GR US

Ζήτηση εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ

Αssociated Press

(AP Photo/Steven Senne)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.(«WSJ»). Το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έχει αρχίσει να επωφελείται από την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal» η κατασκευή κατοικιών, παράδοση πακέτων και οι εργασίες αποθήκευσης υπερβαίνουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία και ορισμένες εταιρείες δεν μπορούν να βρουν αρκετούς εργαζόμενους.

Ενας εργολάβος σπιτιών στο Ορλάντο της Φλόριδας επιδιώκει να προσθέσει τέσσερις εργάτες οικοδομών σε μια ομάδα έξι ατόμων εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην Ατλάντα, ένας οδηγός φορτηγού ανυψωτήρα κάνει όλο υπερωρίες επειδή η αποθήκη όπου εργάζεται είναι πολύ απασχολημένη με τη διανομή πακέτων. Ενας κατασκευαστής ρυμουλκούμενων φορτηγών με έδρα το Σικάγο φιλοξενεί ολοένα και περισσότερες εκθέσεις εργασίας και αυξάνει τους μισθούς έως και 7% καθώς οι προσλήψεις αυξάνονται στα εννέα εργοστάσια παραγωγής του.

Σε εθνικό επίπεδο, η απασχόληση σε κατασκευές κατοικιών, η παράδοση πακέτων και η αποθήκευση υπερβαίνουν τώρα τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει σταθερά θέσεις εργασίας μετά την περικοπή των μισθών την περασμένη άνοιξη, αν και η απασχόληση παραμένει κάτω περίπου 5% από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Τα ανοίγματα θέσεων εργασίας σε πολλά χειροτεχνικά επαγγέλματα σημειώθηκαν σε επίπεδα πριν την πανδημία το περασμένο καλοκαίρι και παραμένουν σημαντικά αυξημένα, σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού τόπου εργασίας «Indeed».

Η αντοχή στη στέγαση και το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε να προωθηθεί η πρόσληψη σε επαγγέλματα χειροτεχνικά, τα οποία είχαν πληγεί σοβαρά από την ύφεση προηγούμενων ετών.

Πολλοί οικονομολόγοι και εταιρείες αναμένουν ότι οι δουλειές εργατών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, μετά τον περιορισμό του κορωνοϊού. Προβλέπουν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τη ζήτηση των εργοδοτών για τους μισθωτούς χειροκίνητης εργασίας -μια γρήγορη παραλαβή σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και μια έντονη αγορά κατοικίας- θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και μετά την ευρεία διανομή εμβολίων και οι καταναλωτές μετατοπίζουν μέρος των δαπανών τους από αγαθά σε υπηρεσίες.

«Η ζήτηση για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να μειωθεί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέρσον (David Berson), επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Mutual Insurance Co. «Θα χρειαζόμαστε ακόμα καλή αποθήκευση. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μεγάλη δύναμη στη ζήτηση στον τομέα των κατασκευών, ιδίως στις κατοικίες».

Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία υπηρεσιών, όπως το λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια, θα δουν ιδιαίτερα μεγάλα κέρδη καθώς η πανδημία εξασθενεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενας παράγοντας που οδήγησε στις εργασίες κατασκευής και στέγασης ήταν η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), η οποία μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά πέρυσι και ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για το προβλέψιμο μέλλον.

Οι «Millennials» (σ.σ. γεννημένοι περί το 2000) -τώρα στις πρώτες τους αγορές για σπίτι- πιθανότατα θα διατηρήσουν ένα ισχυρό ενδιαφέρον για σπίτια μετά την πανδημία.

Επιπλέον, η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση των εργοδοτών για απομακρυσμένη εργασία και τη συνοδευτική επιθυμία των καταναλωτών για περισσότερο χώρο, συχνά σε περιοχές χαμηλότερης πυκνότητας. Η τηλεργασία αναμένεται να αντέξει, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι οικοδόμοι πιθανότατα θα παραμείνουν σε κατάσταση πρόσληψης καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερα σπίτια σε μια αγορά που έχει υποφέρει από ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποθέματος.