GR US

Η παραπομπή σε δίκη του Τραμπ κατατέθηκε στη Γερουσία - Αμβλύνεται η στάση των Ρεπουμπλικανών

Εθνικός Κήρυξ

Οι διορισθέντες εννέα κατήγοροι της Βουλής μεταβαίνουν στη Γερουσία κατά το επίσημο πρωτόκολλο για να παραδώσουν και να τεκμηριώσουν το άρθρο της με το οποίο να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. (Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι Δημοκρατικοί της Βουλής παρέδωσαν το άρθρο κατηγορίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για την έναρξη της ιστορικής του δίκης, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές χαλαρώνουν την κριτική τους για τον πρώην πρόεδρο και αποφεύγουν τις εκκλήσεις να τον καταδικάσουν για τη φονική πολιορκία στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Είναι ένα πρώτο σημάδι της μακρόχρονης επιρροής κυριαρχίας του Τραμπ στο κόμμα.

Οι εννέα κατήγοροι του Σώματος μετέφεραν το μοναδικό άρθρο κατηγορίας για «υποκίνηση εξέγερσης» στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα το βράδυ σε μια επίσημη και τελετουργική πορεία προς τη Γερουσία κατά μήκος των ίδιων αιθουσών που οι εξεγερμένοι είχαν εφορμήσει πριν από λίγες εβδομάδες.

Σε μια σκηνή που θυμίζει μόλις πριν από ένα χρόνο -ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές- ο επικεφαλής κατήγορος της Βουλής, βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν από το Μέριλαντ, στάθηκε ενώπιον της Γερουσίας για να διαβάσει το ψήφισμα της Βουλής με την κατηγορία «υψηλών εγκλημάτων και παραπτωμάτων».

Ωστόσο, οι καταγγελίες κατά του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικανούς έχουν γίνει ηπιότερες από την ημέρα της εξέγερσης. Αντίθετα, παρουσιάζουν ένα νομικό επιχείρημα ενάντια στη νομιμότητα της δίκης και αμφισβητούν εάν οι επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις του Τραμπ για ανατροπή των εκλογών υπέρ Τζο Μπάιντεν ισοδυναμούσαν πραγματικά με υποκίνηση.

Αυτό που φάνηκε σε ορισμένους Δημοκρατικούς, ως μία ενθάρρυνση του Τραμπ σε μία μαζική διαδήλωση να «πολεμήσουν σαν τρελοί» για την προεδρία του, αντιμετωπίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πολύ διαφορετικά.

Όχι μόνο υπάρχουν νομικές ανησυχίες, αλλά οι γερουσιαστές είναι επιφυλακτικοί για τη στάση των οπαδών του, που είναι ψηφοφόροι τους. Η ασφάλεια παραμένει αυστηρή στο Καπιτώλιο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να πάμε πίσω και να δικάσουμε τον πρόεδρο Ομπάμα;». Εκτός αυτού, πρότεινε, ο Τραμπ έχει ήδη λογοδοτήσει. «Ενας τρόπος στο σύστημά μας να τιμωρηθείς είναι να χάσεις εκλογές».

Τα επιχειρήματα στη δίκη της Γερουσίας θα ξεκινήσουν την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου και η υπόθεση θα θέσει σε δοκιμασία ένα πολιτικό κόμμα για την εποχή μετά τον Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξισορροπούν τις απαιτήσεις των δωρητών που απομακρύνονται από τον Τραμπ και τους ψηφοφόρους που απαιτούν πίστη σε αυτόν.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στο CNN αργά τη Δευτέρα ότι η δίκη «πρέπει να πραγματοποιηθεί». Αναγνωρίζοντας την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην ατζέντα του, είπε ότι θα υπάρξει «ένα χειρότερο αποτέλεσμα αν δεν συμβεί». Είπε ότι δεν πιστεύει ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα ψηφίσουν για να καταδικάσουν, αν και είπε ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό εάν ο Τραμπ είχε ακόμη έξι μήνες θητεία να υπηρετήσει.

Ο επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς δεν αναμένεται να προεδρεύσει στη δίκη, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης κατηγορίας του Τραμπ, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη σοβαρότητα της διαδικασίας. Η αλλαγή λέγεται ότι συμβαδίζει με το πρωτόκολλο, επειδή ο Τραμπ δεν είναι πλέον στην εξουσία.

Αντίθετα λέγεται ότι θα προεδρεύσει εθιμοτυπικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Βερμόντ Πάτρικ Λέχι (Patrick Leahy).

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί πάντως έσπευσαν να ταχθούν κατηγορηματικά κατά την υποβολής του κατηγορητηρίου στη Γερουσία.

«Θεωρώ ηλίθια τη διαδικασία αυτή. Πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox». «Η χώρα είναι ήδη στις φλόγες και κάτι τέτοιο θα ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.