GR US

Χωρίς το επίδομα των 600 δολαρίων οι άνεργοι στις ΗΠΑ

Αssociated Press

Ανεργοι περιμένουν στην ουρά κρατώντας αποστάσεις για να συμπληρώσουν τα χαρτιά τους στο γραφείο ευρέσεως εργασίας στην Ομαχά της Νεμπράσκα. (AP Photo/Nati Harnik, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ενα ομοσπονδιακό συμπληρωματικό ποσό επιδόματος για την ανεργία ήταν μια σωτηρία για εκατομμύρια Αμερικανούς και για την Οικονομία. Το κόψιμό του, ακόμη και αν είναι προσωρινό, μπορεί να έχει διαρκείς συνέπειες.

Οταν η Λατρίς Οσέκο (Latrish Oseko) έχασε τη δουλειά της την περασμένη άνοιξη, η κρατική στήριξη βοήθησε στην αποφυγή καταστροφής από μια κρίση.

Μια ομοσπονδιακή πληρωμή ύψους 1.700 δολαρίων σήμαινε ότι όταν το 26χρονο αυτοκίνητό της χάλασε, θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Τα  $600 την εβδομάδα σε επιπλέον επιδόματα ανεργίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της επέτρεπαν να πληρώσει ενοίκιο και να αγοράζει φαγητό. Οταν έκλεισε το ίδρυμα ημερήσιας φροντίδας της, μπόρεσε να προσφέρει στην 4χρονη κόρη της συνδρομή στο ABCmouse, μια διαδικτυακή εφαρμογή μάθησης.

Αλλά τα ομοσπονδιακά χρήματα εξαντλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου και οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο αντικατάστασής τους.

Ετσι, η κυρία Οσέκο, 39 ετών, αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Ντέλαγουεαρ, όπου έζησε από τότε που ο ιδιοκτήτης της την έδιωξε στα τέλη Ιουλίου, ζητώντας δουλειά μέσω του τηλεφώνου της, παρακολουθώντας τη συζήτηση στο Κογκρέσο στα τοπικά Νέα.

«Εχω κολλήσει σε αυτό γιατί θέλω να μάθω, θα υπάρχει ελπίδα για μένα» είπε. «Μάχονται, και πρέπει να τους παρακολουθώ να διαφωνούν, αλλά έχουν μέρος για ύπνο το βράδυ».

Το Σάββατο, με σταμάτημα των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τέσσερα διατάγματα με στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας στους ανέργους. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο κ. Τραμπ είχε την εξουσία να ενεργήσει μόνος του σε θέματα που απαιτούν ομοσπονδιακές δαπάνες ή πόσο καιρό θα χρειαζόταν να αρχίσουν να ρέουν χρήματα αν προχωρήσουν τα διατάγματα.

Το Κογκρέσο μπορεί ακόμη να συμφωνήσει σε ένα νέο νομοσχέδιο δαπανών έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει επιπλέον παροχές ανεργίας, ίσως συμπεριλαμβανομένων αναδρομικών πληρωμών για την περίοδο κατά την οποία το πρόγραμμα έληξε. Αλλά για πολλούς από τους 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας, θα μπορούσε ήδη να είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η διαρκής οικονομική ζημία. Χωρίς ομοσπονδιακό συμπλήρωμα, θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά πολιτειακά επιδόματα ανεργίας, τα οποία συχνά είναι μερικές εκατοντάδες δολάρια την εβδομάδα.

Για πολλές οικογένειες, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πληρώσουν το ενοίκιο, να αποτρέψουν την πείνα ή να αποφύγουν την αύξηση του χρέους που θα δυσκολέψει την έξοδο από την τρύπα.

Χωρίς δουλειά η κ. Οσέκο δεν έχει μπορέσει να βρει νέο διαμέρισμα και χωρίς διαμέρισμα δεν μπορεί να βρει μία δουλειά.

Το πρόγραμμα «Προστασία Paycheck», το οποίο βοήθησε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να διατηρήσουν εργαζομένους, έληξε το Σάββατο. Τα νοικοκυριά και η ευρύτερη οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα αυτή τη στιγμή. Τα μορατόριουμ εξόδου λήγουν ή έχουν λήξει σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η Οικονομία έχει επιβραδυνθεί αυτό το καλοκαίρι καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, μια μικρότερη αύξηση σε σχέση με τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά χωρίς περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη κι ενώ οι τράπεζες τροφίμων λένε ότι αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα ζήτησης.