GR US

Σημαντική πτώση του κινεζικού νομίσματος, «χειραγώγηση» βλέπει ο Τραμπ

Αssociated Press

(Chinatopix via AP)

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν πτώση για έκτη ημέρα τη Δευτέρα, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τρόμαξε τους επενδυτές ενώ το γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε την πτώση του κινεζικού νομίσματος σε «χειραγώγηση», την στιγμή που ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones (Ντάου Τζόουνς) υποχωρούσε κατά περίπου 500 μονάδες.

«Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται ‘νομισματική χειραγώγηση’. Ακούει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα; Πρόκειται για μία σημαντική παραβίαση η οποία θα αδυνατίσει κατά πολύ την Κίνα στο πέρασμα του χρόνου», έγραψε στο Twitter την Κυριακή o κ. Τραμπ. Αντίθετα, ράλι έκαναν τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 2% μετά τη βουτιά κατά 2,5% της Παρασκευής -της χειρότερης ημέρας του μέχρι στιγμής για το 2019- αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για έναν ακόμα γύρο δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

«Οι αγορές δεν ανέμεναν οι τελευταίες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας να ολοκληρωθούν με μια σημαντική εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο πολλοί λίγοι ανέμεναν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επέβαλε δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων», δήλωσε ο Χουσεΐν Σάγεντ, επικεφαλής ανάλυσης στην FXTM.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, κατέγραψε πτώση 0,7%. Μαζί με την πτώση της Παρασκευής, οι απώλειες φθάνουν σχεδόν στο 2%.

Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 10 μήνες, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να σημειώνει βουτιά 2,5% σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν ανά δολάριο, καθώς οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που ξεκίνησε η διεθνής διαπραγμάτευση του κινεζικού νομίσματος. Το ρενμίνμπι, όπως είναι επίσης γνωστό το κινεζικό νόμισμα, οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε τέσσερα χρόνια ενώ νωρίτερα υποχώρησε κατά 1,6% στο επίπεδο των 7,090 γουάν έναντι του δολαρίου στις αγορές εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Το ιαπωνικό γεν, το οποίο τείνουν να αγοράζουν οι επενδυτές σε περιόδους που αποφεύγουν κινήσεις με ρίσκο, σημείωσε άνοδο 0,7% στο υψηλότερο επίπεδό του από το «στιγμιαίο κραχ» του Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των 30ετών ολλανδικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ενώ μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,7599% ενώ των αντίστοιχων γερμανικών στο -0,53%. Ευνοημένο από την στροφή των επενδυτών προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια ήταν και το ελβετικό φράγκο.

Ο Τραμπ προσβλέπει στην επιβολή δασμών και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε μια επίσημη ανακοίνωση. Το ευρώ κατέγραψε άλμα, ενισχυόμενο κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1172 δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου. Η στερλίνα σημείωσε πτώση σε χαμηλό 23 μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό σχεδόν 31 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα άτακτο Brexit.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε άλμα άνω του 1% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών. Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.456,51 δολάρια η ουγγιά.