GR US

«ΝΥΤ»: Οι δικαστές απέδειξαν την ανεξαρτησία τους από τον Τραμπ

Αssociated Press

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο μήνα στην Οκλαχόμα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τις δύο επιλογές του για το Ανώτατο Δικαστήριο ως το μεγαλύτερο επίτευγμά του. «Δύο σπουδαίοι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον δικαστή Γκόρσατς και τον δικαστή Καβανό. Είναι σπουδαίοι», είχε πει.

Ωστόσο, τα συναισθήματά του πιθανόν να άλλαξαν την Πέμπτη, μετά την κατηγορηματική άρνηση του δικαστή Νιλ Γκόρσατς (Neil M. Gorsuch) και του δικαστή Μπρετ Καβανό (Brett M. Kavanaugh) να δεχτούν τον ισχυρισμό του Προέδρου για «απόλυτη ασυλία» από τους δικαστές που διεκδικούσαν να πάρουν στα χέρια τους τα φορολογικά στοιχεία του κ. Τραμπ. Και οι δύο δικαστές που διόρισε ο Τραμπ κατέληξαν στο ομόφωνο συμπέρασμα πως ο Πρόεδρος το είχε τραβήξει πολύ μακριά με το να ανακηρύσσει την εξαίρεσή του από την ποινική έρευνα, σχολιάζει η «New York Times.

Και, παρά τους ισχυρισμούς περί νίκης από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ήταν πιο εκδηλωτικός από το Twitter καθώς επιτέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και χαρακτήρισε τις αποφάσεις του «πολιτική δίωξη» εναντίον του.

Οι σθεναρές αποφάσεις αντανακλούν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Τραμπ όχι μόνο των δύο διορισμένων από τον ίδιο δικαστών, αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου ως θεσμό, τονίζει η «ΝΥΤ».

Οσο και να ισχυρίζεται ο Τραμπ πως κατέχει την απόλυση εξουσία, οι δικαστές έκαναν ξεκάθαρο την Πέμπτη πως στην πραγματικότητα υπάρχουν και όρια, όπως είχαν πράξει και κατά τις υποθέσεις που ενέπλεκαν τους πρώην προέδρους Ρίτσαρντ Νίκον και Μπιλ Κλίντον.

Το γεγονός ότι το δικαστήριο που πλειοψηφούν οι συντηρητικοί και περιλαμβάνονται δύο επιλογές του Προέδρου θα αποφάσιζε τόσο ξεκάθαρα ενάντια στον έντονο ισχυρισμό ενός Ρεπουμπλικανού προέδρου για επιπλέον συνταγματική εξουσία ήρθε να υπενθυμίσει ότι οι θεσμοί έχουν ακόμα σημασία στην Ουάσιγκτον, ακόμα και σε μια εποχή που κυριαρχεί η πόλωση.

Το δικαστήριο παραμένει συντηρητικό σε σημαντικά ζητήματα όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, της μετανάστευσης, της άμβλωσης και πλέον της εκτελεστικής εξουσίας έχει αντιταχθεί επανειλημμένα στον Πρόεδρο κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σφυρηλατώντας μια ομόφωνη συναίνεση σχετικά με τον ισχυρισμό του Τραμπ περί ασυλίας, ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς τζούνιορ φάνηκε να υπογραμμίζει τη δήλωσή του πριν από δύο χρόνια, όταν και είχε επικρίνει τον Τραμπ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «δικαστές του Ομπάμα ή δικαστές του Τραμπ». Ακόμα και στις άλλες δύο ψηφοφορίες που κρίθηκαν με ψήφους 7-2 έκαστη, ενώθηκαν τέσσερις προοδευτικοί και τρεις συντηρητικοί, αντανακλώντας τις ξεκάθαρες γραμμές που χωρίζουν το δικαστήριο από τους πολύ παρεμβατικούς προέδρους.

«Η αλήθεια είναι ότι το επιχείρημα του προέδρου Τραμπ για την ασυλία ήταν τόσο τραβηγμένο που θα ήταν σχεδόν απίθανο για οποιοδήποτε δικαστήριο να το εναγκαλιστεί», ανέφερε ο Τομ Γκολντστάιν (Tom Goldstein), εξέχων δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκδότης του Scotusblog, ιστοσελίδας που παρακολουθεί τις αποφάσεις του Σώματος.