GR US

Σιωπηλά γενέθλια ΟΗΕ λόγω συμφορών και πανδημίας

Αssociated Press

Φωτογραφία αρχείου: AP/Mark Lennihan

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημιουργήθηκε μετά από ένα παγκόσμιο πόλεμο με στόχο την πρόληψη ενός άλλου. Αλλά μια γιορτή των επιτευγμάτων του επισκιάστηκε από μια πανδημία και τις αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις.

Παγκόσμια μετάδοση μολύνσεων, η χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση και ένας πλανήτης που θερμαίνεται - για να μην αναφέρουμε την αυξανόμενη πείνα, τις αυξανόμενες λεγεώνες προσφύγων, τις ξενοφοβικές μεγαλοστομίες των ισχυρών ηγετών και έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Τα Ηνωμένα Εθνη πρόκειται να γιορτάσουν τη γέννησή τους το 1945 από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και το «γιορτάζει» μπορεί να φαίνεται περίεργη επιλογή λέξεων εν μέσω της μακράς λίστας των σημερινών παγκόσμιων δεινών και των προκλήσεων του οργανισμού.

Ετσι, ο εορτασμός της επετείου θα είναι σιωπηλός, και όχι μόνο επειδή οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρωθούν αυτοπροσώπως για να σηκώσουν ένα ποτήρι στη υγεία του Οργανισμού - η πανδημία έχει μειώσει τη Γενική Συνέλευση από αυτήν την εβδομάδα σε εικονικές συναντήσεις. Καθώς ο παγκόσμιος οργανισμός γίνεται 75 ετών, αντιμετωπίζει επίσης βαθιά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ακόμη και τη σημασία του.

«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πιο αδύναμα από ό,τι θα έπρεπε», ανέφερε η Μέρι Ρόμπινσον (Mary Robinson) πρώην Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ιρλανδίας.

Οταν τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν από τους νικητές του πολέμου κατά του Ναζισμού, ο στόχος ήταν να αποτρέψει μια άλλη εμπλοκή σε μια άλλη παγκόσμια αποκάλυψη. Και παρόλα τα μειονεκτήματά του, ο οργανισμός, τον οποίο η Ελεανορ Ρούσβελτ (Eleanor Roosevelt) χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ελπίδα μας για τη μελλοντική ειρήνη», έχει τουλάχιστον συμβάλει στην επίτευξη αυτού.

Καθώς κοίταξε προς τα εμπρός για τη σύγκληση της φετινής Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έδωσε έμφαση στη μεγάλη εικόνα… Οι αξίες που ενσωματώνονται στον Χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε, απέτρεψαν «τη μάστιγα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που πολλοί φοβόντουσαν». Παρόλα αυτά ο Οργανισμός αγωνίζεται όσο ποτέ πριν.

Ενώ είναι ο κορυφαίος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ειρηνευτές του ΟΗΕ δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από δώδεκα ασταθείς περιοχές, τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπόρεσαν να θέσουν τέρμα στους παρατεταμένους πολέμους στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη. Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν βίαια παγκοσμίως διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία σε 80 εκατομμύρια.