GR US

Οι 7 ισχυροί θα δώσουν 1 δισ. εμβόλια σε χώρες με έλλειψη

Αssociated Press

Από αριστερά: Τζαστίν Τριντό, Σαρλ Μισέλ, Τζο Μπάιντεν, Γιοσιχίντε Σούγκα, Μπόρις Τζόνσον, Μάριο Ντράγκι, Εμανουέλ Μακρό, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Αγγελα Μέρκελ στη Σύνοδο των G7, στο Κάρμπις Μπέι, στην Αγγλία, 11 Ιουνίου 2021. (Phil Noble, Pool via AP)

ΚΑΡΜΠΙΣ ΜΠΕΪ. ΑΓΓΛΙΑ. Οι ηγέτες της Συνόδου των Επτά βιομηχανικών χωρών αναμενόταν να δεσμευτούν την Παρασκευή να διανείμουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε κράτη ανά τον Κόσμο που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία. Οι μισές δόσεις θα δοθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 100 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δέσμευση την Πέμπτη για διανομή των εμβολίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έθεσε τις βάσεις της συνάντησης των G-7 στη νοτιοδυτική Αγγλία, στην οποία οι ηγέτες πόζαραν για μια «οικογενειακή φωτογραφία» και αμέσως μετά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν το θέμα της «Καλύτερης Αναδόμησης από την Covid -19». Στους G-7 περιλαμβάνονται επίσης ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Ο Τζόνσον καλωσόρισε τους υπόλοιπους ηγέτες σε έναν ξύλινο διάδρομο πάνω από την άμμο του Κάρμπις Μπέι και μαζί με τη σύζυγό του Κάρι τούς χαιρέτησαν με τους αγκώνες, όπως είθισται στην εποχή της πανδημίας. Ακολούθησαν μικρές μεταξύ τους συζητήσεις κάτω από τον ευμετάβλητο Αγγλικό ουρανό, σημειώνει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν ποιο θα είναι το μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα, για να λάβουν τη σκωπτική απάντηση: «Θα σας το πω, αφού του το μεταφέρω».

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των εμβολίων, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει νωρίτερα πως σκοπός της Συνόδου είναι να «ηγηθούμε της βοήθειας προς τον Κόσμο για να εξέλθουμε από την πανδημία και να εργαστούμε στο πλάι των παγκόσμιων συνεργατών μας».

Οι ηγέτες ήλπιζαν πως η συνάντησή τους στο θέρετρο του Κάρμπις Μπέι, στην Κορνουάλη, θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμα, θα επισημοποιούσαν τον παγκόσμιο μίνιμουμ φόρο του 15% στις εταιρείες, μια συμφωνία που είχε συναφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα από τους υπουργούς Οικονομικών. Ο ελάχιστος φόρος τίθεται για να αποτρέπει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους και άλλα εργαλεία για να αποφεύγουν τους φόρους.

Θεωρείται, μάλιστα, μια νίκη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ήταν και αυτή που είχε καταθέσει την πρόταση για τον ελάχιστο φόρο ως έναν τρόπο για να χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας εναλλακτικής ώστε να απαλλαγούν από τους μεγάλους φόρους - που έθεταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες - οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.

Για τον Τζόνσον, ο οποίος απείχε πέρυσι λόγω ασθένειας από τον κορωνοϊό, η Σύνοδος αποτελεί μια ευκαιρία για να εκθέσει το όραμά του για μια «Παγκόσμια Βρετανία» που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να τονιστούν οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αγγλία, μια συμμαχία που συχνά αποκαλείται ως «ειδική σχέση», αλλά την οποία ο Τζόνσον προτιμά να την αποκαλεί «άφθαρτη σχέση».

Η σύνοδος ξεκίνησε επισήμως την Παρασκευή με τους ηγέτες να φωτογραφίζονται έχοντας πίσω τους τον ωκεανό και τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αργότερα την ίδια ημέρα αναμενόταν να συναντήσουν την βασίλισσα Ελισάβετ και άλλους σημαντικούς εκπροσώπους του Παλατιού στο Eden Project, έναν τόπο οικολογικού τουρισμού που χτίστηκε σε ένα πρώην λατομείο.

Οι ηγέτες των G-7 αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση ώστε να αποκαλύψουν το σχέδιό τους για την κατανομή των εμβολίων, ειδικότερα από τη στιγμή που η ανισότητα στην προμήθεια ανά τον Κόσμο έγινε περισσότερο προφανής. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα από εμβόλια και η ζήτηση για δόσεις έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Αssociated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί την ομιλία του Αλμπερτ Μπουρλά κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G7. (AP Photo/Patrick Semansky)

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα πέντε πρώτα εκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες και οι υπόλοιπες μέχρι το επόμενο έτος. Δήλωσε πως αναμένει ότι οι G-7 θα δεσμευτούν συνολικά για 1 εκατομμύριο εμβόλια.

«Στη Σύνοδο των G-7 ελπίζω οι συνάδελφοί μου να κάνουν ανάλογες δεσμεύσεις ούτως ώστε, μαζί, να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να επιστρέψουμε δριμύτεροι από τον κορωνοϊό», είπε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος καλωσόρισε τη δέσμευση από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πράξει το ίδιο. Ανέφερε πως η Γαλλία θα διανείμει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: «Associated Press»