GR US

O επικεφαλής Ρεπουμπλικανός στην Γερουσία, Μιτς Mακόνελ, στηρίζει την καθαίρεση Τραμπ

Αssociated Press

Ο ηγέτης της μειοψηφίας Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ κάλεσε τον Μιτς Μακόνελ. (AP Photo/Mary Altaffer)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ διέπραξε απαράδεκτα αδικήματα και πιστεύει ότι η κίνηση των Δημοκρατικών να τον κατηγορήσουν θα διευκολύνει την κάθαρση του κόμματος από την επιρροή Τραμπ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν για τη σκέψη του κ. Μακόνελ.

Η ιδιωτική εκτίμηση του Μακόνελ, του ισχυρότερου Ρεπουμπλικανού στο Κογκρέσο, προέκυψε την παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή με την επίσημη κατηγορία της υποκίνησης βίας εναντίον της χώρας για τον ρόλο του στην εξέγερση ενός πλήθους υποστηρικτών του που εφόρμησαν στο Καπιτώλιο την ώρα που οι νομοθέτες συνεδρίαζαν να επισημοποιήσουν τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν.

Σε μια ένδειξη ότι ο φραγμός θα μπορούσε να σπάσει εναντίον του κ. Τραμπ σε ένα κόμμα που από καιρό ήταν πιστός σε αυτόν, η εκπρόσωπος Λιζ Τσένεϊ (Liz Cheney) από το Γουαϊόμινγκ, Νο 3 Ρεπουμπλικανή στη Βουλή, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει την κατηγορία που αναφέρεται σε ένα άρθρο για βαριά εγκλήματα και πλημμελήματα, καθώς άλλοι ηγέτες του κόμματος αρνήθηκαν να πιέσουν επίσημα τους νομοθέτες για να αντιταχθούν σε αυτό.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε τον όχλο και άναψε τη φλόγα αυτής της επίθεσης», δήλωσε η κα Τσένεϊ. «Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη προδοσία από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προς το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα».

Ακόμη και πριν γίνει γνωστή η θέση του Μακόνελ και η κυρία Τσένεϊ ανακοινώσει τα σχέδιά της, οι σύμβουλοι του ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας είχαν ήδη υποθέσει ιδιωτικά ότι δώδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές -και πιθανώς περισσότεροι- θα μπορούσαν τελικά να ψηφίσουν για να καταδικάσουν τον κ. Τραμπ σε μια δίκη στη Γερουσία που θα ακολουθούσε μετά το κατηγορητήριο του από τη Βουλή.

Δεκαεπτά Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα χρειάζεται να ενωθούν με τους Δημοκρατικούς για να τον κρίνουν ένοχο. Μετά από αυτό, θα χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία για τον αποκλεισμό του κ. Τραμπ από το να ασκήσει ξανά δημόσια θέση.

Στη Βουλή, ο βουλευτής Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy), ο ηγέτης της μειοψηφίας και ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Τραμπ στο Κογκρέσο, ρώτησε άλλους Ρεπουμπλικανούς εάν θα έπρεπε να καλέσει τον κ. Τραμπ να παραιτηθεί μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με σε τρεις Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους ενημερωμένους για τις συζητήσεις. Ενώ έχει δηλώσει ότι είναι προσωπικά αντίθετος στην απομάκρυνση, αυτός και άλλοι ηγέτες του κόμματος δεν κατέβαλαν επίσημη προσπάθεια να απωθήσουν την πίεση των Δημοκρατικών και ο κ. Μακάρθι εργαζόταν την Τρίτη προς την κατεύθυνση να υπάρξει μία στήριξη για ένα ψήφισμα επίπληξης του προέδρου για τις πράξεις του.

Μαζί οι θέσεις των δύο κορυφαίων Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου -κανένας από τους οποίους δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο κ. Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί ή να κατηγορηθεί- αντικατοπτρίζει τον πολιτικά γεμάτο και γρήγορα διαμορφούμενο χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετωπίζει το κόμμα.

Μετά από τέσσερα χρόνια υποστήριξης του προέδρου σχεδόν σε κάθε στροφή και αρνούμενοι να καταδικάσουν ακόμη και την πιο ακραία συμπεριφορά του, οι ηγέτες του κόμματος αγωνίζονταν να αποστασιοποιηθούν από έναν πρόεδρο, πολλοί από τους οποίους τώρα θεωρούν πολιτική και συνταγματική απειλή.

Ο κ. Μακάρθι υποστήριξε τις προκλήσεις που υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί κατά του Κολεγίου Εκλεκτόρων, ψηφίζοντας δύο φορές για να ανατρέψει τη νίκη του κ. Μπάιντεν σε αμφίσημες πολιτείες, ακόμη και μετά την πολιορκία στο Καπιτώλιο. Ωστόσο, διαφώνησε με τον Τραμπ προειδοποιώντας για κίνδυνο κατά της Δημοκρατίας.