GR US

Ανυποχώρητος ο βουλευτής σύμμαχος του Τραμπ παρά τους ισχυρισμούς για σεξ με ανήλικη

Αssociated Press

Ο βουλευτής Φλόριδας, Ματ Γκάετζ μίλησε στο Συνέδριο της Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (Conservative Political Action), στις 26 Φεβρουαρίου 2021. (AP Photo/John Raoux)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ», «ΑΡ»). Ο βουλευτής Ματ Γκάετζ (Matt Gaetz) είπε ότι δεν θα φύγει από το Κογκρέσο και αρνήθηκε ότι «κοιμόταν με ένα ανήλικο κορίτσι», υποδηλώνοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του προέρχονται από πολιτικούς εχθρούς που θυμώνουν επειδή «μισεί το βάλτο» (σ.σ. εννοεί την Ουάσιγκτον)!

Ο Ρεπουμπλικανός της Φλόριδας, ξεκινώντας την πέμπτη χρονιά του στο Κογκρέσο, αγωνίζεται για να διατηρήσει την πολιτική του σταδιοδρομία καθώς από την περασμένη εβδομάδα υπάρχουν αναφορές ότι βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανά εγκλήματα σεξ. Σε ένα άρθρο του τη Δευτέρα στο «Washington Examiner», ένα συντηρητικό ειδησεογραφικό μέσο, ο Γκάετζ προέβλεψε ότι «ορισμένοι από τους αποτυχημένους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο θα απαιτήσουν να παραιτηθώ».

«Οχι, απολύτως δεν παραιτούμαι» έγραψε.

Ενας εριστικός και προβεβλημένος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκάετς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σχεδόν καμία δημόσια υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στο Κογκρέσο και καμία από τον πρώην Πρόεδρο κι ας είχε υποσχεθεί δημόσια την πίστη του και μάλιστα υπέγραψε επιστολή για τον διορισμό του προέδρου Τραμπ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του κ. Tραμπ, ο κ. Γκάετζ αναζήτησε κάτι σε αντάλλαγμα. Ζήτησε ιδιωτικά από τον Λευκό Οίκο κάλυψη προληπτικής συγχώρησης (χάρη) για τον εαυτό του και άγνωστους συμμάχους στο Κογκρέσο για τυχόν εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν διαπράξει, σύμφωνα με δύο άτομα που μίλησαν για τις συζητήσεις.

Περίπου εκείνη την εποχή, ο κ. Γκάετζ κάλεσε επίσης δημόσια για ευρείες χάρες από τον κ. Τραμπ για να αποτρέψει αυτό που ονόμασε «ανθρωποκυνηγητό» των πολιτικών αντιπάλων τους. Ωστόσο, οι ανακριτές του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν αρχίσει να ρωτούν τους συνεργάτες του κ. Γκάετζ σχετικά με τη συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένου τού εάν είχε σεξουαλική σχέση με μία 17χρονη που παραβίασε τους νόμους για την εμπορία του σεξ, σε μια έρευνα που προέκυψε από την υπόθεση ενός κατηγορούμενου συνεργάτη του στη Φλόριδα.

Ο Γκάετζ, 38 ετών, βρίσκεται υπό έρευνα για το αν παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους για την εμπορία του σεξ, συμπεριλαμβανομένου εάν είχε σεξουαλική επαφή με ένα 17χρονο και άλλα ανήλικα κορίτσια, τα πλήρωσε ή προσέφερε δώρα σε αντάλλαγμα για σεξ. Αυτό σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έρευνα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν μπορούσαν να συζητήσουν λεπτομέρειες δημοσίως.

Ο Γκάετς, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα ακόμη, αρνήθηκε τις κατηγορίες τη Δευτέρα. «Πρώτον, δεν έχω πληρώσει ποτέ για σεξ», έγραψε. «Και, δεύτερον, ως ενήλικος άντρας, δεν κοιμήθηκα με μία 17χρονη».

Δεν ήταν σαφές εάν ο κ. Γκάετζ ή ο Λευκός Οίκος γνώριζαν τότε για την έρευνα ή για ποιον άλλο ζητούσε χάρη. Ο κ. Γκάετζ δεν είπε στους βοηθούς του Λευκού Οίκου ότι ήταν υπό έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της εμπορίας λευκής σαρκός όταν υπέβαλε το αίτημα. Ωστόσο, οι κορυφαίοι δικηγόροι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είδαν το αίτημα για μια προληπτική χάρη ως μη βιώσιμο που θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο, ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι.

Βοηθοί είπαν στον κ. Τραμπ για το αίτημα, αν και δεν είναι σαφές εάν ο κ. Γκάετς συζήτησε το θέμα απευθείας με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ τελικά συγχώρεσε δεκάδες συμμάχους και άλλους κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του, τονίζοντας την προθυμία του να ασκήσει τη δύναμή του για να βοηθήσει τους στενούς υποστηρικτές και να επιτεθεί εναντίον του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι συνεργάτες του Τραμπ έχουν υποθέσει ότι το αίτημα του κ. Γκάετζ για ομαδική χάρη ήταν μια προσπάθεια να καλύψει τη δική του πιθανή εγκληματική αποκάλυψη.