GR US

Στα 41 εκατομμύρια έφτασαν οι απολυμένοι στις ΗΠΑ το διάστημα της πανδημίας

Αssociated Press

Κλειστό κατάστημα στο Νάιλς του Ιλινόις. (AP Photo/Nam Y. Huh, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Εκτιμάται ότι 2,1 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, παρά το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αυξάνοντας το συνολικό νούμερο ανέργων από την ημέρα κλεισίματος της οικονομίας λόγω κορωνοϊού μέχρι τώρα στα 41 περίπου εκατ. ανέργων, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.

Το εθνικό ποσοστό ανεργίας ήταν 14,7% τον Απρίλιο, το υψηλότερο από τη Μεγάλη Υφεση, και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα πλησιάσει το 20% τον Μάιο.

Οι πολιτείες επανεκκινούν σταδιακά τις οικονομίες τους αφήνοντας ορισμένες επιχειρήσεις -από γυμναστήρια, καταστήματα λιανικής και εστιατόρια μέχρι κομμωτήρια και νυχιών- να ανοίξουν ξανά με κάποιους περιορισμούς. Καθώς ορισμένοι από αυτούς τους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν ανακαλέσει ένα μέρος των απολυμένων υπαλλήλων τους, και ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί.

Αυτό ήταν και το θετικό σημάδι στην έκθεση του υπουργείου: Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν τώρα παροχές μειώθηκε για πρώτη φορά μετά την εντατικοποίηση της επιδημίας στα μέσα Μαρτίου, από 25 εκατομμύρια σε 21 εκατομμύρια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να προσλαμβάνουν εκ νέου και μπορεί να σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας να αυξηθούν τον Μάιο, κι όχι τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι πολλές από τις χαμένες θέσεις εργασίας δεν επιστρέφουν ποτέ, και η διψήφια ανεργία θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2021.

Οι αιτήσεις για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας, αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές βάσει ιστορικών προτύπων, τώρα μειώνονται για οκτώ συνεχείς εβδομάδες. Εκτός από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση την περασμένη εβδομάδα, πρόσθετα 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση σε ένα νέο πρόγραμμα για αυτοαπασχολούμενους και εργάτες, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για βοήθεια για πρώτη φορά. Αυτά τα στοιχεία δεν προσαρμόζονται σε εποχιακές παραλλαγές, επομένως η κυβέρνηση δεν τα συμπεριλαμβάνει στα συνολικά δεδομένα.

Οι αναλυτές παρακολουθούν τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα για να εκτιμήσουν πώς οι καταναλωτές ανταποκρίνονται, καθώς πολλά καταστήματα λιανικής ανοίγουν σταδιακά. Οι θέσεις εργασίας δεν θα επιστρέψουν με σημαντικό τρόπο, εφόσον οι Αμερικανοί παραμένουν αργοί στο αν φτάσουν στα προηγούμενα επίπεδα κατανάλωσης.

Τα στοιχεία από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες της Chase Bank δείχνουν ότι οι καταναλωτές αύξησαν αργά τις δαπάνες τους από τότε που η κυβέρνηση διανέμει επιταγές ανακούφισης στα μέσα Απριλίου. Οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν υποχωρήσει κατά 40% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά έκτοτε ανέκαμψαν στο 20% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης έχει σημειωθεί σε διαδικτυακές αγορές, οι οποίες έχουν ανακάμψει στα επίπεδα πριν από τους ιούς, αφού υποχώρησαν περίπου στο 20%. Ωστόσο, οι δαπάνες εκτός Διαδικτύου, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτικών δαπανών, εξακολουθούν να είναι κάτω 35% από πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Chase, αφού πρώτα είχαν βρεθεί στο 50% στο χαμηλότερο σημείο.