GR US

Τέλος εποχής για τον Ελληνα Δήμαρχο του Κλιαργουότερ Φλόριδας, κ. Γιώργο Κρητικό

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Γιώργος Κρητικός. Φωτογραφία που παραχώρησε ο ίδιος.

ΚΛΙΑΡΓΟΥΟΤΕΡ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Τέλος στην πεντηκονταετή σταδιοδρομία του στα κοινά φαίνεται πως έβαλε οριστικά και αμετάκλητα ο πρώην δήμαρχος Κλιαργουότερ, Γιώργος Κρητικός (George Cretekos), η θητεία του οποίου στον δημαρχιακό θώκο ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου.

Ο κ. Κρητικός, για τον οποίο είχε δημοσιεύσει εκτενές αφιέρωμα στον Απρίλιο η εφημερίδα «Tampa Bay Times»(TBT) υπηρέτησε την ευρύτερη περιοχή του Πινέλας σε διάφορες θέσεις, ενώ με τον Δήμο του Κλιαργουότερ ασχολήθηκε συνολικά 13 χρόνια, πέντε ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και οκτώ ως Δήμαρχος.

Ο Γιώργος Κρητικός είναι ένα από τα πολλά παιδιά Ελλήνων μεταναστών του Τάρπον Σπρινγκς, οι οποίοι έδωσαν στη γνωστή γραφική περιοχή της Φλόριδας τα χαρακτηριστικά του «ελληνικού χωριού» εδώ και πολλές γενιές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «TBT» η τοπική κοινωνία εξακολουθούσε να τον αποκαλεί «Georgie» ενώ τονιζόταν πως, ως παιδί, έμαθε πρώτα την ελληνική γλώσσα και μετά την αγγλική. Μια κατάσταση την οποία βίωσαν πολλοί Ελληνοαμερικανοί της πρώτης γενιάς, οι οποίοι μεγάλωναν στο σπίτι είτε με γονείς, είτε με παππούδες που δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα.

Οι γονείς του εργάζονταν σκληρά, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τα προς το ζην. Ηταν υπάλληλοι στο τοπικό ταχυδρομείο και προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μια πιο άνετη ζωή για τον Γιώργο και την αδελφή του, Λία, ενώ ο πατέρας του έκανε και μια επιπλέον νυχτερινή δουλειά για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Γιώργος Κρητικός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Φωτογραφία που παραχώρησε ο κ. Κρητικός.

Οπως συμβαίνει με τα παιδιά των μεταναστών, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και η αξιοποίηση των δεξιοτήτων του, προσφέρει σαφώς περισσότερα ανοικτά πεδία σε σχέση με τους γονείς τους. Ο κ. Κρητικός, πρωτοετής φοιτητής πια στο Κολλέγιο του Ντάβιντσον, εντάχθηκε στην ομάδα συνεργατών του αείμνηστου Ομοσπονδιακού Βουλευτή Μπιλ Γιανγκ (C.W. BillYoung), με τον οποίο συνεργάστηκε επί 35 ολόκληρα χρόνια.

Μάλιστα, ο Γιανγκ εκτίμησε τις δεξιότητες του Κρητικού, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί επικεφαλής του γραφείου του, στην περιοχή του Πινέλας. Σε πολλές εκδηλώσεις που ο Γιανγκ δεν μπορούσε να δώσει το παρών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Κρητικός θα τον αντικαθιστούσε. Κάπου εκεί επήλθε το προσωνύμιο «Congressman George» (Βουλευτής Γιώργος), το οποίο, όπως τονίζει η εφημερίδα, δεν άρεσε ιδιαίτερα στον ομογενή.

Από τη στιγμή που έκλεισε ο κύκλος του στο γραφείο του Γιανγκ, ο Γιώργος Κρητικός στράφηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε επί οκτώ χρόνια Δήμαρχος του Κλιαργουότερ. Η σχέση του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και το γεγονός ότι ήταν κομμάτι της, ήταν ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους εξελέγη Δήμαρχος αφού, σε γενικές γραμμές, η εν γένει παρουσία του στα κοινά κέρδισε την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως προκύπτει και από τα σχόλια της εφημερίδας.

Ενεργό μέλος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κλιαργουότερ και βαθιά θρησκευόμενος, ο Κρητικός έβγαζε το κοστούμι του Δημάρχου και εντασσόταν στην υπηρεσία των λειτουργικών αναγκών της εκκλησίας.

Με τη θητεία του να πλησιάζει στο τέλος και, εν τέλει, να ολοκληρώνεται πάνω στο απόγειο την εξάπλωσης της Covid-19 παγκοσμίως και ιδίως στις ΗΠΑ, ο Κρητικός πρωταγωνίστησε στην τελική απόφαση του Συμβουλίου να κρατήσει κλειστές τις παραλίες για κάποιο διάστημα, προκειμένου να αποτρέψει τον συγχρωτισμό και την μετάδοση της ασθένειας.

«Εμείς διακόπτουμε τις συνεδριάσεις μας για 30 ημέρες. Κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, τα οποία δεν θέλουμε να τα κάνουμε και για την κοινωνία, τους επισκέπτες μας και την φήμη μας. Αυτό με κάνει να νοιώθω πολύ άσχημα, θα ήλπιζα να συμβαίνει το ίδιο και με εσάς», είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την περριρέουσα ατμόσφαιρα να προμηνύει ότι θα καταψηφιζόταν το κλείσιμο στις παραλίες.

Τελικώς, με ψήφους 4-1 ήρθε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι ο Κρητικός επηρέασε τα μέλη, λίγο πριν λάβουν την τελική απόφαση.

Ηταν μια τελευταία απόδειξη της επιρροής του για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, δυο εβδομάδες πριν αποχωρήσει από τον δημαρχιακό θώκο.