GR US

«WSJ»: H Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά το 2008

Αssociated Press

Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell (AP Photo/Jose Luis Magana, FIle).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το 2008, ακόμα και αν η οικονομία εμφανίζεται να είναι υγιής, εν μέρει επειδή δεν κινείται στα αναμενόμενα επίπεδα.

Τόσο ο πληθωρισμός όσο και τα επιτόκια που καθορίζονται από την αγορά είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις, δεδομένης της χρόνιας τάσης μεγάλου αριθμού προσλήψεων και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει η «Wall Street Journal».

Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν πως οι αξιωματούχοι της Fed δεν θεωρούν πως η Οικονομία έχει ενισχυθεί όσο θα περίμεναν, ακόμα και εάν το επιτόκιο αναφορά βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Επιπλέον, κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το επιτόκιο θα πρέπει να είναι ακόμα χαμηλότερο τώρα ώστε να παρέχει ένα «μαξιλαράκι» εν μέσω της νεφελώδους παγκόσμιας προοπτικής που διακυβεύεται από την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής.

Οι επικεφαλής της Fed θεωρούν η οικονομία των ΗΠΑ σχετίζεται πλέον πιο στενά με τις Οικονομίες ανά τον Κόσμο σε σχέση με το παρελθόν και πιστεύουν πως τα εγχώρια επιτόκια δεν μπορούν να αυξηθούν σε επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκονται οι υπόλοιπες ισχυρές Οικονομίες, οι οποίες έχουν πολύ μικρότερα ή αρνητικά επιτόκια.

Οι σκέψεις τους συνιστούν μια μετατόπιση σε σχέση με τα πρόσφατα χρόνια που αύξαναν το επιτόκιο επειδή θεωρούσαν πως η πτώση της ανεργίας θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση του πληθωρισμού. Επιθυμούσαν να δρουν προληπτικά για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την πίεση στις τιμές και να αποτρέψουν τη δημιουργία στεγαστικής φούσκας, σημειώνει η «WSJ».

Σήμερα, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ αδύναμες, όχι πολύ ισχυρές. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου, το οποίο ούτε διεγείρει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, είναι χαμηλότερο από ό, τι στο παρελθόν. Και, τα χαμηλότερα επιτόκια αφήνουν στη Fed πολύ μικρό περιθώριο μείωσης ώστε να καταπολεμηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε στους νομοθέτες μέσα στον μήνα που διανύουμε πως ανησυχεί ότι υπάρχει μία «ανθυγιεινή δυναμική» κατά την οποία «ο αναμενόμενα χαμηλός πληθωρισμός επιδρά στα επιτόκια, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια, γεγονός που σημαίνει λιγότερος χώρος για την κεντρική τράπεζα να αντιδράσει» σε κάμψεις.

Για να αποφευχθεί αυτή η παγίδα, οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν πως πρέπει να παλέψουν πιο σκληρά για την άμεση αύξηση των επιτοκίων, τώρα που η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση. «Το έχουμε δει στην Ιαπωνία. Τώρα το βλέπουμε και στην Ευρώπη», ανέφερε ο Πάουελ.

Η Fed έχει θέσει ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2% ως ένα δείγμα υγιούς ανάπτυξης της Οικονομίας, αλλά έχει με πάταγο αποτύχει να πετύχει τον σκοπό της από τότε που επισήμως τον υιοθέτησε το 2012, τονίζει η νεοϋορκέζικη οικονομική εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την Δευτέρα την όποια πιθανή ενέργεια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας πριν από τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.

«Η ΕΕ και η Κίνα θα μειώσουν περισσότερο τα επιτόκια και θα διοχετεύσουν χρήματα στα συστήματά τους, καθιστώντας ευκολότερο για τις μεταποιητικές τους εταιρείες να πωλούν προϊόντα. Στο μεταξύ, και με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, η δική μας Fed δεν κάνει τίποτα — και πιθανόν θα κάνει συγκριτικά πολύ λίγα. Κρίμα!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.