GR US

Ο Τραμπ προσπαθεί να «διχάσει» την Αμερική, λέει ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις

Αssociated Press

O πρώην υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Σε μια ασυνήθιστη άσκηση κριτικής, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις (Jim Mattis) την Τετάρτη κατήγγειλε τη βαριά χρήση στρατιωτικής δύναμης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κοντά στον Λευκό Οίκο και είπε ότι το πρώην αφεντικό του δημιουργεί μια «ψευδή σύγκρουση» μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής κοινωνίας.

«Εχω παρακολουθήσει τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, θυμωμένος και συγκλονισμένος», έγραψε ο πρώην στρατηγός.

Η κριτική ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη επειδή ο Μάτις διατηρεί γενικά χαμηλό προφίλ από τότε που αποσύρθηκε ως υπουργός Αμυνας τον Δεκέμβριο του 2018 έχοντας διαμαρτυρηθεί για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Είχε αρνηθεί να μιλήσει εναντίον του Τραμπ, λέγοντας ότι οφείλει να σιωπά απέναντι στο έθνος όσο το πρώην αφεντικό του παραμένει στο αξίωμα. Ωστόσο, μιλάει μετά από τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης εβδομάδας ως απάντηση στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού «The Atlantic». «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. «Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθειας. Γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία».

Ο Τραμπ απάντησε στο Twitter αποκαλώντας τον Μάτις ως «τον πιο υπερεκτιμημένο στρατηγό του κόσμου».

«Δεν μου άρεσε το στυλ ηγεσίας του ή πολλά άλλα γι 'αυτόν και πολλοί άλλοι συμφωνούν», είπε ο Τραμπ. «Χαίρομαι που έφυγε!».

Ο Μάτις είχε μια καυστική περιγραφή για τον περίπατο του Τραμπ σε μια ιστορική κοντινή στο Λευκό Οίκο εκκλησία τη Δευτέρα για να ποζάρει με μια Βίβλο αφού διαλύθηκαν βίαια ειρηνικοί διαδηλωτές στο πάρκο Λαφαγιέτ.

Είπε ότι ποτέ δεν ονειρευόταν τα στρατεύματα «να διαταχθούν σε καμία περίπτωση να παραβιάσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των συμπολιτών τους - πολύ λιγότερο δε για να παράσχουν μια παράξενη φωτογραφία για τον εκλεγμένο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη στρατιωτική ηγεσία να στέκεται δίπλα».

«Γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από την κατάχρηση εκτελεστικής εξουσίας που είδαμε στην πλατεία Λαφαγιέτ. Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο Μάτις.

Ο Μάτις κάλεσε τους Αμερικανούς να ενωθούν χωρίς τον Τραμπ. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο, όπως έδειξαν οι τελευταίες ημέρες, αλλά το χρωστάμε στους συμπολίτες μας, σε προηγούμενες γενιές που αιμορράγησαν για να υπερασπιστούν την υπόσχεσή μας και στα παιδιά μας», έγραψε.

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις, είπε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας», κρίνει ο Τζιμ Μάτις.