GR US

Στη μάχη για τη δημαρχία ΝΥ, η δεύτερη θέση ίσως αναδείξει τον νικητή

Αssociated Press

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, Αντριου Γιανγκ. (AP Photo/John Minchillo)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο της πολιτικής στην Νέα Υόρκη, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας υποψήφιος θα επεδίωκε να ακολουθήσει μια στρατηγική ώστε να είναι η… δεύτερη επιλογή των ψηφοφόρων. Και όμως, στην πολυπρόσωπη κούρσα για τη δημαρχία της πόλης ένα τέτοιο στοίχημα ίσως απέβαινε νικηφόρο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νέο εκλογικό σύστημα πολλαπλής επιλογής υποψηφίων.

Το σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί κατά τις φετινές εκλογές, επιτρέπει την επιλογή έως και πέντε υποψηφίων για τη δημαρχία με σειρά προτίμησης και σίγουρα δυσκολεύει την πρόβλεψη του νικητή, σε μια εκλογική μάχη που ήδη έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας.

Με τις εκλογές της 22ας Ιουνίου να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι επικεφαλής των εκστρατειών -ειδικότερα των Δημοκρατικών που είναι και τα φαβορί- προσπαθούν να δουν πώς το σύστημα θα γίνει εφικτό να λειτουργήσει προς όφελός τους.

Κάποιες εκ των εκστρατειών έχουν, μάλιστα, προσλάβει προσωπικό που έχει εμπειρία από εκλογικό σύστημα με βάση την δυνατότητα πολλαπλής επιλογής υποψηφίων. Οι ίδιοι, ζυγίζουν και το ρίσκο της αλληλο-στήριξης με αντίπαλους υποψηφίους. Και οι υποψήφιοι με ξεκάθαρο τρόπο προσεγγίζουν ψηφοφόρους που είναι ταγμένοι σε κάποιον αντίπαλό τους, ώστε να γίνουν η δεύτερη επιλογή τους.

Χαρακτηριστικά, όταν ο Ερικ Ανταμς, πρόεδρος του Δήμου του Μπρούκλιν, έχασε τη σημαντική υποστήριξη από τον φίλο του και πολιτειακό γερουσιαστή Τζον Λίου, δεν πτοήθηκε καθόλου. Σήκωσε το τηλέφωνό του, κάλεσε τον Λίου και του ζήτησε να είναι η δεύτερη επιλογή του, πίσω από τον βασικό του αντίπαλο, τον Αντριου Γιανγκ, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Αssociated Press

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς.(AP Photo/Mark Lennihan, File)

«Πρόκειται να χρειαστώ ψηφοφόρους που θα με επιλέξουν ως νούμερο 2 και ελπίζω να τον πείσω να με στηρίξει ως δεύτερη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο Ανταμς.

Ακόμα και πριν ο Σον Ντόνοβαν, πρώην υπουργός Στέγασης, εισέλθει στην εκλογική μάχη, μια «εκλογική εκτίμηση» τον έφερνε «λόγω της ευρείας απήχησής του ως τον δεύτερο ή τρίτο υποψήφιο στις επιλογές των ψηφοφόρων», σημειώνει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ενέκρινε την μετάβαση στο σύστημα πολλαπλής επιλογής με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2019. Σκοπό είχε να δώσει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιρροής, επιτρέποντάς τους να υποστηρίξουν την κορυφαία επιλογή τους και με άλλους υποψηφίους, μειώνοντας τις πιθανότητες του σεναρίου κατά το οποίο οι ψήφοι χωρίζονται ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς υποψηφίους και εκείνος χωρίς την ευρεία στήριξη θα είναι ο ηττημένος.

Εάν ένας υποψήφιος δεν κερδίσει εξ αρχής την πλειοψηφία των ψήφων, τότε το σύστημα πολλαπλής επιλογής γίνεται ο κρίσιμος παράγοντας. Ο τελευταίος υποψήφιος αποκλείεται αυτομάτως από τον επόμενο γύρο -σε μία σειρά από επαναληπτικούς γύρους- με τις ψήφους του να κατευθύνονται στον επόμενο υποψήφιο που επέλεξαν οι ψηφοφόροι του. Οι γύροι επαναλαμβάνονται έως ότου μείνουν δύο υποψήφιοι και ο νικητής πάρει την πλειοψηφία.

Ο νικητής θα πρέπει και πάλι να εμφανίζεται ως η πρώτη επιλογή σε όσα περισσότερα ψηφοδέλτια γίνεται. Αλλά, με 13 Δημοκρατικούς υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο, η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης στα ψηφοδέλτια μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη και μπορεί να οδηγήσει έναν υποψήφιο με λιγότερες ψήφους ως πρώτη επιλογή στον θώκο της δημαρχίας της Νέας Υόρκης.