GR US

Δακρυγόνα και απειλές κατά διαδηλωτών πριν την επίσκεψη Τραμπ σε Εκκλησία

Αssociated Press

O Nτόναλντ Τραμπ με τη Βίβλο μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, απέναντι από το Πάρκο Λαφαγιέτ την Δευτέρα. (AP Photo/Patrick Semansky)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ξεκίνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπιλ Μπαρ, να στέκεται άνετος με τα χέρια στις τσέπες του, χωρίς να φοράει γραβάτα, να παρακολουθεί τη σκηνή στο Πάρκο Λαφαγιέτ (Lafayette), απέναντι από τον Λευκό Οίκο, όπου αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για νέα διαμαρτυρία μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την Αστυνομία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα απευθυνόταν στο Εθνος από τον Λευκό Οίκο στον Κήπο των Ρόδων, καθώς στις 7 μ.μ. πλησίαζε η απαγόρευση κυκλοφορίας μαζί με μαζικές δυνάμεις επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Αστυνομίας του Πάρκου και της Εθνοφρουράς, στέκονταν φρουροί, πολλοί με πλήρη εξάρτυση καταστολής ταραχών.

Λίγα λεπτά πριν από τις 6:30 μ.μ., μόλις ο Τραμπ είπε ότι θα ξεκινήσει την ομιλία του, οι δυνάμεις καταστολής βάδισαν ξαφνικά προς τα εμπρός, αντιμετωπίζοντας άμεσα τους διαδηλωτές, καθώς πολλοί με υψωμένα τα χέρια τους φώναζαν: «Μην πυροβολείτε».

Οι αξιωματικοί έσπρωχναν τους διαδηλωτές πίσω, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, ρίχνοντας βόμβες κρότου στο πλήθος για να τους διασκορπίσουν από το πάρκο χωρίς λόγο φαινομενικά, επισήμανε το «Associated Press», προσθέτοντας ότι ήταν μια φρικιαστική σκηνή.

Με τον καπνό να υψώνεται ακόμη από τα δακρυγόνα και με μεμονωμένα επεισόδια στο πλήθος, ο Τραμπ εμφανίστηκε στον Κήπο των Ρόδων για τη δική του τηλεοπτική σκηνή.

«Είμαι ο πρόεδρός σας, του νόμου και της τάξης και σύμμαχος όλων των ειρηνικών διαδηλωτών» δήλωσε, προτού ζητήσει από τους κυβερνήτες σε ολόκληρο το Εθνος να αναπτύξουν την Εθνική Φρουρά «σε ικανοποιητικούς αριθμούς για να κυριαρχήσουμε στους δρόμους». Και προειδοποίησε ότι, εάν αρνηθούν, θα χρησιμοποιούσε τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών «και θα λύσει γρήγορα το πρόβλημα γι’ αυτούς».

Ως πρόσθετη επίδειξη δύναμης, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο Στρατό στην Ουάσιγκτον, παρέχοντας την αίσθηση μιας ένοπλης, κλειδωμένης πόλης μετά από ημέρες βίαιων συγκρούσεων, εμπρησμού και λεηλασίας.

«Καθώς μιλάμε, στέλνω χιλιάδες και χιλιάδες βαριά οπλισμένους στρατιώτες» είπε, καθώς ακούγονταν οι εκρήξεις των δακρυγόνων και των βομβών κρότου. «Προειδοποιούμε τον καθένα».

Στη συνέχεια, πριν αναχωρήσει, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν τελείωσε το βράδυ και «θα αποτίσει φόρο τιμής σε ένα πολύ-πολύ ιδιαίτερο μέρος». Λεπτά αργότερα ο Τραμπ περπάτησε έξω από τις πύλες του Λευκού Οίκου - κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν- και περπάτησε στο Πάρκο που μόλις είχε εκκαθαριστεί από διαδηλωτές για να καλύψει τις κινήσεις του.

Ο Τραμπ περπατούσε αργά, ακολουθούμενος από τη συνοδεία των πιο ανώτερων βοηθών του, την ασφάλειά του και τους δημοσιογράφους προς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Το αχνό κατάλοιπο του ψεκασμού πιπεριού που υπήρχε στον αέρα, ερέθισε τα μάτια και προκάλεσε βήχα.

Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε. «Εχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.