GR US

Αλλαγές στην τηλεμαχία ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή

Εθνικός Κήρυξ

O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέρχεται στη σκηνή της τηλεοπτικής αναμέτρησης όπου ήδη έχει πάρει τη θέση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. (Olivier Douliery/Pool vi AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («AP»). Η προεδρική επιτροπή τηλεοπτικών αναμετρήσεων αναφέρει ότι σύντομα θα υιοθετήσει αλλαγές στη διαδικασία της για να αποφύγει την επανάληψη της χαώδους πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Η επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη πως η συζήτηση «κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προστεθούν περισσότεροι κανόνες για τις εναπομένουσες αναμετρήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί μια πιο ομαλή συζήτηση των θεμάτων».

Μία πιθανότητα που συζητείται, είναι να δοθεί στον συντονιστή η δυνατότητα να κλείνει το μικρόφωνο ενός από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση την ώρα που ο αντίπαλός του μιλά, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις που δεν είχε ωστόσο εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα δημόσια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επόμενη τηλεμαχία έχει προσδιοριστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι, εν είδει κοινοτικής συζήτησης.

Στο μεταξύ, η εταιρεία «Nielsen» είπε ότι 73,1 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη συζήτηση στην τηλεόραση, όπου προβλήθηκε σε 16 δίκτυα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τηλεοπτική εκδήλωση από τη μέρα προβολής του Super Bowl, ακόμα κι αν ήταν λιγότεροι από τα 84 εκατομμύρια όσων είχαν παρακολουθήσει την πρώτη συζήτηση μεταξύ του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Εκείνη ήταν η προεδρική συζήτηση με την μεγαλύτερη τηλεθέαση που έγινε ποτέ.

Ο συντονιστής Κρις Γουάλας (Chris Wallace) προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο της συζήτησης την Τρίτη στο Κλίβελαντ λόγω συχνών διακοπών, κυρίως από τον Τραμπ. Οι υποψήφιοι διέκοψαν τον Γουάλας ή τον αντίπαλό τους 90 φορές στη συζήτηση των 90 λεπτών, 71 εκ των οποίων από τον Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση της «Washington Post».

Ο συντονιστής ζήτησε μια πιο ομαλή συζήτηση, κάποτε κοιτάζοντας τον Τραμπ και είπε: «Θα εξυπηρετούσε καλύτερα τη χώρα αν επιτρέπαμε σε αμφότερους να μιλήσουν με λιγότερες διακοπές. Σας παρακαλώ, κύριε, να το κάνετε αυτό».

«Ζητείστε το κι από αυτόν» είπε ο Τραμπ.

«Ειλικρινά, έχετε κάνει περισσότερες διακοπές από ό,τι αυτός», είπε ο Γουάλας.

Ο Μπάιντεν την Τετάρτη χαρακτήρισε τη συζήτηση «εθνική ντροπή». Ωστόσο, παρά τις υποδείξεις για ακύρωση των δύο τελευταίων προεδρικών συναντήσεων και οι δύο εκστρατείες δήλωσαν ότι περίμεναν να συμμετάσχει ο υποψήφιός τους.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της εκστρατείας Τραμπ, Τιμ Μάρτοκ (Tim Murtaugh), δήλωσε ότι η επιτροπή «το κάνει μόνο επειδή ο τύπος τους ‘γρονθοκοπήθηκε’ χθες το βράδυ. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν η κυρίαρχη δύναμη και τώρα ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να δουλέψει με τους διαιτητές».

Η Μάρθα Ράντατζ (Martha Raddatz), από το «ABC News», η οποία συντόνισε μία από τις τρεις συζητήσεις Τραμπ-Κλίντον το 2016, δήλωσε ότι ο Γουάλας είχε βρεθεί σε σχεδόν μια αδύνατη κατάσταση. Αντιμέτωπη με την ίδια συμπεριφορά, είπε ότι μπορεί να έδινε ένα τέλος στην τηλεμαχία ένα τέλος στη συζήτηση για μια στιγμή για να επανέλθει εκ νέου. Επίσης, είπε ότι δεν είχε ποτέ την επιλογή, τεχνικά, να κόψει το μικρόφωνο ενός υποψηφίου πριν από τέσσερα χρόνια. «Για να το πούμε, ‘Δεν πρόκειται να ακολουθήσει τους κανόνες’- είναι μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», δήλωσε η Ράντατζ.

Το Twitter ήταν έντονο με κριτική προς τον Γουάλας στις αρχές της συζήτησης για απώλεια του ελέγχου της διαδικασίας. Αυτό απεικονίστηκε από τον Τζο Σκάρμποροου (Joe Scarborough) του MSNBC, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Τι κάνει ο Κρις Γουάλας; Δεν έχει κανέναν έλεγχο στη συζήτηση. Κάνει μια ερώτηση και ας συνεχίζει να φωνάζει ο Τραμπ. Αυτό είναι ντροπή». Το επόμενο πρωί από την εκπομπή του «Morning Joe» κάλεσε την επιτροπή τηλεμαχίας να δράσει.