήλωσε η Κάθι Μπόστζανσιτς (Kathy Bostjancic), επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics. «Είναι ακόμη συνολικά μια πολύ διστακτική, αργή ανάκαμψη».

Η Καμέλια Κάνεν (Camelia Kuhnen), καθηγήτρια Οικονομικών στο UNC-Kenan Flagler Business School, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, θα παραμείνουν αβέβαιοι για τις οικονομικές προοπτικές για λίγο, ακόμη και με τα κράτη που ανοίγουν ξανά τις Οικονομίες τους. «Θα παροτρύνει πιθανώς αυτούς τους ανθρώπους να είναι πολύ, πολύ προσεκτικοί όταν ξοδεύουν τα χρήματά τους», είπε η κ. Κάνεν.

Οι ανησυχίες των Αμερικανών σχετικά με την πορεία της Οικονομίας ήταν ένας παράγοντας πίσω από την απότομη αύξηση του ποσοστού προσωπικής αποταμίευσης τον Μάρτιο. Το ποσοστό αποταμίευσης, που είναι η διαφορά μεταξύ του διαθέσιμου εισοδήματος και των δαπανών, αυξήθηκε στο 13,1% το Μάρτιο από 8% τον Φεβρουάριο.

Η Tρέισι Μίλερ (Tracy Miller), 46 ετών, από Ιγκλ του Κολοράντο, βρισκόταν στην αγορά για να αποκτήσει ένα νέο αυτοκίνητο αυτή την άνοιξη έως ότου η πανδημία ώθησε τους πελάτες να ακυρώσουν τις κρατήσεις για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας που προσφέρει. Ως αποτέλεσμα, έχασε την κύρια πηγή εσόδων της.

«Σίγουρα αποφάσισα ότι δεν θα γινόταν μεγάλη αγορά μέχρι να έχω κάποια έσοδα», είπε. Η κ. Μίλερ ανέφερε ότι αντιμετώπισε την κρίση αναβάλλοντας τις πληρωμές ενυπόθηκων δανείων μέχρι τον Ιούλιο. Χρησιμοποιεί επίσης επιδόματα ανεργίας περίπου $800 την εβδομάδα μέσω ενός ομοσπονδιακού προγράμματος για απασχολούμενους σε συναυλίες και θεάματα και για τους αυτοαπασχολούμενους εργαζομένους.

«Προσπαθώ απλώς να συντηρούμαι και να μην ξοδεύω πολλά», είπε.

Η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να εμποδίζει την ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Η J.D. Power, η εταιρεία έρευνας της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρει ότι μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 38% από την πρόβλεψη πριν από τον ιό, που ωστόσο ήταν μια μεγάλη βελτίωση από το έλλειμμα πωλήσεων 59% την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.