GR US

Η επιλογή αντιπροέδρου αποκτά βαρύνουσα σημασία σε αυτές τις εκλογές

Αssociated Press

O Tζο Μπάιντεν στις 28 Ιουλίου σε προεκλογική εκδήλωση στο Γουίλμιγκτον Ντελαγουέαρ. (AP Photo/Matt Rourke, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («AP»). Παρά τη μυστικότητα και τις εικασίες που συνήθως περιβάλλουν την αναζήτηση υποψηφίου αντιπροέδρου, η απόφαση επιλογής σπάνια μεταβάλλει τις εκλογές. Ωστόσο, πριν από την επικείμενη ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, αυτή η χρονιά θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Η απόφαση θα μετατοπίσει τη δύναμη της εκστρατείας -τουλάχιστον προσωρινά- μακριά από την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στον ίδιο τον Μπάιντεν. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πολλοί Δημοκρατικοί αισθάνονται άνετα δεδομένης της ροπής του Μπάιντεν για γκάφες και της επίμονης έλλειψης ενθουσιασμού πίσω από την υποψηφιότητά του.

Πολύ πιο βασικό όμως, η επιλογή προσφέρει στον Μπάιντεν μια ασυνήθιστη ευκαιρία να ενοποιήσει ένα κόμμα που εξακολουθεί να παραπατάει λόγω της νίκης του Τραμπ το 2016 και να σταθεροποιήσει το μέλλον του. Εχει ήδη δεσμευτεί να επιλέξει μια γυναίκα και εξετάζει πολλές μαύρες γυναίκες. Και δεδομένου ότι ο 77χρονος Μπάιντεν δεν έχει δεσμευτεί να επιδιώξει δεύτερη θητεία, ο/η αντιπρόεδρός του θα μπορούσε να υπάρξει ως ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος το 2024 και να διαμορφώσει την εθνική πολιτική για την επόμενη δεκαετία.

Ο γερουσιαστής Tιμ Κέιν (Tim Kaine) της Βιρτζίνια, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον το 2016, δήλωσε ότι η απόφαση του Μπάιντεν «μπορεί να είναι η πιο στενή και προσωπικά καθοδηγούμενη επιλογή αντιπροέδρου από ποτέ».

«Κανείς δεν ξέρει αυτή τη δουλειά καλύτερα από τον Τζο Μπάιντεν και κανείς δεν έκανε τη δουλειά καλύτερα από τον Μπάιντεν, οπότε ο ίδιος θα το αποφασίσει» είπε ο Κέιν σε μια συνέντευξη.

Ενώ ο Μπάιντεν είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να επιλέξει κάποιον που θα μπορούσε να σταθεί στην προεδρία από την πρώτη ημέρα, οι πολιτικές της στιγμής ώθησαν τον γκριζομάλλη λευκό άνδρα στο χείλος της ιστορίας.

Θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος ενός μεγάλου κόμματος που επέλεξε μια έγχρωμη γυναίκα. Ενώ υποσχέθηκε πριν από μήνες να επιλέξει μια γυναίκα, η λογική του έθνους με τον συστημικό ρατσισμό έχει προσθέσει πίεση για να επιλέξει μια μαύρη γυναίκα.

Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα το κάνει. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, συναντήθηκε ιδιωτικά με την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ (Gretchen Whitmer), που είναι λευκή. Ο Μπάιντεν είπε δημοσίως ότι παραμένει στη σύντομη λίστα του η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία είναι επίσης λευκή, και υπήρξε επίσης ηγετική υποψήφια για την προεδρία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει την αναζήτησή του, αλλά η ομάδα του έχει έρθει σε πρόσφατη επαφή με μια μικρή ομάδα φιναλίστ που περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις έγχρωμες γυναίκες: Γερουσιαστής Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις (Kamala Harris), πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις (Susan Rice), βουλευτής της Καλιφόρνιας Κάρεν Μπας (Karen Bass) και γερουσιαστής από το Ιλινόις Τάμι Ντάκγουορθ (Tammy Duckworth).

Ορισμένες έλαβαν εντολή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να μην εγκαταλείψουν την Ουάσιγκτον, μια ένδειξη ότι επίκεινται περισσότερες προσωπικές συνεντεύξεις ή μια πραγματική ανακοίνωση.

Μέσα στο κόμμα, υπάρχει κάποια ένταση σχετικά με το πόσο σύντομα πριν από το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο ο Μπάιντεν θα αποκαλύψει την απόφασή του. Ενώ οι φιναλίστ και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει πολύ, έμπειροι Δημοκρατικοί συνεργάτες θέλουν τον Μπάιντεν να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από την ημερομηνία έναρξης του Συνεδρίου, στις 17 Αυγούστου, για να περιορίσει την έκθεση της υποψήφιας αντιπροέδρου στις επιθέσεις που αναμένονται ανεξάρτητα από το ποια θα επιλεγεί.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με μία συγκεκριμένη επίμαχη πολιτεία που θα μπορούσε να προσφέρει στους Δημοκρατικούς ένα γεωγραφικό πλεονέκτημα αυτό το φθινόπωρο. Ωστόσο, οι σύμμαχοι του Μπάιντεν ελπίζουν ότι ο ιστορικός χαρακτήρας της επιλογής του μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση δύο βασικών δημοκρατικών ψηφοφόρων: των γυναικών και των έγχρωμων ανθρώπων.

Ομως, ο Μπάιντεν διακινδυνεύει μια πραγματική αντίδραση από τη βάση του, εάν δεν επιλέξει μια έγχρωμη γυναίκα, σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές.

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι σπάνια αποφασιστικός παράγοντας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κέιν ίσως να πρόσφερε επιπλέον στήριξη στην Κλίντον στην πολιτεία του αλλά δεν εμπόδισε λευκούς άνδρες ψηφοφόρους να μεταπηδήσουν αλλού. Ισως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση να ήταν η επιλογή του Τζον ΜακΚέιν το 2008 με την Σάρα Πέιλιν. Στην περίπτωση αυτή η επίπτωση ήταν αρνητική στους ψηφοφόρους.