GR US

Ποια είναι η δικαστής Μπάρετ που επέλεξε ο Τραμπ για το Αν. Δικαστήριο

Εθνικός Κήρυξ

Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ (Αmy Ciney Barrett). (Robert Franklin/South Bend Tribune via AP, File)

ΣΙΚΑΓΟ. («ΑΡ»). Αν και η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ (Coney Barrett) είναι η επιλογή του Προέδρου να αντικαταστήσει την δικαστή Ρουθ Μπέιντεν Γκίνσμπεργκ, περιγράφεται πιο εύστοχα ως κληρονόμος μιας άλλης απώλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου: του συντηρητικού ήρωα Αντονιν Σκαλία (Antonin Scalia).

Οπως ο Σκαλία, κοντά στον οποίο είχε υπηρετήσει, η επιλογή του Προέδρου είναι αφοσιωμένη Ρωμαιοκαθολική και ερμηνεύτρια του Συντάγματος στην αυθεντική του μορφή. Αυτά τα προσόντα ευχαριστούν πολλούς στα δεξιά, αλλά απογοητεύουν τους φιλελεύθερους που φοβούνται ότι οι ψήφοι τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση ορισμένων νόμων, ειδικά της απόφασης Roe κατά Wade που νομιμοποιεί την άμβλωση.

Αποδεχόμενη τον διορισμό της, είπε ότι «θα προσέξω ποιος ήταν πριν από μένα μπροστά μου», επικαλούμενη την θητεία της Γκίνσμπεργκ ως πρωτοπόρα για τα δικαιώματα των γυναικών. «Οχι μόνο έσπασε τις γυάλινες οροφές. Τις θρυμμάτισε», είπε. Εσπευσε όμως να τονίσει το πώς αντιμετωπίζει η ίδια το νόμο, εντελώς στην άλλη κατεύθυνση από την Γκίνσμπεργκ.

Τα γραπτά και οι ομιλίες της δείχνουν αφοσίωση στον αυθεντισμό, μια έννοια που περιλαμβάνει δικαστές που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πρωτότυπες έννοιες των κειμένων για να εκτιμήσουν αν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κάποιου. Πολλοί φιλελεύθεροι λένε ότι η προσέγγιση είναι πολύ άκαμπτη και δεν επιτρέπει στις συνέπειες του Συντάγματος να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Οσον αφορά την άμβλωση, έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της σε οργανισμούς που αντιτίθενται σθεναρά. Αλλά δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι, εάν της δοθεί η ευκαιρία, θα επιδιώξει να μειώσει τα δικαιώματα που επιβεβαιώνει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Μπάρετ είναι ομοσπονδιακή εφέτης από το 2017, όταν ο Τραμπ την διόρισε στο 7ο Εφετείο των ΗΠΑ στο Σικάγο. Αλλά ως επί μακρόν καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, είχε ήδη καθιερωθεί ως αξιόπιστη συντηρητική στο καλούπι του Σκαλία.

Η Αρα Λόβιτ (Ara Lovitt), που συνεργάστηκε μαζί της, υπενθύμισε στην τελετή του διορισμού της ως εφέτου ότι ο Σκαλία την επαινούσε πολύ. «Δεν είναι σπουδαία» έλεγε.

Η Μπάρετ και ο σύζυγός της, Τζέσι Μπάρετ (Jesse Barrett), πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, αμφότεροι είχαν αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή της Notre Dame. Στα επτά παιδιά τους περιλαμβάνονται δύο υιοθετημένα, ένα από την Αϊτή και ένα με ειδικές ανάγκες.

Η Μπάρετ θα ήταν η μόνη δικαστής στο σημερινό Ανώτατο Δικαστήριο που δεν έχει λάβει πτυχίο Νομικής από σχολείο Ivy League. Οι οκτώ εν ενεργεία δικαστές είχαν φοιτήσει είτε στο Χάρβαρντ, είτε στο Γέιλ.

Μέσα από τις αποφάσεις της έχει δείξει ένα άκρως συντηρητικό πρόσωπο πάντως, Π.χ. για την κατοχή όπλων υποστήριξε στην υπόθεση Kanter v. Barr το 2019, ότι η καταδίκη για μη βίαιο κακούργημα -σε αυτήν την περίπτωση, απάτη μέσω ταχυδρομείου- δεν πρέπει να αποκλείει αυτόματα κάποιον από την κατοχή όπλου.

Εγραψε επίσης ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών το 2019, διευκολύνοντας τους άντρες που φέρονται να έχουν κάνει σεξουαλικές επιθέσεις στην πανεπιστημιούπολη να αμφισβητήσουν τη διαδικασία εναντίον τους. Η υπόθεση αφορούσε ισχυρισμούς από μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Purdue ότι ο φίλος της την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.