GR US

«NYT»: Ο πρόεδρος Τραμπ διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα στην Κίνα

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση τη Δευτέρα στην Τούσον της Αριζόνας, χειρονομεί την ώρα που αναφέρεται στον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν. (AP Photo/Ross D. Franklin)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Καθώς θέτει ερωτήματα σχετικά με τη στάση του αντιπάλου του απέναντι στην Κίνα, το φορολογικό αρχείο του προέδρου Τραμπ αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές του εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγουμένως άγνωστου τραπεζικού λογαριασμού.

Ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να χρωματίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, ως πολύ ήπιο στην Κίνα, εν μέρει επισημαίνοντας τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του εκεί.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας συνέταξαν μια έκθεση που ισχυριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με έναν Κινέζο επιχειρηματία, μέρος αυτού, που όπως ειπώθηκε, ήταν οι πολυάριθμες συνδέσεις του με «ξένους υπηκόους και ξένες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον Κόσμο».

Ομως, η επιχειρηματική ιστορία του κ. Τραμπ είναι γεμάτη με χρηματοοικονομικές συμφωνίες στο εξωτερικό και ορισμένες εμπλέκουν το κινεζικό κράτος. Πέρασε μια δεκαετία ανεπιτυχώς επιδιώκοντας έργα στην Κίνα, λειτουργώντας ένα γραφείο εκεί κατά τη διάρκεια της πρώτης του καθόδου στην προεδρία και σφυρηλάτησε συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση.

Και αποδεικνύεται ότι η Κίνα είναι ένα από τα τρία ξένα έθνη -τα άλλα είναι η Βρετανία και η Ιρλανδία- όπου ο κ. Τραμπ διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με ανάλυση των φορολογικών στοιχείων του προέδρου, τα οποία ελήφθησαν από τη «ΝΥΤ».

Οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δεν εμφανίζονται στις δημόσιες οικονομικές εκθέσεις του κ. Τραμπ, όπου πρέπει να παραθέτει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, επειδή διατηρούνται με εταιρικά ονόματα. Οι ταυτότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι σαφείς.

Ο άγνωστος μέχρι τώρα κινεζικός τραπεζικός λογαριασμός ελέγχεται από μια από τις εταιρείες του, την Trump International Hotels Management. Και σύμφωνα με μια από τις δηλώσεις του, η εταιρεία κατέβαλε στην Κίνα 188.561 δολάρια σε φόρους όταν προσπαθούσε μεταξύ του 2013 και του 2015 να συνάψει συμφωνίες παραχώρησης άδειας εμπορικής εκμετάλλευσης.

Ο δικηγόρος του ομίλου Τραμπ, Αλαν Γκάρτεν (Alan Garten), κληθείς από τη «ΝΥΤ» δήλωσε ότι αυτή η εταιρεία «άνοιξε έναν λογαριασμό σε μια κινεζική τράπεζα, που έχει γραφεία στις ΗΠΑ, προκειμένου να πληρώσει τους φόρους της».

«Καμία συμφωνία, συναλλαγή ούτε άλλη εμπορική δραστηριότητα δεν οριστικοποιήθηκε και, από το 2015, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανενεργός» πρόσθεσε.

Οι προσπάθειές του ξεκινούν τουλάχιστον από το 2006, όταν υπέβαλε αιτήσεις εμπορικών σημάτων στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές εγκρίσεις της κινεζικής κυβέρνησης ήρθαν μετά την προεδρία του. Το ίδιο έγινε και με την κόρη του Ιβάνκα όταν εντάχθηκε στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε έναν εμπορικό και διπλωματικό πόλεμο με την Κίνα και δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός πραγματικός υπερασπιστής των αμερικανικών συμφερόντων έναντι του κινεζικού γίγαντα, σε αντίθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, με τον Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στις φορολογικές του δηλώσεις, που ο Μπάιντεν δημοσιοποίησε εθελοντικά, δεν δείχνουν δικά τους έσοδα ή επιχειρηματικές συναλλαγές στην Κίνα. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να ενταχθεί στις μυριάδες αμερικανικές εταιρείες που εδώ και πολύ καιρό δραστηριοποιούνται εκεί. Οπως και με τη Ρωσία, όπου εξερεύνησε ξενοδοχεία και πύργους στη Μόσχα χωρίς επιτυχία, ο κ. Τραμπ ζήτησε από καιρό μια συμφωνία αδειοδότησης στην Κίνα.