GR US

Η Τσένεϊ συνεχίζει να προκαλεί τον Τραμπ για τα ψέματά του

Αssociated Press

H Ρεπουμπλικανή βουλευτής Λιζ Τσένεϊ, στο Καπιτώλιο στις 20 Απριλίου 2021. (AP Photo/J. Scott Applewhite,File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ (Liz Cheney) κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει δημοσίως τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί, προκαλώντας ζημιά στη θέση της στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, καθώς τα μέλη του GOP συνεχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από τον Τραμπ.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, καθώς και ορισμένα άλλα μέλη, δήλωσαν ότι οι δηλώσεις της Τσένεϊ τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον Τραμπ αποσπούν την προσοχή και πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα που ενώνουν το κόμμα.

Αλλά η Τσένεϊ, που εκλέγεται στο Γουαϊόμινγκ απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις τη Δευτέρα αφότου ο Τραμπ εξέδωσε μια δήλωση σε μία προσπάθεια να καρπωθεί τον όρο «Μεγάλο Ψέμα», που συνήθως αναφέρεται σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί από τον ίδιο, ισχυριζόμενος με το σχόλιό του ότι θα πρέπει τώρα να αναφέρεται στην νικηφόρα εκλογή του προέδρου Μπάιντεν.

Η Τσένεϊ καταδίκασε γρήγορα το σχόλιο του Τραμπ, καθώς και όποιον υποστηρίζει τις δηλώσεις του σχετικά με τις εκλογές.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2020 δεν κλέφτηκαν», έγραψε η Τσένεϊ. «Οποιος ισχυρίζεται ότι διαδίδει το Μεγάλο Ψέμα, γυρίζει την πλάτη του στο κράτος δικαίου και δηλητηριάζει το δημοκρατικό μας σύστημα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ κυκλοφόρησε μια άλλη δήλωση, αυτή τη φορά επιτέθηκε στην Τσένεϊ, αποκαλώντας την «‘υψηλόβαθμη’ πολεμοχαρή» ενώ ισχυρίσθηκε ότι «δεν άρεσε πολύ» στους ανθρώπους του Γουαϊόμινγκ.

Η Τσένεϊ είπε ότι η αμφισβήτηση των ψευδών δηλώσεων του Τραμπ σχετικά με τις εκλογές είναι ζήτημα αρχής, αλλά έχει εξοργίσει όλο και περισσότερο τους συναδέλφους της στο κόμμα και αντιμετώπισε ανανεωμένες εκκλήσεις να παραιτηθεί από τη Νο 3 θέση ηγεσίας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε την Τρίτη το «Associated Press», ο αρχηγός της μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy), που είχε μεταβεί στο Μαρ-α-Λάγκο για να πάρει την ευλογία Τραμπ, αύξησε την πίεση στην Λιζ Τσένι, προβάλλοντας ανησυχίες για «την ικανότητά της να εκτελεί τη δουλειά της», καθώς ανταλλάσσει προσβολές με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και πού αλλού τα σχόλιά του, παρά στο «Fox News», αποδεικνύοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος εξακολουθεί να κρατάει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών σφιχτά υπό την εξουσία του.

Αντί να στέκεται δίπλα στην Τσένεϊ -όπως έκανε κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας του Τραμπ να την εκδιώξει τον Φεβρουάριο- ο Μακάρθι ουσιαστικά τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο των κριτικών της. Η τοποθέτησή του με τους επικριτές της και οι ολοένα και πιο ωμές επιθέσεις τους υποδηλώνουν ότι η παρουσία της στο ηγετικό πεδίο του κόμματος κινδυνεύει εκ νέου.

«Εχω ακούσει από μέλη που ανησυχούν για την ικανότητά της να εκτελεί τη δουλειά της ως προέδρου του συνεδρίου, να μεταφέρει το μήνυμα», δήλωσε ο Μακάρθι που εκλέγεται στην Καλιφόρνια. «Ολοι πρέπει να εργαζόμαστε ως ένα εάν μπορούμε να κερδίσουμε το πλειοψηφία. Θυμηθείτε, οι πλειοψηφίες δεν δίνονται. Κερδίζονται» είπε. 

Τα σχόλια του Μακάρθι γίνονται καθώς οι Ρεπουμπλικανοί είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής στις εκλογές του 2022. Το GOP πιστεύει ότι έχει μια σειρά από θέματα που πρέπει να χρησιμοποιήσει εναντίον των Δημοκρατών και επιθυμεί να επικεντρωθεί εκεί, όχι στις εσωτερικές κομματικές ρήξεις.

Αλλά μεταξύ του παρόντος και των εκλογών του επόμενου έτους, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να επιλύσει τη διαμάχη εξουσίας μεταξύ των πιστών υπέρ του Τραμπ και εκείνων που πιστεύουν ότι έχει βλάψει το κόμμα και τη χώρα, επανειλημμένα -και ψευδώς- ισχυριζόμενος ότι του έχουν κλαπεί οι προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο αγώνας μεταξύ της Τσένεϊ και των επικριτικών της είναι ένας μικρόκοσμος αυτής της μάχης. Βάζει επίσης το κόμμα στην αμήχανη θέση να επιδιώκει να εκδιώξει την γυναίκα στην υψηλότερη θέση σε μια εποχή που το κόμμα προσπαθεί να διαβρώσει το αποφασιστικό πλεονέκτημα των Δημοκρατικών μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

Πηγές: «WP», «ΑΡ»