GR US

Σημαντική πτώση της ανεργίας στο 11,1% και 4,8 εκατ. νέες προσλήψεις στις ΗΠΑ

Αssociated Press

Ο Γκλεν Μπούλμαν συμπηρώνει αίτηση για θέση εργασίας στο Σιάτλ.(AP Photo/Ted S. Warren, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 11,1% τον Ιούνιο καθώς η Οικονομία πρόσθεσε ένα σταθερό ποσοστό 4,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ανέφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Ομως, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μπορεί ήδη να παραπαίει εξαιτίας ενός νέου κύκλου κλεισίματος της Οικονομίας και απολύσεων που προκλήθηκε από την επανεμφάνιση του κορωνοϊού.

Ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 11,1% από 13,3% τον Μάιο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο εποχής ύφεσης. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, προτού μία σειρά πολιτειών αρχίσουν να αντιστρέφουν ή να αναστέλλουν την επανέναρξη των Οικονομιών τους για να προσπαθήσουν να καταστείλουν τον ιό.

«Αυτό είναι ένα μικρό χρονολογημένο στιγμιότυπο σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Τζέσε Ετζγκερτον (Jesse Edgerton), οικονομολόγος στην J.P. Morgan Chase.

Τα νέα ήρθαν καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων ανά ημέρα στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλό όλων των εποχών των 50.700, υπερδιπλασιασμένος τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον αριθμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η άνοδος κρουσμάτων, με επίκεντρο κυρίως το Νότο και τη Δύση, οδήγησε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριδα να κλείσουν ξανά ή επιλεκτικά ορισμένες επιχειρήσεις, όπως μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, παραλίες και πισίνες, αποκλείοντας μερικούς εργαζόμενους από μια δουλειά για δεύτερη φορά.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δείχνει ότι η Οικονομία «επανέρχεται βρυχώντας», αν και αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές όπου ακόμη «σβήνουμε τις φλόγες» του ιού.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα αντικατοπτρίζονται στην έκθεση ανεργίας του Ιουλίου, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές Αυγούστου.

Ενώ η αγορά εργασίας βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν της ανάκτησης των τεράστιων απωλειών που σημειώθηκαν φέτος την άνοιξη. Ανακτήθηκε περίπου το ένα τρίτο των 22 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί.

Τα νέα κλεισίματα και περιορισμοί διατηρούν αυξημένες τις απολύσεις: Ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε ελαφρά μόλις την περασμένη εβδομάδα σε 1,47 εκατομμύρια, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση. Αν και ο εβδομαδιαίος αριθμός μειώθηκε σταθερά από την κορυφή του Μαρτίου, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλός από ιστορικά πρότυπα.

Και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παίρνουν επιδόματα ανεργίας παραμένει στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των 19 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των απολυμένων εργαζομένων που αναζητούν παροχές άνεργου αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τέξας, την Αριζόνα και το Τενεσί. Αν και ο αριθμός έπεσε στην Καλιφόρνια, παρέμεινε κοντά σε 280.000. Αυτοί είναι περισσότεροι από όσους αναζητούσαν επιδόματα ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα πριν από την επιδημία το Μάρτιο.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο οφείλεται κυρίως σε εταιρείες που επαναπροσλαμβάνουν εργαζομένους που είχαν απολυθεί ως μέρος των εκτεταμένων διακοπών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα την άνοιξη.