GR US

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

Αssociated Press

(AP Photo/Susan Walsh)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που κατηγορήθηκε δύο φορές και παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία, καθώς 10 βουλευτές του κόμματός του ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορήσουν για «υποκίνηση εξέγερσης» σχετικά με τον ρόλο του, ως προς την προτροπή ενός βίαιου όχλου που εφόρμησε στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνεδριάζοντας εκ νέου σε ένα κτίριο με πολύ στρατό λόγω απειλών από υποστηρικτές του Τραμπ και στολισμένο με σημαιάκια για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν οι νομοθέτες ψήφισαν 232 έναντι 197 για να εγκρίνουν ένα μόνο άρθρο κατηγορίας. Κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ για «υποκίνηση βίας εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα και ζήτησαν την απομάκρυνσή του και τον αποκλεισμό του από ανάληψη ξανά οιουδήποτε δημόσιου αξιώματος.

Η ψηφοφορία άφησε ένα άλλο ανεξίτηλο στίγμα στην προεδρία του κ. Τραμπ μόλις μια εβδομάδα πριν αποχωρήσει από το αξίωμα και άφησε ένα ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Περισσότερα μέλη του κόμματός του ψήφισαν την κατηγορία του προέδρου τους από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καθαίρεσης στο παρελθόν.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι χαρακτηρίζοντας την περασμένη εβδομάδα ως ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην αμερικανική ιστορία, ζήτησε από τους συναδέλφους της να υιοθετήσουν «μια συνταγματική ‘θεραπεία’ που θα διασφαλίσει ότι η δημοκρατία θα είναι ασφαλής από αυτόν τον άνθρωπο που είναι κυριολεκτικά αποφασισμένος να γκρεμίσει τα πράγματα που κρατάμε με αγάπη και μας κρατούν ενωμένους».

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ηγήθηκε μιας επίπονης, τριών μηνών, διαδικασίας για να παραπέμψει σε δίκη τον κ. Τραμπ -την πρώτη φορά σχετικά με την πίεση στην Ουκρανία για να ενοχοποιήσει τον κ. Μπάιντεν- μια υπόθεση που απορρίφθηκε από τους πιστούς Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές, η κ. Πελόζι προχώρησε αυτή τη φορά με λίγα λόγια για να κάνει την ίδια δουλειά σε μόλις επτά ημέρες.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας ξεκάθαρος και παρών κίνδυνος για το έθνος που όλοι αγαπάμε», είπε η πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας αργότερα, πως «δεν με χαροποιεί αυτό, σπαράζει την καρδιά μου».

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy) της Καλιφόρνιας, παραδέχτηκε σε μια οδυνηρή ομιλία στην Ολομέλεια, ότι ο κ. Τραμπ ήταν υπεύθυνος για τη θανατηφόρα επίθεση στο Καπιτώλιο. Υποχρέωσε τον αντιπρόεδρο και νομοθέτες που είχαν συγκεντρωθεί για να επιβεβαιώσουν τη νίκη του Μπάιντεν να τρέξουν για τη ζωή τους.

«Ο πρόεδρος φέρει την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης στο Κογκρέσο από ταραχοποιούς», δήλωσε ο κ. Μακάρθι, ένας από τους 138 Ρεπουμπλικανούς που επέστρεψε στην αίθουσα της Βουλής μετά το χάος και ψήφισε να απορρίψει τις επικυρωμένες ψήφους εκλεκτόρων για τον κ. Μπάιντεν. «Θα έπρεπε να είχε καταγγείλει αμέσως τον όχλο όταν είδε τι εξελίσσεται».

Εξω από την αίθουσα του Σώματος, ένα σουρεαλιστικό ταμπλό υπενθύμιζε τι είχε συμβεί, καθώς χιλιάδες ένοπλα μέλη της Εθνικής Φρουράς με φόρμες καμουφλάζ περιέβαλαν το συγκρότημα και συσσωρεύονταν στις αίθουσές του, στοιβάζοντας τα κράνη, τα σακίδια και τα όπλα τους όπου κι αν βρίσκονταν. Η παρουσία τους δίνει την αίσθηση του πολέμου στη διαδικασία και έφερε στη μνήμη εικόνες της δεκαετίας του 1860, όταν ο Στρατός της Ενωσης είχε στρατοπεδεύσει στο κτίριο.

Μια εβδομάδα τραύματος και διαβουλεύσεων άφησε τους νομοθέτες να λογομαχούν όχι μόνο για την κατηγορία καθαίρεσης, αλλά και για τις προστατευτικές μάσκες προσώπου που επιβάλλονται λόγω του κορωνοϊού και των πρόσφατα εγκατεστημένων ανιχνευτών μετάλλων έξω από την αίθουσα του Σώματος, με σκοπό να εμποδίσουν τους νομοθέτες να φέρουν όπλα στην αίθουσα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί απέφευγαν τα μηχανήματα χωρίς να σταματήσουν, ενεργοποιώντας τους συναγερμούς. Αρκετοί Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι ανησυχούσαν -μέχρι στιγμής αβάσιμα- ότι ακροδεξιοί συνάδελφοι μπορεί να είχαν διαδραματίσει ρόλο στη διευκόλυνση της επίθεσης και ζήτησαν έρευνα.