GR US

Κινήσεις εκφοβισμού ψηφοφόρων από Ρεπουμπλικανούς

Αssociated Press

(AP Photo/Carolyn Kaster)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Η ομάδα αξιωματούχων της εκστρατείας Τραμπ ήρθε με τις κάμερες κινητών τηλεφώνων και με μία αποφασιστικότητα να βοηθήσουν στις προσπάθειες επανεκλογής του Προέδρου στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τα καινούργια δορυφορικά εκλογικά γραφεία της πόλης την Τρίτη, αφού τους είπαν ότι οι τοπικοί εκλογικοί νόμοι δεν τους επέτρεπαν να παρακολουθούν τους ψηφοφόρους που έρχονται να ζητήσουν και να συμπληρώσουν επιστολικά ψηφοδέλτια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις δεξιές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στην προεδρική τηλεμαχία την Τρίτη το βράδυ, ο πρόεδρος Τραμπ και η εκστρατεία του χαρακτήρισαν γρήγορα ως άθλια πρόθεση τις ενέργειες των τοπικών εκλογικών αξιωματούχων, με τον Πρόεδρο να ισχυρίζεται κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ότι «κακά πράγματα συμβαίνουν στη Φιλαδέλφεια» και προτρέποντας τους υποστηρικτές του παντού να «πάνε στις κάλπες και να παρακολουθήσουν πολύ προσεκτικά».

Οι αβάσιμες περιγραφές της διαδικασίας ψηφοφορίας στη Φιλαδέλφεια ήταν η τελευταία απόπειρα ευρείας προσπάθειας της εκστρατείας Τραμπ να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις φετινές εκλογές, ένα μήνυμα που παραδόθηκε με δυσοίωνο τρόπο στη συζήτηση όταν συμβούλεψε μια εξτρεμιστική ομάδα, την «Proud Boys», «Σταθείτε πίσω και παραμείνετε δίπλα» στα σχόλιά του για τις εκλογές.

Οι εκκλήσεις για τους οπαδούς του να παρακολουθούν τη δραστηριότητα ψηφοφορίας είναι σαφείς. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι το πώς θέλει η εκστρατεία Τραμπ να γίνει αυτό.

Ο κ. Τραμπ και η εκστρατεία του μοιάζουν συχνά να δουλεύουν σε δύο ράγες, το ένα φαινομενικά μια ενισχυμένη έκδοση των πιο γνωστών εκλογικών διαδικασιών, όπως η παρακολούθηση δημοσκοπήσεων, το άλλο κάτι πιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Στην πρώτη, ο Τζάστιν Κλαρκ (Justin Clark), δικηγόρος για την εκστρατεία του Τραμπ, είπε σε μια συντηρητική ομάδα φέτος ότι σχεδιάζει να «αξιοποιήσει περίπου 50.000 εθελοντές σε όλη τη διαδρομή, από την πρόωρη ψηφοφορία έως την Ημέρα των Εκλογών, για να παρακολουθήσει τις κάλπες». Ο επικεφαλής του κόμματος στη Φιλαδέλφεια δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπάρχουν πολλοί παρατηρητές δημοσκόπησης σε κάθε ιστότοπο της πόλης, πράγμα που θα σήμαινε τουλάχιστον 1.600 Ρεπουμπλικανούς παρατηρητές μόνο στη Φιλαδέλφεια.

Η Θέα Μακντόναλντ (Thea McDonald), εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν απαραίτητη γιατί «οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει την έλλειψη αξιοπιστίας τους ξανά και ξανά σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο». Πρόσθεσε ότι «οι εθελοντές παρατηρητές της δημοσκόπησης του προέδρου Τραμπ θα εκπαιδευτούν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι κανόνες εφαρμόζονται ισότιμα, μετράνε όλα τα έγκυρα ψηφοδέλτια και θα καλούνται όλες οι παραβιάσεις των Δημοκρατικών».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η εκστρατεία του Τραμπ έχει διανείμει προσεκτικά από νομικής άποψης εκπαιδευτικά βίντεο σε υποψήφιους παρατηρητές εκλογών σε όλη τη χώρα, περιγράφοντας τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν κατά την παρακολούθηση της διαδικασίας ψηφοφορίας, ζητώντας τους να είναι ευγενικοί «ακόμη και στους φίλους μας στους Δημοκρατικούς». Οι παρατηρητές θα αμφισβητήσουν τα ψηφοδέλτια και την επιλεξιμότητα των ψηφοφόρων, αλλά δεν πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

Οι οργανώσεις εκλογικών δικαιωμάτων φοβούνται ότι η προσπάθεια μπορεί να στραφεί προς εκφοβισμό των ψηφοφόρων. Αλλά το ερώτημα είναι πόσο μακριά θα προτρέξουν οι υποστηρικτές του κ. Τραμπ για να προστατεύσουν μια ψήφο που ο Πρόεδρος έχει αδυσώπητα, και αβάσιμα, χαρακτηρίσει ότι κινδυνεύει από εκτεταμένη απάτη.

Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών επετράπη να συμμετάσχει στην παρακολούθηση εκλογών μόνο αφού τα δικαστήρια το 2018 ήραν ένα διάταγμα που τους εμπόδισε να το πράξουν για τρεισήμισι δεκαετίες, όταν το κόμμα είχε επιχειρήσει να εκφοβίσει ψηφοφόρους στη Νέα Ιερσέη το 1981.