GR US

Μέτωπο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών κατά της δίκης Τραμπ

Εθνικός Κήρυξ

Κατά τη διαδικασία της δίκης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο, 26 Ιανουαρίου, 2021.(Senate Television via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Εκτός από πέντε, οι λοιποί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της αντισυνταγματικότητας της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ με το επιχείρημα ότι είναι εκτός προεδρίας, θέλοντας έτσι να ακυρώσουν την ιστορική δεύτερη δίκη του με την κατηγορία της «υποκίνησης στάσης» στην αιματηρή έφοδο οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η στάση των 45 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών έδειξε ότι η καταδίκη του πρώην Προέδρου παραμένει μάλλον απίθανη. Η πρόταση της δίκης πέρασε πάντως με 55 έναντι 45, ενώ για να καταδικαστεί οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον 17 ψήφους από τους συναδέλφους τους Ρεπουμπλικανούς.

Στην απίθανη πάντως περίπτωση που θα ψηφίσουν σε βάρος του πρώην Προέδρου τους, θα χρειαστεί μετά απλή πλειοψηφία για να απαγορευτεί ξανά η κάθοδός του στην πολιτική.

«Νομίζω ότι είναι πολύ προφανές από την ψηφοφορία σήμερα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταδικαστεί ο Πρόεδρος», δήλωσε η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, του Μέιν, μία από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν να προχωρήσει η δίκη.

Εκτός από την κυρία Κόλινς, οι μόνοι Ρεπουμπλικανοί που προσχώρησαν στους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία για να απορρίψουν τη συνταγματική ένσταση και να προχωρήσει η δίκη, ήταν οι γερουσιαστές Λίζα Μαρκόφσκι της Αλάσκας, Μιτ Ρόμνεϊ της Γιούτα, Μπεν Σάσε της Νεμπράσκα και Πάτρικ Τόμεϊ της Πενσυλβάνιας. Και οι πέντε είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι ήταν ανοικτοί να ακούσουν την υπόθεση κατηγορίας της Βουλής, η οποία εγκρίθηκε σε διακομματική ψηφοφορία μια εβδομάδα μετά την επίθεση.

Με τα γεγονότα της υπόθεσης να ξεχειλίζουν και το κύριο μέρος της δίκης να καθυστερεί για δύο εβδομάδες, οι γερουσιαστές θα μπορούσαν να αλλάξουν τις απόψεις τους. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που ψήφισαν την Τρίτη για να υποστηρίξουν τη συνταγματική πρόκληση, η οποία θα είχε τερματίσει αποτελεσματικά τη δίκη, έσπευσαν αργότερα να διευκρινίσουν ότι παρέμειναν ανοιχτόμυαλοι σχετικά με τη δίκη, η οποία θα ξεκινήσει στη Γερουσία στις 9 Φεβρουαρίου.

Τις εβδομάδες μετά την επίθεση, ο κ. Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης ψευδών στοιχείων σχετικά με τις εκλογές και προτρέποντας τους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στις 6 Ιανουαρίου να βαδίσουν στο Καπιτώλιο, να αντιμετωπίσουν μέλη του Κογκρέσου που επισημοποίησαν την απώλεια της εκλογής του και «να πολεμήσουν σαν τρελοί».

Ομως οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι όποιο παράθυρο πιθανότητας υπήρχε για δικομματική καταδίκη του κ. Τραμπ από τους νομοθέτες που εκκένωσαν το Καπιτώλιο να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον όχλο, τώρα κλείνει γρήγορα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θυμήθηκαν για μία ακόμη φορά πόσο σφικτά κρατάει το κόμμα ο κ. Τραμπ.

Φάνηκε ότι ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ του Κεντάκι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν έναν τέτοιο υπολογισμό. Τον τελευταίο καιρό είχε δηλώσει δύο φορές -μέσω συμβούλων και έπειτα σε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του- ότι ήταν ανοιχτός στην καταδίκη ενός πρώην προέδρου που κατ’ ιδίαν περιφρονεί και ισχυρίστηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Τραμπ είχε «προκαλέσει» τον όχλο.

Αλλά, αν ο κ. Μακόνελ προσπαθούσε να προλειάνει το έδαφος για μια ομάδα Ρεπουμπλικανών να εγκαταλείψει τον κ. Τραμπ και να τον απομακρύνει από το κόμμα, είχε γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι δεν υπήρχε τέτοιος συνασπισμός.

Οταν ο γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, υπέβαλε μια συνταγματική ένσταση στα πρακτικά, μετά τη σύγκληση της Γερουσίας ως δικαστηρίου κατηγορίας, ο κ. Μακόνελ ψήφισε με τη συντριπτική πλειοψηφία της διάσκεψής του υπέρ της ένστασης.

Στη συνέχεια, οι γερουσιαστές ψήφισαν επί των κανονισμών της διαδικασίας, που εγκρίθηκαν με 83 ψήφους έναντι 17.