GR US

Βαρόμετρο για τις ΗΠΑ οι εκλογές στην Καλιφόρνια

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ σε συγκέντρωση στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφορνιας, 13 Σεπτεμβρίου,2021.(AP Photo/Evan Vucci)

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. («ΝΥΤ»). Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας αναμένεται να αποφασίσουν αν θα ανακαλέσουν τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ (Gavin Newsom), σήμερα Τρίτη, ολοκληρώνοντας μια ιδιότυπη εκλογή που διεξάγεται εν μέσω πανδημίας και θεωρείται ως ένας από τους πρώτους μεγάλους δείκτες της πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί αισθάνονται όλο και πιο σίγουροι, προβλέποντας ότι ο κ. Νιούσομ θα επικρατήσει και θα αποτρέψει αυτό που θα ήταν καταστροφή για το κόμμα στην Καλιφόρνια, την πιο πολυπληθή πολιτεία του Εθνους. Εάν ανακληθεί από το Κυβερνείο ο κ. Νιούσομ, πιθανός αντικαταστάτης του θα είναι ο Λάρι Ελντερ (Larry Elder), ένας συντηρητικός ραδιοφωνικός παρουσιαστής που έχει κάνει καριέρα επιτιθέμενος σε φιλελεύθερες αρχές και προγράμματα.

Αλλά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός κυβερνήτης μιας πολιτείας, στην οποία ο  Μπάιντεν κέρδισε περίπου με 30 ποσοστιαίες μονάδες αναγκάζεται να παλέψει για να διατηρήσει τη θέση του, ανέδειξε τα τρωτά σημεία των ηγετών που φαινόντουσαν ακλόνητοι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους χωρίς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο ψηφοδέλτιο και έτσι μια απώλεια -ή ακόμα και μια μικρή νίκη- θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική επιρροή του κ. Μπάιντεν, ο οποίος έκανε εκστρατεία με τον κ. Νιούσομ το βράδυ της Δευτέρας.

Οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί που αγωνίζονται να αντικαταστήσουν τον κ. Νιούσομ αγκάλιασαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για κλεμμένες εκλογές, ένα πρώιμο σήμα της απροθυμίας ή της αδυναμίας του κόμματος να αποστασιοποιηθεί από τον πρώην πρόεδρο.

Ακόμα κι αν ο ιδιότυπος χαρακτήρας των εκλογών ανάκλησης στην Καλιφόρνια δεν προσφέρει ένα τέλειο βαρόμετρο της εθνικής διάθεσης, πολλά διακυβεύονται, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της πέμπτης μεγαλύτερης Οικονομίας του Κόσμου. Πολιτικοί γνώστες και στα δύο κόμματα σημειώνουν ότι η μοίρα του κ. Νιούσομ θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες εθνικές συνέπειες, δεδομένης της εξουσίας του κυβερνήτη να διορίσει νέο γερουσιαστή σε περίπτωση που προκύψει κενή θέση.

Οι ψηφοφόροι θέτουν δύο ερωτήσεις: Πρέπει να ανακληθεί ο κ. Νιούσομ; Και αν συμβεί αυτό, ποιος πρέπει να τον αντικαταστήσει; Σαράντα έξι υποψήφιοι, περίπου οι μισοί από αυτούς Ρεπουμπλικανοί, βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, μαζί με επτά πιστοποιημένους εγγεγραμμένους υποψηφίους.

Ο νικητής θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του κ. Νιούσομ, που λήγει τον Ιανουάριο του 2023. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα υπάρξουν άλλες εκλογές σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι κάλπες αναμενόταν να κλείνουν στις 8 μ.μ. ώρα Ειρηνικού.

Πάντως, οι πρώτες επιστροφές ψηφοδελτίων από τις πρώιμες εκλογές υποδηλώνουν ότι η τεράστια βάση των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια συγκεντρώνεται υπέρ του κυβερνήτη Νιούσομ, ο οποίος εξελέγη το 2018 με συντριπτική πλειοψηφία. Η εκστρατεία του κυβερνήτη έχει χαρακτηρίσει την ανάκληση ως αρπαγή εξουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ.

Εάν ανακληθεί ο κ. Νιούσομ, θα είναι επειδή μια κρίσιμη μάζα ανεξάρτητων ψηφοφόρων και Δημοκρατικών ψήφισαν εναντίον του, κάτι που στην Καλιφόρνια θα σήμαινε μια σημαντική –αν και απίθανη- στροφή προς τα δεξιά.

Το πιο πιθανό ερώτημα είναι αν ο κυβερνήτης κερδίσει με μεγάλη ή μικρή διαφορά. Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι πιθανότατα οι ψηφοφόροι δεν ήταν ενθουσιασμένοι με τον κ. Νιούσομ, γεγονός που προκάλεσε χείμαρρο υποστήριξης από μεγάλους δωρητές και εμφανίσεις εθνικά γνωστών Δημοκρατικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπάιντεν.