GR US

Ταραχή στις αγορές από το πρόβλημα χρεών της κινεζικής Evergrande

Αssociated Press

Η Wall Street που προσδιορίζει το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης και όλη την επιχειρηματική γειτονιά. (AP Photo/Seth Wenig)

ΠΕΚΙΝΟ. («ΑΡ»). Οι παγκόσμιοι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας την ώρα που αγωνίζεται να αποφύγει την αδυναμία πληρωμής χρεών από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτώντας τους φόβους για πιθανά ευρύτερα κύματα σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη πει τι μπορούν να κάνουν για τον όμιλο Evergrande. Οι οικονομολόγοι αναμένουν το Πεκίνο να παρέμβει εάν η Evergrande και οι δανειστές δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν για τον τρόπο διαχείρισης των χρεών της. Αλλά κάθε επίσημο ψήφισμα αναμένεται να συνεπάγεται ζημίες για τράπεζες και ομολογιούχους.

Η κυβέρνηση «δεν θέλει να θεωρηθεί ως μηχανισμός διάσωσης», αλλά είναι πιθανό να οργανώσει αναδιάρθρωση χρέους για να «μειώσει τον συστημικό κίνδυνο και να περιορίσει την οικονομική αναστάτωση», δήλωσε ο Τόμι Γου (Tommy Wu) της Oxford Economics σε μια αναφορά.

Το Evergrande είναι το μεγαλύτερο θύμα από την προσπάθεια του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να περιορίσει τα αυξημένα επίπεδα χρέους, τα οποία το Πεκίνο θεωρεί πιθανή απειλή για την οικονομία.

Οι επενδυτές παρακολουθούν το πώς ο εργολάβος που εδρεύει στη νότια πόλη Σενζέν (Shenzhen) κοντά στο Χονγκ Κονγκ διαχειρίζεται μια πληρωμή τόκων που λήγει την Πέμπτη για ένα από τα ομόλογα της εταιρείας.

Η Evergrande είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα χρέος ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η πιθανή χρεοκοπία της υποδαυλίζει τον φόβο ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την κρίση του 2007-08.

Ο ιδρυτής της Evergrande, Xu Jiayin, ήταν ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας το 2017 με καθαρή περιουσία $43 δισ., σύμφωνα με την έκθεση Hurun, η οποία ακολουθεί τους πλούσιους της Κίνας. Κατέρρευσε στη λίστα καθώς οι διαδικτυακές βιομηχανίες σημείωσαν άνοδο, αλλά εξακολουθεί να κατατάσσεται ως ο πλουσιότερος προγραμματιστής ακινήτων στην Κίνα πέρυσι. Επίσης, κατέκτησε την κορυφή του καταλόγου φιλάνθρωπων του Hurun 2020, χαρίζοντας περίπου 2,8 δισεκατομμύρια γιουάν (420 εκατομμύρια δολάρια).

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996, λέει ότι απασχολεί περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους και υποστηρίζει 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κατασκευαστικές και άλλες βιομηχανίες. Η Evergrande επίσης λέει ότι έχει 1.300 έργα σε 280 πόλεις και περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,3 τρισ. γιουάν ($350 δισ.).

Η κινεζική οικονομία έχει ήδη εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενδείξεις υποχώρησης, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. «Κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών πρώτων υλών, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον Κόσμο για πολλά μέταλλα και ορυκτά», εξήγησε ο Ρας Μολντ, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell.

Αλλοι μεγάλοι προγραμματιστές όπως η Vanke Co., η κρατική Poly Group και η Wanda Group δεν έχουν αναφέρει παρόμοια προβλήματα. Αλλά εκατοντάδες μικρότεροι προγραμματιστές έκλεισαν από τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές το 2017 άρχισαν να ενισχύουν τον έλεγχο των τακτικών συγκέντρωσης κεφαλαίων.