GR US

Στα υπόγεια του Λευκού Οίκου

Αssociated Press

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας κοντά στον Λευκό Οίκο.(AP Photo/Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Κάποια στιγμή, την Παρασκευή το βράδυ, με τους θυμωμένους διαδηλωτές βόρεια του Λευκού Οίκου, η Μυστική Υπηρεσία έκανε το ασυνήθιστο βήμα να μεταφέρει τον πρόεδρο Τραμπ από την έπαυλη σε μια ασφαλή υπόγεια εγκατάσταση. Ηταν κατανοητό, δεδομένης της βίας και του βανδαλισμού που συνόδευαν τις διαδηλώσεις. Ετσι δημιουργήθηκε το ερώτημα: Ο Λευκός Οίκος έχει υπόγειο οχυρό; Ναι έχει!

Αυτό διαβεβαιώνει η εφημερίδα «Washington Post», αναλύοντας το σχεδιάγραμμα κάτω από τον Λευκό Οίκο και προσθέτει ότι δεν υπάρχει μόνο ένα υπόγειο οχυρό. Στην πραγματικότητα, έχει προφανώς περισσότερα από ένα - και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προστατευτεί ο Πρόεδρος.

Κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου βρίσκεται το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτακτης Ανάγκης, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως προστατευτικό μέτρο για τον πρόεδρο Φράνκλιν Δ. Ρούσβελτ. Εκεί πήγε ο τότε αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Β. Τσένεϊ (Richard B. Cheney) κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η πρώην Πρώτη Κυρία, Λόρα Μπους, περιέγραψε ότι μεταφέρθηκε στην υπόγεια εγκατάσταση την ίδια μέρα σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2010.

«Ημουν μέσα και κάτω από ένα ζευγάρι από μεγάλες χαλύβδινες πόρτες που έκλεισαν πίσω μου με ένα δυνατό σφύριγμα, σχηματίζοντας μια αεροστεγή σφραγίδα», έγραψε. «Ημουν τώρα σε έναν από τους ημιτελείς υπόγειους διαδρόμους κάτω από τον Λευκό Οίκο, κατευθυνόμενος προς το PEOC, το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτακτης Ανάγκης, που χτίστηκε για τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Με έτρεξαν μέσα και κάτω από τις σκάλες και διά μέσου δύο μεγάλων χαλύβδινων θυρών που έκλεισαν πίσω μου με ένα δυνατό σφύριγμα, σχηματίζοντας μια αεροστεγή σφραγίδα», έγραψε η Λόρα Μπους.

«Περπατήσαμε κατά μήκος δαπέδων με παλιές πλάκες, με σωλήνες που κρέμονται από την οροφή και κάθε είδους μηχανικό εξοπλισμό. Το PEOC έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα κέντρο διοίκησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τηλεοράσεις, τηλέφωνα και εγκαταστάσεις επικοινωνίας».

Περιγράφει τη μεταφορά της σε μια μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με ένα μεγάλο τραπέζι. Τα Εθνικά Αρχεία κυκλοφόρησαν αργότερα φωτογραφίες των μελών της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους σε εκείνη την αίθουσα εκείνη την ημέρα.

Εάν οι αναφορές της «New York Times» σχετικά με την μεταφορά του Τραμπ την Παρασκευή είναι ακριβείς, είναι πιθανό να ήταν αυτή η εγκατάσταση στην οποία μεταφέρθηκε ο πρόεδρος.

Η άλλη, μεγαλύτερη, νεότερη εγκατάσταση δεν ήταν έτοιμη εκείνη την ημέρα. Στην πραγματικότητα, χτίστηκε λόγω διδαγμάτων που αντλήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ρόναλντ Κέσλερ (Ronald Kessler), ο οποίος έγραψε για την κατασκευή στο βιβλίο του το 2018, «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλαγή των Κανόνων του Παιχνιδιού», μίλησε τηλεφωνικά με την «Washington Post» τη Δευτέρα για να περιγράψει το έργο.

«Μετά από αυτήν την επίθεση, οι άνθρωποι της εθνικής ασφάλειας αναγνώρισαν ότι αυτό δεν πρόκειται να το περιορίσει», είπε ο Κέσλερ, αναφερόμενος στην παλιά εγκατάσταση. «Αυτό δεν αρκεί».

Ο Κέσλερ επεσήμανε ότι η απόδραση από τον Λευκό Οίκο ήταν ακόμα μια επιλογή. Υπάρχουν σήραγγες (όπως αυτή που χρησιμοποίησε η Λόρα Μπους) κάτω από το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο που βγαίνουν εκτός των διαμερισμάτων του Λευκού Οίκου. Ενα οδηγεί στο υπουργείο Οικονομικών και, τελικά, σε μια χωρίς σήμανση είσοδο στην H Street. Το άλλο αναδύεται στον South Lawn, όπου ο πρόεδρος μπορεί να έχει πρόσβαση στπ αεροσκάφος «Marine One» εάν χρειαστεί.