GR US

Ανησυχία ειδικών Υγείας για Πενς μετά τα κρούσματα στο περιβάλλον του

Εθνικός Κήρυξ

O αντιπρόεδρος σε προεκλογική εκδήλωση στο Ταλαχασί Φλόριδας, το Σάββατο.(AP Photo/Steve Cannon)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι ειδικοί της Υγείας αμφισβητούν την αναγκαιότητα της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αφού πρώτα 5 άτομα από το στενό του περιβάλλον έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό.

Οπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ», ο προσωπάρχης του Πενς, Μαρκ Σορτ (Marc Short), ήταν μεταξύ εκείνων που διαγνώστηκαν το Σάββατο θετικοί στον κορωνοϊό. Και ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Σορτ είχε τεθεί σε καραντίνα.

Αυτό συνήθως σημαίνει απομόνωση για 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό για την περίπτωση που αναπτύσσεται μια λοίμωξη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε άλλους.

Ωστόσο, ο Πενς, ο οποίος ηγείται της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για την καταστολή της επιδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζει με μια σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν σταμάτησε τις επισκέψεις την Κυριακή στη Βόρεια Καρολίνα και τη Δευτέρα στη Μινεσότα, ενώ θα βρεθεί μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ στο Αλετάουν (Allentown) της Πενσυλβάνιας.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπρέιν (Robert O’Brien) είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Πενς «ακολουθεί όλους τους κανόνες» από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους Υγείας. Αποκάλεσε τον Πενς «έναν ουσιαστικό εργαζόμενο» και είπε ότι «οι αναγκαίοι εργαζόμενοι που βγαίνουν και κάνουν προεκλογική εκστρατεία και ψηφίζουν είναι τόσο ουσιαστικοί όσο τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως Αμερικανοί».

Ωστόσο, οι οδηγίες για τους αναγκαίους εργαζόμενους από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ απευθύνονται σε άτομα όπως η Αστυνομία, οι πρώτοι διασώστες και οι βασικοί εργαζόμενοι στις μεταφορές και τα τρόφιμα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας περιγράφει 16 κατηγορίες εργαζομένων σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε στρατιωτικές βάσεις, πυρηνικούς σταθμούς, δικαστήρια και εγκαταστάσεις δημοσίων έργων, όπως φράγματα και σταθμοί νερού.

«Δεν βλέπω προεκλογική εκστρατεία στη λίστα», δήλωσε ο Δρ Τζόσουα Σάρφστιν (Joshua Sharfstein), αντιπρύτανης για την πρακτική δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πρώην επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Μέριλαντ. «Οτιδήποτε δεν χρειάζεται να γίνει αυτοπροσώπως και οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τη δουλειά του ως αντιπροέδρου δεν θα θεωρηθεί αναγκαίο» είπε.

Ο Δρ Τόμας Τσάι (Dr. Thomas Tsai,) ειδικός Πολιτικής Υγείας στο Χάρβαρντ συμφωνεί. «Η βοήθεια για τη διατήρηση της λειτουργίας του εκτελεστικού τμήματος της κυβέρνησης θα μπορούσε να θεωρηθεί κρίσιμο έργο, αλλά ‘πάντα χωρίζαμε ιστορικά τα προεκλογικά από τα επίσημα καθήκοντα’», είπε.

Παρ’ όλα αυτά, η διευθύντρια Επικοινωνιών του αντιπροέδρου, Κάτι Μίλερ (Katie Miller), δηλώνει ότι ο Πενς «όπως έχει προγραμματιστεί θα κάνει εκστρατεία στη Μινεσότα».

Η Μίλερ παρείχε την διευκρίνιση αφού το μήνυμα κειμένου της εκστρατείας ζητούσε από τους υποστηρικτές του αντιπροέδρου να δουν τόσο τον Τραμπ όσο και τον Πενς.

Το πρόγραμμα του αντιπροέδρου είναι πλήρες, αφού τη Δευτέρα εκτός της Μινεσότα αναμενόταν να βρεθεί και στην Πενσυλβάνια, και την Τρίτη να επιστρέψει στη Βόρεια και στη Νότια Καρολίνα.

Ο Πενς υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος της Γερουσίας, σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός ρόλος που περιγράφεται στο Σύνταγμα, αλλά εκείνος που έγινε στόχος τη Δευτέρα.

Κι αυτό επειδή το απόγευμα αναμενόταν η Γερουσία να ψηφίσει την έγκριση για την υποψηφιότητα της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ (Amy Coney Barrett) που υπήρξε επιλογή του Τραμπ για να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ζητείτο η ψήφος του Πενς, κάτι πολύ δεν αναμενόταν να συμβεί, αλλά η παρουσία του ήταν αναγκαία.