GR US

Ερευνα για απάτη κατά του Τραμπ και της εταιρείας του από εισαγγελέα ΝΥ

Αssociated Press

Φωτ. αρχείου: Ο πρόεδρος Τραμπ φορώντας προστατευτική μάσκα επισκέπτεται το Walter Reed National Military Medical Center στη πόλη Μπετέστα του Μέριλαντ. (AP Photo/Patrick Semansky)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς (Cyrus R. Vance, Jr.) διενεργεί έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της εταιρείας του για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για έρευνα με ευρύτερη στόχευση απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας μάχης που αρχικά φαινόταν να επικεντρώνεται στη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Η φύση της έρευνας του Βανς έγινε πιο σαφής σε δικόγραφο που υπέβαλε σε δικαστήριο. Σε αυτό, ο εισαγγελέας επιχειρηματολογεί ότι η λογιστική εταιρεία του Τραμπ πρέπει να αναγκαστεί να παραδώσει στις υπηρεσίες του τις φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα.

Η εισαγγελική παραγγελία εγγράφεται στο πλαίσιο έρευνας που μέχρι τώρα θεωρείτο πως επικεντρωνόταν στην καταβολή χρηματικών ποσών για να εξαγοραστεί η σιωπή δύο γυναικών που έχουν υποστηρίξει ότι στο παρελθόν διατηρούσαν σχέσεις με τον Τραμπ. Το δικόγραφο του Βανς αποτελεί αντίδραση στην προσπάθεια των δικηγόρων του ενοίκου του Προέδρου να εμποδίσουν την κλήτευση από τον εισαγγελέα, την οποία χαρακτήρισαν «υπερβολικά ευρεία» και εμφορούμενη από «κακοπιστία».

Ο εισαγγελέας Βανς αντέτεινε πως οι συνήγοροι του Τραμπ βασίζονται στη λαθεμένη υπόθεση εργασίας πως η έρευνά του αφορά αποκλειστικά και μόνο την καταβολή χρημάτων στις γυναίκες. Δεν διευκρίνισε πάντως σε τι επικεντρώνεται.

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν «αδιάψευστα» δημοσιεύματα που υποδεικνύουν «πιθανόν εκτενή και παρατεταμένη εγκληματική συμπεριφορά από πλευράς του «Trump Organization», γεγονός που δίνει νομική βάση στο αίτημά του.

«Αυτές οι αναφορές περιγράφουν συναλλαγές που αφορούν μεμονωμένους και εταιρικούς παράγοντες που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, αλλά των οποίων η συμπεριφορά κατά καιρούς επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Νέας Υόρκης. Αυτή η πιθανή εγκληματική δραστηριότητα συνέβη εντός των εφαρμοστέων καταστατικών περιορισμών, ιδίως εάν οι συναλλαγές περιλάμβαναν ένα επαναλαμβανόμενο συμπεριφορικό πρότυπο», ανέφερε.

Στις αρχές του Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι χαίρει ασυλίας ως εκ του αξιώματός του σε ό,τι αφορά έρευνες ποινικής φύσεως, δυνητικά ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο εισαγγελέας Βανς να αποκτήσει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του μεγιστάνα.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν συμπεριλάμβανε την εντολή να παραδοθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στον εισαγγελέα, υποδεικνύοντας πως ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να αποκρούσει τις εισαγγελικές αξιώσεις σε κατώτερα δικαστήρια. Αυτό ακριβώς πράττει ο ένοικος του Λευκού Οίκου επί σχεδόν έναν χρόνο, οι δικηγόροι του δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τη μάχη.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ξανά το βράδυ της Δευτέρας την έρευνα του Σάιρους Βανς μέρος του «κυνηγιού μαγισσών» που ο αρχηγός του κράτους διατείνεται συχνά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του.

Πηγές: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»