GR US

Μέτρα κατά πυροβόλων όπλων από τον Μπάιντεν (Video)

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπ. Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μιλούν για την ένοπλη βία και τα μέτρα εναντίον της, στον Λευκό Οίκο, 8 Απριλίου, 2021.(AP Photo/Andrew Harnik)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη, μια σειρά εκτελεστικών δράσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της βίας των πυροβόλων όπλων, παραδίδοντας την πρώτη σημαντική δράση του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του με στόχο την αντιμετώπιση αυτού που ο Λευκός Οίκος αποκαλεί «επιδημία δημόσιας βίας με όπλα», αλλά και μία «διεθνή ντροπή».

Μάλιστα, τόνισε ότι η ένοπλη βία στοιχίζει στο Εθνος $280 δισ. και ουσιαστικά είναι μία «κρίση υγείας».

Προανήγγειλε έτσι ότι θα κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν την απόκτηση όπλων σε «εσωτερικούς καταχραστές».

Ο Μπάιντεν επίσης ανήγγειλε τον διορισμό του Ντέιβιντ Τσίπμαν (David Chipman), πρώην ομοσπονδιακού πράκτορα και σύμβουλο της ομάδας ελέγχου όπλων Giffords, ως διευθυντή του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Οπλων και Εκρηκτικών (ΑTF), σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης του Μπάιντεν.

Μαζί με τον Μπάιντεν στην εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων ήταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις που παρουσίασε τον πρόεδρο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ (Merrick Garland), καθώς οι περισσότερες από τις ενέργειες θα προέλθουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση για να δράσει στον έλεγχο των πυροβόλων όπλων μετά από μια σειρά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για νομοθετική δράση για τα όπλα. Ενώ η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για έλεγχο ιστορικού τον περασμένο μήνα, τα μέτρα ελέγχου όπλων αντιμετωπίζουν αχνές προοπτικές σε μια ομοιόμορφα διχασμένη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν σχεδόν ενωμένοι έναντι των περισσότερων προτάσεων.

Ο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει αυστηρότερους κανονισμούς που απαιτούν από τους αγοραστές «όπλων φαντασμάτων», που είτε είναι αυτοσχέδια, ή δεν έχουν σειριακούς αριθμούς, ή και τα δύο, να υποβληθούν σε ελέγχους ιστορικού τους.

Τα σπιτικά πυροβόλα όπλα -συχνά συναρμολογούνται από μέρη- συνήθως δεν έχουν σειριακούς αριθμούς που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευσή τους. Είναι νόμιμο να συναρμολογηθεί ένα όπλο σε ένα σπίτι ή σε ένα εργαστήριο και δεν υπάρχει ομοσπονδιακή απαίτηση για έλεγχο ιστορικού.

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά για την ένοπλη βία και τα μέτρα εναντίον της, στον Λευκό Οίκο, 8 Απριλίου, 2021.(AP Photo/Andrew Harnik)

Τα σχέδια του Προέδρου τα είδε ένα άτομο που γνωρίζει σχετικά με τις αναμενόμενες ενέργειες, αλλά δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να τα συζητήσει δημόσια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκδώσει έναν νέο προτεινόμενο κανόνα με στόχο την συγκράτηση των λεγόμενων «όπλων φαντασμάτων» εντός 30 ημερών, αλλά δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του κανόνα.

Μετά τους σκοτωμούς στην Τζόρτζια και στο Κολοράντο, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και να εγκρίνει νόμο για την καλύτερη εξακρίβωση του ιστορικού και του ποινικού μητρώου των αγοραστών.

Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων θα του επιτρέψει να προχωρήσει γρηγορότερα.

Το 1994, ακόμη γερουσιαστής, ο κ. Μπάιντεν είχε συμμετάσχει στην υιοθέτηση νόμου ο οποίος απαγόρευε τα τουφέκια εφόδου. Ομως το μέτρο εκείνο δεν είχε παρά δεκαετή διάρκεια και ουδέποτε μπόρεσε να ανανεωθεί μετά το 2004, δεδομένης της αντίστασης που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς θεωρούν πως αντίκειται προς ένα συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών.

Το 2020 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 43.000 θάνατοι εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive.