GR US

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τη δημιουργία ομοσπονδιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

Αssociated Press

Η ομογενής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, 6 Απριλίου, 2021. (AP Photo/Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει στους Αμερικανούς να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμoύ για τον νέο κορωνοϊό, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα αυτή.

Η αεροπορική εταιρεία «Cathay Pacific», πεπεισμένη ότι η ψηφιακή απόδειξη εμβολιασμού για κορωνοϊό θα επιφέρει την επιστροφή ασφαλών διεθνών ταξιδιών, ζήτησε από τους πιλότους και το πλήρωμά της να δοκιμάσουν μια νέα εφαρμογή για κινητά που έδειξε την κατάσταση εμβολιασμού τους σε μια πρόσφατη πτήση από το Χονγκ Κονγκ προς το Λος Αντζελες.

Η Νέα Υόρκη κυκλοφόρησε το «Excelsior Pass», το οποίο θεωρείται από την Πολιτεία ως «ένας δωρεάν, γρήγορος και ασφαλής τρόπος παρουσίασης της ψηφιακής απόδειξης του εμβολιασμού Covid-19», σε περίπτωση που το άνοιγμα αθλητικών και ψυχαγωγικών χώρων απαιτεί απόδειξη της κατάστασης των συμμετεχόντων.

Και το «Walmart», ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της χώρας, προσφέρει εφαρμογές ηλεκτρονικής επαλήθευσης σε ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί στα καταστήματά της, έτσι ώστε «να έχουν εύκολη πρόσβαση στην κατάσταση εμβολιασμού, όπως απαιτείται», λέει η εταιρεία.

Σε ολόκληρη τη χώρα οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι πολιτικοί σκέφτονται τα «διαβατήρια εμβολίων» -ψηφιακή απόδειξη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού- ως μια πορεία για την αναζωογόνηση της Οικονομίας και την επιστροφή των Αμερικανών στη δουλειά και το παιχνίδι. Οι επιχειρήσεις φοβούνται ιδιαίτερα ότι πάρα πολλοί πελάτες θα μείνουν μακριά, εκτός εάν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι άλλοι πελάτες έχουν εμβολιαστεί.

Ομως η ιδέα δημιουργεί νομικά και ηθικά ερωτήματα: Μπορούν οι επιχειρήσεις να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους ή τους πελάτες να αποδείξουν -ψηφιακά ή με άλλο τρόπο- ότι έχουν εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο κορωνοϊού είναι φαινομενικά εθελοντικό;

Μπορούν τα σχολεία να απαιτήσουν από τους μαθητές να αποδείξουν ότι τους έχει χορηγηθεί μια επίσημη πειραματική προφύλαξη με τον ίδιο τρόπο που απαιτούν μακροχρόνια εγκεκριμένα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα; Και τέλος, μπορούν οι κυβερνήσεις να δώσουν εντολή εμβολιασμού - ή να εμποδίσουν επιχειρήσεις ή εκπαιδευτικά ιδρύματα που απαιτούν απόδειξη;

«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει, ούτε θα υποστηρίξει, ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς να διαθέτουν πιστοποιητικό» εμβολιασμού, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκη.

«Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, ούτε το ομοσπονδιακό κράτος θα επιβάλλει στους πάντες την υποχρέωση να αποκτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού», πρόσθεσε η κυρία Ψάκη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Το εντονότερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την ιδέα εκφράζεται από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδημονούν να ανοίξουν ξανά εγκαταστάσεις όπου εργάζεται «μεγάλος αριθμός ανθρώπων», όπως τα στάδια ή οι αίθουσες θεαμάτων, σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δημοσιοποιήσει σύντομα «συμβουλές» που θα δίνουν «σημαντικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, την ασφάλεια και τις διακρίσεις».

«Από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλό, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύονται, επομένως τα συστήματα του είδους αυτού να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος ανθρώπων με άδικο τρόπο», συμπλήρωσε η Τζεν Ψάκη.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει ή σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα υγειονομικό «διαβατήριο», που θα καταγράφει ότι κάποιος ή κάποια έχει εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό, ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ανθρώπων και των ταξιδιών.

Η ιδέα όμως προκαλεί επικρίσεις και ανησυχίες που αφορούν ενδεχόμενες διακρίσεις και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»