GR US

O Mπάιντεν στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι 4η Ιουλίου

Αssociated Press

Πολίτης παίρνει τα απαραίτητα έγγραφα από ιατρική υπάλληλο πριν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson στο Γιουνιοντέιλ της Νέας Υόρκης, 31 Μαρτίου, 2021.(AP Photo/Mary Altaffer)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε ένα νέο στόχο εμβολιασμού ώστε μέχρι την 4η Ιουλίου να έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση το 70% των ενηλίκων Αμερικανών, καθώς αντιμετωπίζει το ενοχλητικό πρόβλημα αυτών που έχουν αμφιβολίες να εμβολιαστούν και όσων είναι αδιάφοροι.

Η ζήτηση για εμβόλια έχει μειωθεί σημαντικά σε εθνικό επίπεδο, με ορισμένες πολιτείες να αφήνουν αδιάθετες τις περισσότερες από τις μισές διαθέσιμες δόσεις τους. Με στόχο να διευκολύνει τη λήψη εμβολιασμών, ο Μπάιντεν ζήτησε την Τρίτη από τις πολιτείες να κάνουν εμβόλια διαθέσιμα χωρίς ραντεβού και θα κατευθύνει πολλά φαρμακεία να κάνουν το ίδιο.

Η κυβέρνησή του για πρώτη φορά κινείται επίσης να μεταφέρει δόσεις από πολιτείες με ασθενέστερη ζήτηση σε περιοχές με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα πλάνα.

«Πρέπει να εμβολιαστείτε», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Ακόμα κι αν η πιθανότητα να αρρωστήσετε σοβαρά είναι χαμηλή, γιατί να αναλάβετε τον κίνδυνο; Μπορεί να σώσετε τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου που αγαπάτε».

Ο στόχος του Μπάιντεν ισοδυναμεί με την παροχή τουλάχιστον της πρώτης δόσης σε 181 εκατομμύρια ενήλικες και τον πλήρη εμβολιασμό 160 εκατομμυρίων. Είναι μια σιωπηρή αναγνώριση του μειωμένου ενδιαφέροντος για εμβολιασμούς.

Ηδη περισσότερο από το 56% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19 και σχεδόν 105 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι ΗΠΑ χορηγούν επί του παρόντος πρώτες δόσεις με ρυθμό περίπου 965.000 την ημέρα - το ήμισυ του ποσοστού πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του Μπάιντεν.

«Θα ήθελα να το πετύχω 100%, αλλά νομίζω ρεαλιστικά ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο από τώρα έως την 4η Ιουλίου», δήλωσε ο Μπάιντεν για το νέο του όριο.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τον ρυθμό των εμβολιασμών:

* Ενήλικες που χρειάζονται περισσότερο πειθώ για τη λήψη του εμβολίου.

* Εκείνοι που έχουν μοχθήσει να μην κάνουν εμβόλιο ή δεν βιάζονται.

* Εφηβοι 12-15, μόλις οι αρχές εγκρίνουν τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών.

Αναγνωρίζοντας ότι «ο ρυθμός του εμβολιασμού επιβραδύνεται», ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι η προσπάθεια εμβολιασμού «θα είναι δυσκολότερη» όταν πρόκειται να πείσει τους «διστακτικούς» για την ανάγκη να κάνουν τα εμβόλιά τους.

Είπε ότι το πιο αποτελεσματικό επιχείρημα σε αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν η προστασία αυτών που αγαπούν. «Αυτή είναι η επιλογή σου: Είναι ζωή και θάνατος».

Η ώθηση του Μπάιντεν έρχεται καθώς η κυβέρνησή του έχει απομακρυνθεί από τον καθορισμό ενός στόχου για τις ΗΠΑ να φτάσουν στην «ανοσία της αγέλης», αντί να επικεντρωθεί στην παράδοση όσο το δυνατόν περισσότερων εμβολιασμών. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στόχος εμβολιασμού του Μπάιντεν θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των κρουσμάτων Covid-19 μέσα στο καλοκαίρι.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση του Μπάιντεν μετατοπίζει το επίκεντρο της κυβέρνησης στην επέκταση μικρότερων και κινητών κλινικών εμβολιασμού για παροχή δόσεων σε δυσπρόσιτες κοινότητες. Ξοδεύει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να προσπαθήσει να αυξήσει το ενδιαφέρον για τα εμβόλια μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών και άλλων που θα φέρουν κόσμο στις κλινικές.

Ο Μπάιντεν συνέστησε δημιουργικές προσπάθειες για να κάνει «ευκολότερο και πιο διασκεδαστικό» τον εμβολιασμό, όπως τα παντοπωλεία που προσφέρουν εκπτώσεις σε αγοραστές που έρχονται για λήψη γυρισμάτων και αθλητικών ομάδων πρωταθλητριών που διοργανώνουν προωθητικές ενέργειες για να λαμβάνουν εμβόλια για τους οπαδούς τους.