GR US

Θετικές αντιδράσεις στην ελάφρυνση ταξιδιωτικών περιορισμών από ΗΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

Σκηνή από αμερικανικό αεροδρόμιο με επιβάτες στην ουρά για «check in». Φωτογραφία αρχείου «Associated Press»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.(«ΑΡ»). Πολύ θετικές αντιδράσεις σημειώθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι διευκολύνονται πλέον τα αεροπορικά ταξίδια αλλοδαπών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αεροπορικές εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι και απλοί ταξιδιώτες χειροκρότησαν το μέτρο - αν και το χαρακτήρισαν πολύ καθυστερημένο.

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο, θα επιτρέψουν σε οικογένειες και άλλους που έχουν χωρίσει από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εδώ και 18 μήνες να σχεδιάσουν την πολυαναμενόμενη επανένωση και θα επιτρέψουν σε ξένους με άδεια εργασίας να επιστρέψουν στις δουλειές τους στις ΗΠΑ.

Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στις πολιτικές χερσαίων συνόρων των ΗΠΑ, οι οποίες περιορίζουν πολλά διασυνοριακά ταξίδια με το Μεξικό και τον Καναδά.

«Είναι μια ευτυχισμένη μέρα. Μεγάλο Μήλο, σου έρχομαι!» είπε ο Γάλλος επιχειρηματίας Στεφάν Λε Μπρετόν (Stephane Le Breton), 45 ετών, που μπόρεσε τελικά να κλείσει ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη το οποίο είχε τεθεί σε αναμονή λόγω των περιορισμών του ιού.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαιρέτισαν την απόφαση των ΗΠΑ ως σωσίβιο για τη δύσκολη βιομηχανία. Ο Τιμ Αλντερσλέιντ (Tim Alderslade), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Airlines U.K.», δήλωσε ότι ήταν «μια σημαντική εξέλιξη».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούν να έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η πτώση είναι πολύ πιο έντονη για τις διασυνοριακές πτήσεις. Μέχρι τον Ιούλιο, τα εσωτερικά ταξίδια είχαν ανακάμψει στο 84% του 2019, αλλά τα διεθνή ταξίδια ήταν μόλις 26% του ίδιου μήνα πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου από τον κύριο παγκόσμιο εμπορικό όμιλο της αεροπορικής βιομηχανίας, τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών.

Τα νούμερα είναι παρόμοια, αλλά όχι τόσο έντονα για τις ΗΠΑ, όπου τα διεθνή ταξίδια τον Αύγουστο ήταν 46% από αυτά τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με την «Airlines for America». Οι αφίξεις από Αμερικανούς πολίτες ήταν μόνο το 36% του επιπέδου του 2019.

Η νέα πολιτική θα αντικαταστήσει ένα συνονθύλευμα απαγορεύσεων ταξιδιών που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι και ενισχύθηκαν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι οποίες περιορίζουν τα ταξίδια μη υπηκόων που είχαν τις προηγούμενες 14 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική.

Οπως δήλωσαν τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα από τον Νοέμβριο εάν έχουν αποδείξεις εμβολιασμού και αρνητικό τεστ Covid-19 - αλλαγές που αντικαθιστούν μια σειρά κανόνων που είχαν αποφύγει πολλούς μη πολίτες και εκνευρισμένους συμμάχους στην Ευρώπη και αλλού, όπου τα κρούσματα του ιού είναι χαμηλότερα.

Οι απαγορεύσεις ταξιδιού είχαν γίνει η πηγή μίας αυξανόμενης γεωπολιτικής απογοήτευσης, ιδιαίτερα μεταξύ των συμμάχων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χαλάρωση έρχεται ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αυτήν την εβδομάδα.