GR US

Παρά την ήττα του, ο Σέσιονς συνεχίζει να στηρίζει Τραμπ

Αssociated Press

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, κατά την ομιλία του στο Μομπάλ της Αλαμπάμ, την Τρίτη, 14 Ιουλίου. (AP Photo/Julie Bennett)

ΜΟΜΠΑΪΛ. ΑΛΑΜΠΑΜΑ. Ο Τζεφ Σέσιονς ανέβηκε στη σκηνή με την ίδια αίσθηση βεβαιότητας που είχε πριν από περίπου πέντε χρόνια όταν και μιλούσε σε ένα στάδιο στο Μομπάιλ, διαβεβαιώνοντας πως το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Αμερική είναι σωστό.

Ωστόσο, οι πολιτικές συνθήκες την Τρίτη το βράδυ ήταν πολύ διαφορετικές για τον επί πολλά χρόνια γερουσιαστή της Αλαμπάμα και πρώτο υπουργό Δικαιοσύνης του Προέδρου.

Οι ένθερμες επευφημίες που είχαν ακολουθήσει κατά την συγκέντρωση των Τραμπ και Σέσιονς το 2015 αποτελούσαν ένα μακρινό παρελθόν, καθώς ο τελευταίος ηττήθηκε κατά την εσωκομματική εκλογική μάχη των Ρεπουμπλικανών για μια θέση στη Γερουσία.

Οι συγκεκριμένες εκλογές έβαλαν τέλος στις ελπίδες του Σέσιονς να διεκδικήσει εκ νέου την παρουσία του στη Γερουσία, την οποία είχε εγκαταλείψει για να γίνει μέλος της κυβέρνησης Τραμπ. Πλέον, το μόνο που απέμεινε ήταν να περισώσει την τιμή του, ίσως για τελευταία φορά απέναντι στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο τον οποίο βοήθησε να εκλεγεί, αλλά μετέπειτα συγκρούστηκε μαζί του, σχολιάζει το «Associated Press».

Ο Τραμπ δεν έκρυψε τη χαρά του για την ήττα του Σέσιονς και από το Twitter συνεχάρη τον πρώην προπονητή της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου του Auburn University, Τόμι Τάμπερβιλ (Tommy Tuberville), για τη νίκη του. Ο Πρόεδρος επί καιρό τιμωρούσε τον Σέσιονς από τότε που ο τελευταίος εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Αποχωρώ από το εκλεγμένο αξίωμα με την ακεραιότητά μου ανέπαφη», δήλωσε αρχικά ο Σέσιονς στεκόμενος μόνος δίπλα στους λιγοστούς παρευρισκόμενους. «Κρατάω ψηλά το κεφάλι μου».

Ο Σέσιονς φαινόταν πρόθυμος να προχωρήσει μετά την ήττα του. Υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Τάμπερβιλ να κερδίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο Ντακ Τζόουνς τον Νοέμβριο και μίλησε για την ενότητα του κόμματος. Αλλά, επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα που κυριάρχησε και τελικά του κόστισε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

«Αφήστε με να πω αυτό, αναφορικά με τον Πρόεδρο και τη σχέση μας. Φεύγω χωρίς να μετανιώνω», δήλωσε ο 73χρονος. «Ηταν τιμή μου που υπηρέτησα τους ανθρώπους της Αλαμπάμα στη Γερουσία και είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα κατορθώματα που είχαμε ως υπουργός Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και η αποχώρηση από την έρευνα για τη Ρωσία, είπε δίνοντας έμφαση.

«Ακολούθησα τον νόμο, έκανα το σωστό πράγμα και έσωσα τον Πρόεδρο κατά τη διαδικασία», τόνισε.

«Ακολούθησα το πιο δύσβατο μονοπάτι, δεν προσπάθησα να σώσω τον εαυτό μου ή να εμπλακώ σε κάποιον καυγά ή να υποτιμήσω τον ηγέτη της χώρας μας και την σπουδαία δουλειά που έχει να κάνει», συνέχισε ο Σέσιονς, αποκαλώντας το «μονοπάτι της τιμής».

Η Σάρα Γκίντεον θα διεκδικήσει την έδρα της Γερουσίας για τους Δημοκρατικούς στο Μέιν

Οι Δημοκρατικοί στην Πολιτεία του Μέιν επέλεξαν τη Σάρα Γκίντεον, που είναι πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής των Αντιπροσώπων, ως την υποψήφια του κόμματος για την έδρα της Γερουσίας στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γκίντεον θα βρεθεί απέναντι στη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Σούζαν Κόλινς.

Η 48χρονη Γκίντεον νίκησε δύο υποψηφίους της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, την Μπέτσι Σουίτ και την Μπρι Κίντμαν, στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.

Η έδρα της Κόλινς θεωρείται μία από τις μεγάλες ευκαιρίες για τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους, με στόχο να αποσπάσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους.