GR US

Εκτός πακέτου βοήθειας για Covid η αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ

Αssociated Press

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονο προβληματισμό στον Λευκό Οίκο, αλλά και απογοήτευση στις τάξεις των Δημοκρατικών, προκάλεσε η εισήγηση της νομικής συμβούλου της Γερουσίας, Ελίζαμπεθ Μακντόνο (Elizabeth MacDonough) για απαλοιφή της διάταξης για την ομοσπονδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από το πακέτο οικονομικής διάσωσης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις οικονομικές συνέπειες της Covid-19.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) αλλά και μια από τις «κόκκινες γραμμές» της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για επιθετικές κινήσεις, όπως η κατάργηση της αυξημένης πλειοψηφίας για θεσμοθέτηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων στην Γερουσία, προκειμένου να προωθηθούν οι πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή. Σέβεται την απόφαση της νομικής συμβούλου και τις διαδικασίες της Γερουσίας. Θα συνεργαστεί με τους ηγέτες στο Κογκρέσο προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός δρόμος προς τα εμπρός, καθώς κανένας σε αυτήν την χώρα δεν θα πρέπει να δουλεύει σε πλήρη απασχόληση και να ζει στην φτώχεια», δήλωσε η ομογενής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκη (Jen Psaki), σύμφωνα με τους «New York Times».

Η προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα έφτανε στα 15 δολάρια την ώρα από το 2025, όπως προέβλεπε η σχετική διάταξη. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη έγκρισή της από την Μακντόνο δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι ο δρόμος των Δημοκρατικών θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς θα έπρεπε να γίνουν ζυμώσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις δυο λιγότερο προοδευτικών γερουσιαστών: Του Τζο Μάντσιν (Joe Manchin) από την Δυτική Βιρτζίνια και της Κίρστεν Σίνεμα (Kyrsten Sinema) από την Αριζόνα, οι οποίοι είναι πάντα οι πιο πιθανοί να διαταράξουν το εύθραυστο 50-50 του Σώματος, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς λόγω της επιπλέον ψήφου της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris).

Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας -και πολιτικό σύμβολο της πιο ριζοσπαστικής πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος- Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders), ο οποίος έκανε λόγο για «αρχαϊκούς και αντιδημοκρατικούς κανόνες της Γερουσίας», οι οποίοι δεν επέτρεψαν την άμεση προώθηση της διάταξης για τον κατώτατο μισθό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την πλειοψηφία στην Γερουσία, περιλαμβανομένης της αντιπροέδρου, που θα ψήφιζε για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα, ως κομμάτι του σχεδίου διάσωσης (American Rescue Plan) του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας των αρχαϊκών και αντιδημοκρατικών κανόνων της Γερουσίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προκειμένου να βάλουμε τέλος στους μισθούς πείνας σε αυτήν την χώρα και να αυξήσουμε το εισόδημα για 32 εκατομμύρια Αμερικανούς που δυσκολεύονται», τόνισε ο κ. Σάντερς.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Σάντερς ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδέσει το πακέτο διάσωσης και τον κατώτατο μισθό με άλλον τρόπο, πιθανότατα προτείνοντας να μην δικαιούνται φοροαπαλλαγών οι επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα τους υπαλλήλους τους, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο για την αύξηση των αποδοχών.

Δυσαρεστημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ (Chuck Schumer), ο οποίος, ωστόσο, έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, τονίζοντας ότι η προσπάθεια για αύξηση του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί.

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την μάχη για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, προκειμένου να βοηθήσουμε εκατομμύρια αγωνιζόμενους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οι Αμερικανοί το αξίζουν και έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε πραγματικότητα», ήταν τα λόγια του Σούμερ.

Οπως αναφέρουν οι «New York Times», θεωρητικά οι Δημοκρατικοί έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν, με κάποιον τρόπο, την εισήγηση της Μακντόνο, είτε μέσω προσεκτικής αναδιατύπωσης της διάταξης, είτε μέσω ένστασης από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, όταν -κι εφόσον- κληθεί να δώσει την 51η αποφασιστική ψήφο. Ομως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπως ο Ρον Κλάιν (Ron Klain) έχουν αποκλείσει αυτήν την προοπτική, καθώς αφενός η Μακντόνο τυγχάνει διακομματικής αποδοχής και, αφετέρου, η παρουσία της εμπεριέχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή.

Πάντως, προοδευτικοί Δημοκρατικοί βουλευτές καλούν την Κάμαλα Χάρις να κάνει το μεγάλο βήμα, ενώ ορισμένοι, ανώνυμα, εξέφρασαν την άποψη πως οι εκφρασμένοι φόβοι του Τζο Μπάιντεν ότι η διάταξη «δεν θα επιβιώσει», στην ουσία «έλυσε τα χέρια» της Μακντόνο για την εισήγηση αυτή.