GR US

Ο Τραμπ παρακάμπτει το Κογκρέσο για την βοήθεια στον ιό

Αssociated Press

Χαμογελαστός ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει διατάγματα παρακάμπτοντας το Κογκρέσο στη διάρκεια της παραμονής του στην Εθνική Λέσχη Γκολφ που φέρει το όνομά του, στο Μπέντμινστερ Νέας Ιερσέης, το Σάββατο 8 Αυγούστου. (AP Photo/Susan Walsh)

ΜΠΕΝΤΜΙΝΣΤΕΡ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέκαμψε το Σάββατο τους νομοθέτες του Εθνους καθώς ισχυρίστηκε ότι έχει την εξουσία να αναβάλει τους φόρους μισθοδοσίας και να αντικαταστήσει ένα επίδομα ανεργίας που είχε λήξει με ένα χαμηλότερο ποσό μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με το Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο διάσωσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Οι εντολές του Τραμπ όμως παραβίασαν τον έλεγχο των ομοσπονδιακών δαπανών από το Κογκρέσο και είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν αγωγές. Ο Πρόεδρος θεωρεί τις ενέργειές του αναγκαίες, δεδομένου ότι οι νομοθέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να ρίξουν περισσότερα χρήματα στην παρακμάζουσα Οικονομία, η οποία έχει θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

«Αρκετά. Θα σώσουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας και θα πάμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς εργαζομένους», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις γηπέδου γκολφ που του ανήκει στο Μπέντμινστερ, της Νέας Ιερσέης.

Ο Τραμπ υπέγραψε κατόπιν τέσσερα διατάγματα που προβλέπουν το πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών, την χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ύψους 400 δολαρίων ανά εβδομάδα (από 600 που ήταν μέχρι τέλη Ιουλίου), την προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών που απειλούνται με έξωση και την αναστολή της καταβολής δόσεων φοιτητικών δανείων.

Καθώς οι ΗΠΑ όδευαν να περάσουν το όριο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, και οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 160.000, ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο διεξήγαγαν επί δύο εβδομάδες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο, γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ομως, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες προτού να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, κι ενώ η ισχύς των πρώτων μέτρων στήριξης εξέπνευσε την 31η Ιουλίου, οι συνομιλίες αποδείχθηκαν άκαρπες.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο της κυβέρνησης του Τραμπ «σειρά ημίμετρων». «Ακόμη μια κυνική προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών του» είδε στην κίνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, εκτιμώντας πως η χώρα έχει ανάγκη έναν «αληθινό ηγέτη», ικανό να διαπραγματευθεί με το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ, που προσκάλεσε μέλη του κλαμπ γκολφ του να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του προσέφερε η τελετή υπογραφής των διαταγμάτων αυτών για να επιτεθεί με σφοδρότητα στους αντιπάλους του και να διαλαλήσει τα επιτεύγματά του.

Προκαλώντας ηχηρές επιδοκιμασίες και γέλια στο κοινό των γκόλφερ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «τρελή» τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, «ακροαριστερό» τον κεντρώο Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, ενώ υποστήριξε πως η αντιπολίτευση έχει σκοπό να «κλέψει» στις προεδρικές εκλογές.

Μία από τις κύριες υποσχέσεις του είναι ότι παρατείνεται ως το τέλος της χρονιάς η βοήθεια του ομοσπονδιακού κράτους στους ανέργους, πέραν αυτής που τους δίνεται από κάθε πολιτεία. Ωστόσο, μολονότι η παράταση της χορήγησης των επιδομάτων αυτών, που αποτρέπει τον κίνδυνο εκατομμύρια νοικοκυριά να περιπέσουν στη φτώχεια, δεν ήταν αντικείμενο του διαλόγου στο Κογκρέσο, το ύψος τους ήταν ένα από τα μήλα της έριδας: οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν να μειωθεί στα 200 δολάρια, οι Δημοκρατικοί ζητούσαν να ανέρχεται σε 600.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι το ποσό θα είναι 400 δολάρια την εβδομάδα, πάντως αυτό σημαίνει πρακτικά πως περιορίζεται στα 300, καθώς το ομοσπονδιακό κράτος καταβάλλει το 75% και κάθε πολιτεία το υπόλοιπο 25%.

Αλλο μέτρο προβλέπει το πάγωμα των φορολογικών μισθολογικών εισφορών για τους Αμερικανούς οι αποδοχές των οποίων δεν υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια ετησίως.

Οι Δημοκρατικοί ασκούσαν πίεση για να καταρτιστεί ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τόνωσης της Οικονομίας, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να ενισχυθούν τα αμερικανικά ταχυδρομεία ενόψει προεδρικών εκλογών, καθώς και να παραταθεί το επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων ανά εβδομάδα, μεταξύ άλλων. Απέρριψαν το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 1 τρισεκ. δολάρια.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»