GR US

Ο Μπάιντεν με τους διχασμένους Δημοκρατικούς

Αssociated Press

H βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που προωθεί αριστερές θέσεις στο Κογκρέσο, τον περασμένο Ιούλιο. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, την Τετάρτη, με σκοπό να ξεπεραστεί ένα δυνητικά καταστροφικό αδιέξοδο στην εσωτερική του ατζέντα και προσπαθώντας να γεφυρώσει τις ενδοκομματικές διαιρέσεις πάνω από ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κοινωνική ασφάλιση και τις υποδομές, τη στιγμή που το Κογκρέσο κατευθύνεται με ταχύτητα προς μία δημοσιονομική καταστροφή.

Οι Δημοκρατικοί και στα δύο άκρα της Λεωφόρου Πενσυλβάνια πλησιάζουν σε μια στιγμή καμπής στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τεράστιες νέες πολιτικές, καθώς ο κλιμακούμενος αγώνας μεταξύ των προοδευτικών και των μετριοπαθών μελών -και ενός πλήθους άλλων διαιρέσεων μέσα στο κόμμα- απειλεί να βυθίσει τις πιθανότητες έγκρισης των πολιτικών αυτών ενόσω  διατηρούν τον έλεγχο στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, ακόμη και οι βασικές λειτουργίες του Κογκρέσου -να εμποδίζει την κυβέρνηση να κλείσει την επόμενη εβδομάδα αποκλείοντας την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα- κινδυνεύουν καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να υποστηρίξουν νομοθεσία που θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση και θα αυξήσει το νόμιμο ανώτατο όριο για τον ομοσπονδιακό δανεισμό.

Οι προκλήσεις εκτυλίσσονται με φόντο τη δυσπιστία και τη διαμάχη εντός των τάξεων των Δημοκρατικών. Οι μετριοπαθείς πιέζουν για γρήγορη δράση για το διακομματικό νομοσχέδιο υποδομών ύψους $1 τρισ. Οι προοδευτικοί απαιτούν έγκριση πρώτα από ένα εκτεταμένο σχέδιο εσωτερικής πολιτικής ύψους $3,5 τρισ., το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες νέες επενδύσεις σε κλιματικά, εκπαιδευτικά, υγειονομικά και κοινωνικά προγράμματα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι η προτεινόμενη οικονομική οροφή δαπανών του νομοσχεδίου είναι ενδεχόμενο να μειωθεί, σε άμεση εξάρτηση από το τι μπορούν να στηρίξουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένου και του μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν. «Αν η Γερουσία δεν μπορεί να ψηφίσει τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να δούμε τι μπορούν να ψηφίσουν», είπε ο Χόγιερ.

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτουν μία τέτοια προοπτική.

Τα σχόλια που γίνονται είναι ενδεικτικά του δύσκολου δρόμου που πρέπει να διανύσουν οι Δημοκρατικοί για την ψήφιση του νομοσχεδίου, προωθώντας τη συνολική πολιτική ατζέντα του Μπάιντεν με οριακές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, αλλά και σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να έχουν διαρροή περισσότερων από τρεις ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία η διαρροή των ψήφων πρέπει να είναι μηδενική, στην προσπάθεια ψήφισης του νομοθετικού πακέτου για την φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τα μέτρα της πράσινης ενέργειας, αντιμετωπίζοντας την αντίσταση των Ρεπουμπλικανών.

Η εικόνα έγινε ακόμη πιο πολύπλοκη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να μη βοηθήσουν τους Δημοκρατικούς για την αύξηση της οροφής του δανεισμού εντός της προθεσμίας που εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου.

Συντηρητικοί Δημοκρατικοί όπως ο Μάντσιν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Δυτική Βιρτζίνια που έχει πολλούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν για τις κοινωνικές δαπάνες των $3,5 τρισ.

Η στάση αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί. Μία άλλη βουλευτής των Δημοκρατικών, η Ρασίντα Τλάιμπ δήλωσε ότι «ανησυχεί απόλυτα» σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υπερβολικά μεγάλες μειώσεις στο νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών. «Εχω την τρίτη πιο φτωχή εκλογική περιφέρεια του Κογκρέσου στη χώρα και νομίζω ότι δεν γίνεται κατανοητό πως οι άνθρωποι στην περιφέρειά μου περιμένουν γι’ αυτό το είδος της τολμηρής επένδυσης», δήλωσε η ίδια το βράδυ της Δευτέρας, στην εκλογική περιφέρεια της οποίας συμπεριλαμβάνεται και ένα τμήμα του Ντιτρόιτ.

Αλλοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτού Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση της οροφής του νομοσχεδίου των κοινωνικών δαπανών μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο γι' αυτούς πέραν του οποίου το κάτι να είναι χειρότερο από το τίποτα.