GR US

Οι οικονομικοί δεσμοί του Τραμπ με την Τουρκία μέσα από τις αποκαλύψεις της «ΝΥΤ»

Εθνικός Κήρυξ

Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, 29 Ιουνίου, 2019.(AP/Susan Walsh)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αποκαλύψεις της «New York Times» για τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ μαρτυρούν και τους οικονομικούς δεσμούς του προέδρου με την Τουρκία, με την καλή σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αποτελεί μυστικό.

«Οι συγκρούσεις (συμφερόντων) του Προέδρου έχουν υπάρξει πιο εμφανείς με την Τουρκία, στην οποία η επιχειρηματική κοινότητα και η αυταρχική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν διάφορες επιχειρήσεις του Τραμπ προς όφελός τους», γράφει χαρακτηριστικά η «ΝΥΤ».

«Οταν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν και στο καλύτερο σημείο τους, ένας τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος ακύρωσε ένα συνέδριο στο ξενοδοχείο του κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Εξι μήνες αργότερα, όταν η σχέση των δύο χωρών βελτιώθηκε, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά και σε αυτή συμμετείχαν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι», τονίζει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Επίσης, η «Turkish Airlines» επέλεξε εγκαταστάσεις γκολφ του Τραμπ σε προάστιο της Βιρτζίνιας (Trump National Golf Club) για να πραγματοποιήσει εκδήλωσή της.

Ακόμα, η «ΝΥΤ» αποκαλύπτει ότι τα έσοδα του Τραμπ από το εξωτερικό ανέρχονταν κατά τα δύο πρώτα του χρόνια στον Λευκό Οίκο στα $73 εκατομμύρια. Εξ αυτών, το ένα εκατομμύριο δολάρια προέρχεται από συμφωνίες που σύναψε στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, ένα άτομο που σχετίζεται άμεσα με την κατασκευή δύο πύργων Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε τη δυσφορία του όταν ρωτήθηκε για τους συμβούλους του στο έργο και δήλωσε στην «ΝΥΤ» ότι ποτέ δεν υπήρξε κάποιος σύμβουλος ή τρίτος εμπλεκόμενος στην Τουρκία που να πληρωνόταν από τον Οργανισμό Τραμπ. Ωστόσο, τα φορολογικά στοιχεία δείχνουν τακτές μειώσεις για αμοιβές συμβούλων επί εφτά χρόνια, με το ύψος τους να ανέρχεται στα $2 εκατομμύρια.

Τον Μάιο, ο επικεφαλής ενός εμπορικού ομίλου που εκπροσωπεί τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα έγραψε προς τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος ζητώντας βοήθεια για την αύξηση των εμπορικών πράξεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Ο τελικός στόχος δεν ήταν άλλος από την απομάκρυνση της αλυσίδας προμηθειών από την Κίνα.

Η επιστολή ήταν μία από τις τρεις που απεστάλησαν σε υπουργούς της κυβέρνησης από τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ (Mehmet Ali Yalcindag), πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Τουρκίας (Turkey-U.S. Business Council), ο οποίος σημείωσε ότι απέστειλε αντίγραφα κάθε μίας στον κ. Τραμπ.

Ο κ. Γιαλτσιντάγκ δεν ήταν άγνωστος στον Πρόεδρο. Ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε βοηθήσει το 2008 στην διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που αφορούσε την κατασκευή των δύο πύργων Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη από την οικογενειακή του επιχείρηση. Τα φορολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ αποκόμισε από τη συμφωνία τουλάχιστον $13 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου και τους $1 εκατομμυρίου αφότου εισήλθε στον Λευκό Οίκο.

Ο Γιαλτσιντάγκ ανέφερε ότι «παρέμεινε φιλικός» με τον κ. Τραμπ, αλλά όλη η επικοινωνία με τον εμπορικό του όμιλο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ έγινε μέσα «από επίσημα κανάλια».