GR US

Στρατιωτικοί ηγέτες αποκηρύσσουν τα βίαια γεγονότα στο Καπιτώλιο

Αssociated Press

Εκατοντάδες μέλη της Εθνικής φρουράς εντός του Καπιτωλίου, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, 2021. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Εν μέσω ανησυχίας για επανάληψη της βίας την Ημέρα της Ορκωμοσίας, οι κορυφαίοι ηγέτες του Στρατού εξέδωσαν γραπτή υπενθύμιση σε όλα τα μέλη της υπηρεσίας την Τρίτη, ότι η θανατηφόρα εξέγερση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα ήταν αντιδημοκρατική, εγκληματική πράξη και ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα διάπραξης βίας.

Ενα σημείωμα που υπογράφηκε από όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων,  υπενθύμισε επίσης στους στρατιωτικούς ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη καταλλήλως ως επόμενος πρόεδρος και θα ορκιστεί στα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Το υπόμνημα ήταν ασυνήθιστο στο ότι η στρατιωτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ (Mark Milley), επικεφαλής του Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, αισθάνθηκε υποχρεωμένη να υπενθυμίσει στα μέλη του στρατεύματος ότι είναι λάθος να διαταραχθεί η συνταγματική διαδικασία. Η «γλώσσα» προχώρησε περισσότερο και από τις δηλώσεις του πολιτικού ηγέτη του Πενταγώνου, του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, περιγράφοντας την επίθεση ως πράξη ανταρσίας και εξέγερσης. Ο Μίλερ την είχε χαρακτηρίσει «κατακριτέα και αντίθετη με τις αρχές του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσπαθούν να προσδιορίσουν την πλήρη έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας στο Καπιτώλιο και να ανακαλύψουν την έκταση της συμμετοχής των σημερινών ή παλαιότερων στρατιωτικών. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι ορισμένοι στρατιωτικοί βετεράνοι συμμετείχαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο, αλλά δεν έχει αποδειχθεί η έκταση της ανάμειξης στρατιωτικών εν ενεργεία. Ο γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουορθ (Tammy Duckworth), βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, έγραψε τη Δευτέρα στο υπουργείο Αμυνας ζητώντας από τις ποινικές ερευνητικές οργανώσεις του να συνεργαστούν με το FBI και την Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ για τη διερεύνηση τού κατά πόσον τα σημερινά και αποστρατευμένα λόγω σύνταξης μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μέρος μιας «ηθικής συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης.

Το υπόμνημα των αρχηγών δεν ανέφερε άμεσα το ζήτημα της στρατιωτικής συμμετοχής.

«Παρατηρήσαμε ενέργειες μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου που δεν ήταν συνεπείς με το κράτος δικαίου», ανέφερε το υπόμνημα. «Τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να καταφεύγουν στη βία, την ηθική και την εξέγερση».

«Ως μέλη της υπηρεσίας, πρέπει να ενσωματώσουμε τις αξίες και τα ιδανικά του Εθνους. Υποστηρίζουμε και υπερασπίζουμε το Σύνταγμα. Οποιαδήποτε πράξη για να διαταραχθεί η συνταγματική διαδικασία δεν είναι μόνο ενάντια στις παραδόσεις, τις αξίες και τον όρκο μας. Είναι αντίθετη με το νόμο».

Ο στρατηγός Ρόμπερτ Αμπραμς, ο οποίος ως διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα είναι ένας από τους πιο ανώτερους στρατηγούς του Στρατού, αλλά δεν είναι μέλος του Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, έγραψε στο Twitter ότι κανένα στρατιωτικό μέλος δεν πρέπει να παρεξηγήσει τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι συνέβη στο Καπιτώλιο - ήταν μια απόπειρα εξέγερσης», έγραψε. «Εάν υπηρετείτε με στολή και νομίζετε ότι ήταν κάτι άλλο, θα ενθαρρύνω (εσάς) να καθίσετε και να διαβάσετε το Σύνταγμα που ορκιστήκατε να στηρίξετε και να υπερασπιστείτε. Δεν υπάρχει γκρι περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος στην ομάδα μας εάν δεν είστε διατεθειμένοι να υπερασπιστείτε το Σύνταγμα ενάντια σε όλους τους εχθρούς, ξένους και εγχώριους».