GR US

NYT: Ο Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε φόρους για το 2016 και το 2017 (βίντεο)

Αssociated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους για την εκλιπούσα δικάστρια του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. (AP Photo/Evan Vucci)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»-«ΑΡ»). Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και μετά άλλα τόσα το 2017, σύμφωνα με μια ιστορικά αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The New York Times», η οποία δημοσίευσε την Κυριακή πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις του την τελευταία 20ετία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες ειδήσεις» σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή από τον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό του τον δικηγόρο του και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και τον πρώην κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι. Οι λεπτομέρειες των φορολογικών καταθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή περιπλέκουν την περιγραφή του Τραμπ για τον εαυτό του ως έξυπνο και πατριωτικό επιχειρηματία, αποκαλύπτοντας αντ’ αυτού μια σειρά από οικονομικές απώλειες και έσοδα από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να έρχονται σε σύγκρουση με τις ευθύνες του ως προέδρου. Οι οικονομικές δημοσιεύσεις του Προέδρου έδειξαν ότι κέρδισε τουλάχιστον 434,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018, αλλά οι φορολογικές καταθέσεις ανέφεραν ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του τηλεοπτικής αναμέτρησης για τις γενικές εκλογές εναντίον της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον το 2016, η κ. Κλίντον είπε ότι ίσως ο Τραμπ δεν έδινε τις φορολογικές του δηλώσεις επειδή δεν είχε πληρώσει τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους. Τότε, ο κ. Τραμπ την διέκοψε για να πει, «αυτό με κάνει έξυπνο»!

Σε απαντητική επιστολή, που συνοψίζει τα ευρήματα της «ΝΥΤ», ο Αλαν Γκάρτεν (Alan Garten), δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, δήλωσε ότι «τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα γεγονότα φαίνεται να είναι ανακριβή» και ζήτησε τα έγγραφα στα οποία βασίστηκαν τα ευρήματα της εφημερίδας. Αφού η «ΝΥΤ» αρνήθηκε να παράσχει τα αρχεία, προκειμένου να προστατέψει τις πηγές της, ο κ. Γκάρτεν αναφέρθηκε μόνο στο ποσό των φόρων που είχε καταβάλει ο κ. Τραμπ.

«Κατά την τελευταία δεκαετία, ο πρόεδρος Τραμπ έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικούς φόρους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυρίων προσωπικών φόρων από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το 2015», ανέφερε ο κ. Γκάρτεν σε ανακοίνωσή του.

Με τον όρο «προσωπικοί φόροι», ωστόσο, ο κ. Γκάρτεν φαίνεται να συνδυάζει φόρους εισοδήματος με άλλους ομοσπονδιακούς φόρους που έχει καταβάλει ο κ. Τραμπ - Κοινωνική ασφάλιση, Medicare και φόροι για τους οικιακούς υπαλλήλους του. Ο κ. Γκάρτεν ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένα από αυτά που οφείλει ο Πρόεδρος «πληρώθηκαν με εκπτώσεις φόρου», έναν παραπλανητικό χαρακτηρισμό των πιστώσεων, οι οποίες μειώνουν τον λογαριασμό φόρου εισοδήματος ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης ως ανταμοιβή για διάφορες δραστηριότητες, όπως η ιστορική προστασία (συντήρηση).

Να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς αρνείται πάντοτε να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη για τα φορολογικά του Προέδρου, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή πριν από την πρώτη προεδρική τηλεοπτική αναμέτρηση την Τρίτη και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Τραμπ «δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη».

Παρ’ όλα αυτά, στα πρώτα δύο χρόνια του στον Λευκό Οίκο, τα έσοδά του από το εξωτερικό ανήλθαν σε 73 εκατομμύρια δολάρια. Και ενώ πολλά από αυτά τα χρήματα προέρχονταν από τις ιδιοκτησίες του γκολφ στη Σκωτία και την Ιρλανδία, μερικά προήλθαν από συμφωνίες αδειοδότησης σε χώρες με αυταρχικούς ηγέτες ή ακανθώδη γεωπολιτική - για παράδειγμα, 3 εκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες, 2,3 εκατομμύρια δολάρια από την Ινδία και 1 εκατομμύριο δολάρια από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος το 2017 πλήρωσε $145.400 σε φόρους στην Ινδία και $156.824 στις Φιλιππίνες, σε σύγκριση με μόλις $750 σε φόρους εισοδήματος των ΗΠΑ. Η «ΝΥΤ» ανέφερε ότι τα φορολογικά αρχεία δεν αποκάλυψαν καμία αναφερόμενη σύνδεση με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι εξασφάλισε φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Είχε δηλώσει ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν -αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο Χρηματιστήριο-, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος με το αξίωμα του προέδρου.

Σύμφωνα με τη «ΝΥΤ», ο Τραμπ υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της Εφορίας (IRS) καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο Πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, πάντα κατά την εφημερίδα.

Οι φορολογικές δηλώσεις που ο κ. Τραμπ έχει από καιρό αγωνιστεί για να διατηρήσει κρυφές, αποκαλύπτουν ουσιαστικά μία διαφορετική από αυτήν που έχει πουλήσει στο αμερικανικό κοινό. Οι δηλώσεις του στην Εφορία απεικονίζουν έναν επιχειρηματία που παίρνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά αντιμετωπίζει χρόνιες απώλειες που χρησιμοποιεί επιθετικά για να αποφύγει την καταβολή φόρων. Τώρα, με τις οικονομικές του προκλήσεις να αυξάνονται, τα αρχεία δείχνουν ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από το να κερδίζει χρήματα από επιχειρήσεις που τον θέτουν σε πιθανή και συχνά άμεση σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του ως προέδρου.

Οι επιστροφές φόρου είναι μερικές από τις πιο περιζήτητες και κερδοσκοπικές εγγραφές στην πρόσφατη Ιστορία. Στα τέσσερα σχεδόν χρόνια του κ. Τραμπ και κατά τη διάρκεια των ατελείωτων δεκαετιών του στην κοινή θέα, δημοσιογράφοι, εισαγγελείς, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οπαδοί συνομωσιών προσπάθησαν, με περιορισμένη επιτυχία, να ανασκάψουν τα αινίγματα των οικονομικών του.

Από τη φύση τους, οι αρχειοθετήσεις θα αφήσουν πολλές ερωτήσεις αναπάντητες, πολλοί ερωτηθέντες ανικανοποίητοι. Περιλαμβάνουν πληροφορίες που ο κ. Τραμπ έχει αποκαλύψει στην Εφορία. Αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ κατέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν αποκαλύπτουν τον πραγματικό του πλούτο. Ούτε αποκαλύπτουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Τα φορολογικά στοιχεία που εξετάστηκαν από την «ΝΥT» παρέχουν έναν οδικό χάρτη των αποκαλύψεων, από διαγραφές για το κόστος ενός δικηγόρου ποινικής υπεράσπισης και ενός αρχοντικού που χρησιμοποιήθηκε ως οικογενειακό καταφύγιο έως την πλήρη λογιστική καταγραφή των εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε ο Πρόεδρος από το διαγωνισμό ομορφιάς  «Miss Universe 2013» στη Μόσχα.

Μαζί με τα σχετικά οικονομικά έγγραφα και δικογραφίες, τα αρχεία προσφέρουν την πιο λεπτομερή εξέταση στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Προέδρου. Αποκαλύπτουν το κενό, αλλά και τη μαγεία, πίσω από την αυτοδημιούργητη εικόνα του δισεκατομμυριούχου -που σφυρηλατήθηκε μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής «The Apprentice» («Ο μαθητευόμενος»)- που τον βοήθησε να προωθηθεί στον Λευκό Οίκο και αυτό εξακολουθεί να στηρίζει την πίστη πολλών στη βάση του.

Τελικά, ο κ. Τραμπ ήταν πιο επιτυχημένος υποδυόμενος έναν επιχειρηματικό μεγιστάνα, από το να είναι ένας τέτοιος στην πραγματική ζωή.

Η εκπομπή «The Apprentice», μαζί με τις συμφωνίες αδειοδότησης και έγκρισης που προέρχονταν από τη διευρυμένη διασημότητά του, έφεραν στον κ. Τραμπ συνολικά 427,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση της «ΝΥT». Επένδυσε μεγάλο μέρος αυτού σε μια συλλογή επιχειρήσεων, κυρίως γηπέδων γκολφ, τα οποία από καιρό έφαγε σταθερά σε μετρητά - όσο για τα χρήματα που έλαβε κρυφά από τον πατέρα του χρηματοδότησε ένα ξέσπασμα από δονκιχωτικές υπερβολικές δαπάνες που οδήγησαν στην κατάρρευσή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι δηλώσεις φόρου δείχνουν επίσης πώς ένας φημισμένος δισεκατομμυριούχος μπορούσε να πληρώσει ελάχιστα έως τίποτα σε φόρους, ενώ κάποιος στη μεσαία τάξη θα μπορούσε να πληρώσει σημαντικά περισσότερα από αυτόν. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί δεν πληρώνουν φόρους εισοδήματος, κυρίως λόγω του πόσο χαμηλά είναι τα εισοδήματά τους. Ωστόσο, τα στοιχεία της Εφορίας δείχνουν ότι ο μέσος φορολογούμενος πλήρωσε περίπου $12.200 το 2017, περίπου 16 φορές περισσότερο από αυτό που πλήρωσε ο Πρόεδρος.