GR US

Συνεργάτες του Μπάιντεν ελέγχονται δεοντολογικά

Αssociated Press

Ο Τζο Μπάιντεν μιλά για την οικονομική ανάκαμψη στο θέατρο The Queen στο Ουίλμινγκτον του Ντελάγουέαρ, 16 Νοεμρβίου, 2020. (AP Photo/Andrew Harnik)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Η μία εταιρεία βοηθά άλλες εταιρείες να περιηγηθούν στους παγκόσμιους κινδύνους και τα πολιτικά και διαδικαστικά μέσα και έξω από την Ουάσιγκτον. Το άλλο, είναι ένα επενδυτικό ταμείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για στρατιωτικούς εργολάβους.

Ωστόσο, η εταιρεία συμβούλων, η «WestExec Advisors» και το επενδυτικό ταμείο, «Pine Island Capital Partners», αυτοαποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι και έχουν παρουσιάσει έναν επικαλυπτόμενο κατάλογο πολιτικά συνδεδεμένων αξιωματούχων - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο εξέχοντα ονόματα της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, αλλά και άλλων τα ονόματα των οποίων ακούγονται για να καλύψουν υψηλές θέσεις.

Τώρα, οι σύνδεσμοι της ομάδας Μπάιντεν με αυτές τις οντότητες παρουσιάζουν την εισερχόμενη κυβέρνηση με το πρώτο της τεστ διαφάνειας και δεοντολογίας.

Οι δύο εταιρείες είναι παραδείγματα για το πώς οι πρώην αξιωματούχοι αξιοποιούν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις συνδέσεις και την πρόσβασή τους για λογαριασμό εταιρειών και άλλων συμφερόντων, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με την εργασία τους, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των πελατών ή των αμοιβών τους.

Και όταν αυτοί οι αξιωματούχοι επιστρέφουν σε κυβερνητικές θέσεις, όπως τώρα οι Δημοκρατικοί που είναι συνδεδεμένοι με το «WestExec» και το «Pine Island», φέρνουν μαζί τους ερωτήσεις σχετικά με το αν θα μπορούσαν να ευνοήσουν ή να δώσουν ειδική πρόσβαση στις εταιρείες με τις οποίες είχαν συνεργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα ερωτήματα δεν εξαφανίζονται, λένε οι ειδικοί της ηθικής, μόνο και μόνο επειδή οι αξιωματούχοι διακόπτουν τους δεσμούς τους με τις εταιρείες και τους πελάτες τους, όπως λέει η ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν.

Οι ιδρυτές της «WestExec» περιλαμβάνουν τον Αντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken), την επιλογή του κ. Μπάιντεν να είναι υπουργός Εξωτερικών του και την Μισέλ Φλουρνόι (Michele A. Flournoy,) μία από τις κορυφαίες υποψηφίους για το υπουργείο Αμυνας. Μεταξύ άλλων που θα προέλθουν από το «WestExec» είναι η Αβριλ Χέινς (Avril Haines), η επιλογή του κ. Μπάιντεν να είναι επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, η Κριστίνα Κίλινγκσγουόρθ (Christina Killingsworth), η οποία βοηθά τον εκλεγμένο Πρόεδρο να οργανώσει το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Ο Ελι Ράτνερ (Ely Ratner), ο οποίος βοηθά στην οργάνωση της μετάβασης του Μπάιντεν στο Πεντάγωνο και η Τζένιφερ Ψάκη (Jennifer Psaki), σύμβουλος της ομάδας μετάβασης του κ. Μπάιντεν.

Η «WestExec» δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε μια λίστα με τους πελάτες της. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι γνωρίζουν σχετικά με τη συμφωνία, περιλαμβάνουν το «Shield AI», μια εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο που κατασκευάζει drone επιτήρησης και υπέγραψε σύμβαση αξίας 7,2 εκατ. δολαρίων με την Πολεμική Αεροπορία φέτος για να παραδώσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τα drone να λειτουργούν σε αποστολές μάχης.

Ταυτόχρονα, Μπλίνκεν και Φλουρνόι έχουν υπηρετήσει ως σύμβουλοι της «Pine Island Capital», η οποία αυτό το μήνα συγκέντρωσε $218 εκατ. για ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εταιρείες.