GR US

Το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων Προέδρων λεπτό προς λεπτό

Αssociated Press

(AP Photo, File)

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ. Ολοκληρώθηκε στο πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ.  Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον αέρα του Fox News, σε μια μάχη που ενδεχομένως να επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων.

Η τηλεμαχία ξεκίνησε στις 9 το βράδυ (ώρα Ανατολικής Ακτής).

Θυμηθείτε βασικά σημεία από την αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων προέδρων:

22:35 Θα ζητήσετε από τους υποστηρικτές σας να παραμείνουν ήρεμοι σε αυτήν την περίοδο και δεσμεύεστε ότι δεν θα δηλώσετε νικητές μέχρι να οριστικοποιηθεί η νίκη:

Τραμπ: "Ζητάω από τους υποστηρικτές μου να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πάνε να ψηφίσουν.  Ελπίζω να είναι μια δίκαιη διαδικασία.  Αλλά αν δω δεκάδες χιλιάδες κάλπες να επηρεάζονται, σημαίνει ότι έχεις μια απατηλή διαδικασία.  Οι άνθρωποι αυτοί κλέβουν.  Βρήκαν κάλπες στα σκουπίδια.  Ήταν στρατιωτικές κάλπες και είχαν το όνομα Τραμπ".

Μπάιντεν: "Κάποιες από αυτές τις κάλπες δεν μπορούν να ανοιχτούν μέχρι την ημέρα των εκλογών.  Ο στρατός μας ψηφίζει έτσι από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Είναι η ίδια διαδικασία".

Τραμπ: "Δες την εκλογή Μαλόνι".

Μπάιντεν: "Θέλουμε να μετρηθούν όλες οι ψήφοι.  Θα είμαι Πρόεδρος και για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεμπουπλικανούς".

22:32 Για το κατά πόσον θα υπάρχει εμπλοκή του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την καταμέτρηση

Τραμπ: "Υπολογίζω στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις κάλπες.  Ελπίζω να μην τους χρειαστώ.  Να ψηφίσεις επιστολικά δηλωμένα ή να πας επί τόπου να ψηφίσεις.  Όταν σου στέλνουν την κάλπη και την στέλνεις πίσω.  Κοίτα τι γίνεται στην Βιρτζίνια που πέταξαν τις ψήφους".

Μπάιντεν: "Την κάλπη στην στέλνουν σπίτι.  Πρέπει να έχεις σφραγίδα ταχυδρομείου.  Απλά φοβάται την διαδικασία"

Για την αξιοπιστία των εκλογών με τις ταχυδρομικές κάλπες:

22:28: Μπάιντεν: "Οι Αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως οι ταχυδρομικές κάλπες είναι διαβλητές.  Και αυτός εξ αποστάσεως ψηφίζει.  Όλο αυτό γίνεται για να φοβίσει τον κόσμο και να μην ψηφίσει επειδή δεν θα είναι διαφανές.  Ψηφίστε.  Εάν μπορείτε νωρίτερα, ψηφίστε νωρίτερα.  Εάν μπορείτε να ψηφίστε από κοντά, ψηφίστε από κοντά.  Δεν μπορεί να σας σταματήσει.  Εάν κερδίσω, είναι αποδεκτό, εάν χάσω είναι αποδεκτό.  Αυτός λέει δεν θα φύγει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  Αν έχουμε τις ψήφους, θα φύγει".

Τραμπ: "Με κυνήγησαν από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον Λευκό Οίκο.  Ήταν ντροπιαστικό για την χώρα.  Αλλά τα πιάσαμε όλα σε ηχογράφηση.  Το θέμα με τον Φλυν ήταν δική σου ιδέα.  Οι ταχυδρομικές κάλπες που αποστέλονται αθρόα είναι απάτη.  Στέλνονται παντού, στέλνονται δυο - δυο σε Δημοκρατικές Πολιτείες.  Στις 3 Νοεμβρίου θα δεις ποιος κέρδισε τις εκλογές.  Αλλά δεν θα έχουμε αποτέλεσμα για μήνες γιατί αυτές οι κάλπες θα είναι παντού.  Δες τι έγινε στο Μανχάτταν και τι στη Νέα Ιερσέη.  Είναι απάτη".

Κλιματική αλλαγή:

22:17 Τραμπ: "Θέλω καθαρό αέρα και αυτήν την στιγμή έχουμε την μικρότερη κατανάλωση άνθρακα χωρίς να πλήξουμε την οικονομία.  Η Συμφωνία του Παρισιού ήταν καταστροφή.  Για τις φωτιές, θέλεις καλύτερη διαχείριση για τα δάση.  Για την κλιματική αλλαγή θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να έχουμε καθαρό αέρα και καθαρά νερά.  Φυτέψαμε ένα δισεκατομμύριο δέντρα.  Πολλά πράγματα συμβάλουν στην υπερθέρμανση, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα δάση.  Η Καλιφόρνια καίγεται κάθε χρόνο.  Στην Ευρώπη συντηρπούν τα δάση τους.  Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα.  Μίλησα και με τον Κυβερνήτη, τα πάω καλά.  Δεν μπορείς να έχεις κάθε χρόνο αυτές τις πυρκαγιές σε τέτοια έκταση.  Το σχέδιο Ομπάμα ανέβαζε τις τιμές στον τομέα της ενέργειας.  Αυτό που έκαναν στην Καλιφόρνια με το αυτοκίνητο είναι τρελό".

Μπάιντεν: Το πρόγραμμά μας θα μειώσει τις τιμές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Δεν θα κοστίσει σε θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας καλά πληρωμένες.  Αυτήν την στιγμή όλα καταρρέουν.  Το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει δεν θα επιβαρύνει την οικονομία, όπως λέει ο κ. Τραμπ που δεν ξέρει πώς να το κάνει.  Θα κάνει την οικονομία πολύ πιο ασφαλή.  Κοίτα πόσα πληρώνεις τώρα για να αντιμετωπίσεις τους τυφώνες.  Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια και έχουμε σοβαρά προβλήματα.  Δείτε τι έγινε στην Άιοβα.  Δεν γινόταν παλιά, συμβαίνει εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.  Πρέπει να επιστρέψουμε στην Συμφωνία του Παρισίου.  Το πρόγραμμα θα αυτοχρηματοδοτηθεί όσο προχωρούν.  Δεν υποστηρίζω το Green New Deal, υποστηρίζω το πρόγραμμα Μπάιντεν".

Γιατί να σας ψηφίσουμε:

22:11 Τραμπ: "Δεν υπήρξε ποτέ Κυβέρνηση που έκανε όσα κάναμε έμείς σε τριάμιση χρόνια, παρά την απάτη του impeachment.  Πριν τον COVID η οικονομία πήγαινε πολύ καλά.  Ανοικοδομούσαμε τον στρατό αλλά και το ασφαλιστικό των βετεράνων.  Στο τέλος της πρώτης μου θητείας θα έχω 300 ομοσπονδιακούς δικαστές διορισμένους αλλά και 3 Ανώτατους Δικαστές νεοδιορισμένους.  Άφησαν 128 ανοικτές θέσεις ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα φεύγοντας.  Εάν αφήνεις αυτά τα κενά δεν είσαι καλός Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος.  Οι 300 δικαστές είναι ρεκόρ".

Μπάιντεν: "Με αυτόν τον πρόεδρο γίναμε πιο αδύναμοι, πιο άρρωστοι και πιο βίαιοι.  Αφήσαμε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία και προκάλεσε την ύφεση.  Ορθώσαμε το ανάστημα στον Πούτιν και αυτός είναι η μαριονέτα του Πούτιν.  Με διακόπτει γιατί ποτέ δεν κρατάει τον λόγο του.  Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πιο πλούσιοι, εσείς στο σπίτι γίνατε φτωχότεροι.  Είχαμε μικρότερη βία απ' ό,τι έχουμε σήμερα.  Επίσης το Έθνος δεν μπορεί να είναι διαιρεμένο. Αποκαλέσατε "χαμένους" τους στρατιώτες.  Ο γιος μου ο Μπο Μπάιντεν δεν ήταν χαμένος, ήταν εκεί, παρασημοφορήθηκε και οι άνθρωποι που ήταν εκεί ήταν ήρωες".

Τραμπ: "Τον Χάντερ Μπάιντεν όμως τον έδιωξαν από τον στρατό είχε πρόβλημα με την κοκαϊνη".

Μπάιντεν: "Είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά αλλά το αντιμετώπισε και είμαι περήφανος για αυτόν".

22:03 Για το θέμα Νόμος και τάξη:

Για την έξαρση της εγκληματικότητας σε δημοκρατικές πολιτείες

Τραμπ: "Είναι πολιτικό το θέμα.  Δείτε τους αριθμούς στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη.  Είναι τρελό αυτό που γίνεται.  Δεν λέει Νόμος και Τάξη γιατί δεν μπορεί, θα χάσει τους ακροαριστερούς.  Όταν διοικήσει την χώρα, θα δείτε τι έχει να γίνει στα προάστια".

Μπάιντεν: "Δεν έχει δει προάστια αν δεν πάρει λάθος στροφή.  Μεγάλωσα στα προάστια.  Δεν έχει καμία σχέση με το 50.  Η μεγάλη απειλή στα προάστια είναι ο COVID".

Για τον ανασχεδιασμό της Αστυνομίας και το Black Lives Matter:

Μπάιντεν: "Δεν υποστηρίζω την αποχρηματοδότηση της Αστυνομίας.  Χρειάζονται υποστήριξη και υπηρεσίες.  Θέλουμε κοινωνική δράση της Αστυνομίας, όταν οι Αστυνομικοί γνωρίζουν τους ανθρώπους της κοινωνίας".

Τραμπ: "Πες μου μια αστυνομική ένωση που σε στήριξε".

Για τα επεισόδια στο Πόρτλαντ:

Μπάιντεν: "Δεν έχω θεσμική θέση να παρέμβω στις Πολιτείες με τα επεισόδια.  Είμαι ξεκάθαρος ότι η βία πρέπει να διώκεται ποινικά.  Ο πρώην εκπρόσωπός του είπε ότι η βία και το χάος βοηθάνε την ατζέντα του.  Βάζει λάδι στην φωτιά στα πάντα".

Εάν καταδικάζει τις αντιδράσεις υποστηρικτών της "λευκής υπεροχής".

Τραμπ: "Εγώ θέλω ειρήνη.  Βλέπω κυρίως τους αριστερούς να προκαλούν τα προβλήματα.  Προς τους White Supremacists έχω να πω μείνετε πίσω, αλλά κάποιος πρέπει να σταματήσει τους Antifa".

Μπάιντεν: "Antifa είναι ιδέα όχι οργανισμός".

21:55 Για ποιον λόγο να σας εμπιστευτούν περισσότερο από τους αντιπάλους τους για θέματα φυλεκτικής διάκρισης.

Μπάιντεν: "Ποτέ δεν σταματήσαμε να ζητάμε ισότητα για όλους τους Αμερικανούς.  Δεν το καταφέραμε, αλλά δεν το παρατήσαμε.  Είναι ένας από τους λόγους που μπήκα σε αυτήν την κούρσα.  Δεύτερον, όταν σκότωσαν τον Φλόιντ ήταν μια ειρηνική διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο.  Πήγε σε μια εκκλησία με την Βίβλο, είχε την αστυνομία με δακρυγόνα.  Ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να πυροδοτήσει την διαίρεση των πολιτών.  Πέθαναν τόσοι Αφροαμερικανοί από τον κορωνοϊό.  Αν δεν κάνει κάτι θα πεθάνουν περισσότερο.  Αυτός ενδιαφέρεται για τους Αφροαμερικανούς;  Να δείτε τι έκανε.  Είναι καταστροφή για την αφροαμερικανική κοινότητα".

Τραμπ: "Φέρθηκες στην Αφροαμερικανική Κοινότητα χειρότερα από τον καθένα.  Αν δεις τις δημοσκοπήσεις πάω καλύτερα με τους Αφροαμερικανούς από οποιονδήποτε Ρεμπουπλικανό.  Όλοι οι ένστολοι είναι στο πλευρό μου παντού.  Ο Σερίφης του Πόρτλαντ με στηρίζει.  Δεν λες ποτέ για τους ένστολους και τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί θα χάσεις όλους τους ακροαριστερούς.  Την Μινεάπολις την πήραμε πίσω γιατί πιστεύουμε στο Νόμο και την Τάξη.  Εσύ δεν πιστεύεις στο Νόμο και την Τάξη, αυτό που θέλει ο κόσμος και εσύ δεν τολμάς καν να την αναφέρεις".

Μπάιντεν: "Υπάρχει συστηματική αδικία για τους Αφροαμερικανούς στην εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Αστυνομία. Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι καλοί άνθρωποι αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κακοί που πρέπει να λογοδοτήσουν.  Οι Αστυνομικοί στην πλειοψηφία τους δεν επικροτούν αυτά που έγιναν με τον Φλόιντ και την Τέιλορ.  Η ειρηνική διαδήλωση είναι αποδεκτή, όχι η βίαιη διαμαρτυρία".

Τραμπ: "Σταμάτησα το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενάντια στην λευκή υπεροχή και την φυλετική ευαισθησία γιατί την θεωρώ ρατσιστική.  Δίνουμε εκατομμύρια δολάρια για να διδάξουμε στον κόσμο εδώ ιδέες που τους κάνουν να μισούν την χώρα.  Ότι είμαστε μια ρατσιστική χώρα και δεν θέλουμε να γίνεται αυτό".

Μπάιντεν: "Δεν το κάνουμε αυτό.  Αυτός είναι ρατσιστής.  Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει τι σημαίνει φυλετική ευαισθησία.  Να μην υπάρχει αυτό που κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τους φίλους του, που βλέπουν υπεροπτικά τις μειονότητες.  Πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί.  Πρέπει να ενωθούμε και να νικήσουμε τον ρατσισμό".

Τραμπ: "Κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα υπήρχε μεγαλύτερη βία απ' ό,τι τώρα.  Θυμηθείτε το Φέργκιουσον και το Όκλαντ. Είσαι υπέρ του Νόμου και της Τάξης;".

Μπάιντεν: "Ναι όταν ο κόσμος αντιμετωπίζεται δίκαια".

21:45 - Για το φορολογικό πρόγραμμα:

Μπάιντεν: "Θα πάω την εταιρική φορολόγηση στο 28% από το 21%.  Έχεις πάνω από 90 μεγάλες εταιρείες που δεν πληρώνουν δολάριο.  Αυτά τα πέρασε ο Τραμπ"

Τραμπ: "Είχαν την πιο αργή επαναφορά της οικονομίας από το 1929.  Όταν το Χρηματιστήριο πάει ψηλά σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας.  Αν το κάνεις αυτό ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που είναι εδώ, θα φύγουν και θα έχεις ύφεση που δεν θα φανταστείς".

Μπάιντεν: "Επανήλθαμε από μια μεγάλη ύφεση.  Του παραδόσαμε μια πολύ ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία και αυτός την κατέστρεψε.  Ακόμη και πριν τον COVID, η βιομηχανία είχε πρόβλημα.  Εγώ έφερα πίσω εργοστάσια, αυτός τα κατέστρεψε.  Έκανε λίγα πράγματα. Έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα και από την Κίνα"

Τραμπ: "Αυτοί παράτησαν το manufacturing.  Το Οχάιο είχε την καλύτερη χρονιά.  Έφερα εργοστάσια πίσω", είπε ο Τραμπ που έβαλε στην συζήτηση τον γιο του Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Μπάιντεν απάντησε πως "ο γιος μου δεν έκανε τίποτα το μεμπτό", αποκαλώντας στην συνέχεια "Κλόουν" τον Τραμπ.

"Αν θέλετε να μιλήσουμε για οικογένειες, για την δική του θα πρέπει να μιλάμε όλη νύχτα", ανέφερε ο Μπάιντεν.

21:43: Τραμπ: "Πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια το 2016.  Θα σας δείξω στο τέλος. Το 2016 και το 2017 πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.  Ήταν οι φορολογικοί νόμοι.  Δεν ήθελα να πληρώσω φόρους.  Ήμουν επιχειρηματίας.  Δεν είμαι χαζός να μην αξιοποιήσω το νόμο ως ιδιώτης. Οι δυνατότητες αυτές μου δόθηκαν από το νόμο Ομπάμα".

Μπάιντεν: "Πλήρωσε λιγότερα από δάσκαλο γιατί εκμεταλλεύτηκε τις περικοπές.  Εγώ θα καταργήσω τις περικοπές αυτές (σ.σ. για τους πλούσιους).

Τραμπ: "Έκανα σε 47 μήνες περισσότερα απ' ό,τι έκανες εσύ σε 47 χρόνια", ανταπάντησε ο Τραμπ.

21:37: Τραμπ: "Είχαμε την δυνατότερη οικονομία της Ιστορίας και αναγκαστήκαμε να την κλείσουμε εξαιτίας της Κίνας.  Τώρα την ανοίγουμε και σπάμε ρεκόρ.  Ανοίγουμε πάλι θέσεις εργασίας.  Ο Μπάιντεν θέλει να κλείσει την οικονομία και θα καταστρέψει την χώρα.  Κοίτα τι σημαίνει στις Δημοκρατικές Πολιτείες που έχουν αυτά τα λοκντάουν.  Λένε να ανοίξουν στις 9 Νοεμβρίου.  Γιατί;  Γιατί είναι μετά τις εκλογές.  Νομίζουν ότι κάνουν κακό σε εμάς αλλά κάνουν κακό στον κόσμο.  Βλέπετε τι γίνεται με τα διαζύγια;  Το αλκοόλ;  Αυτός θέλει να κλείσει όλη την χώρα και να την καταστρέψει.  Η χώρα επανέρχεται σε χρόνο - ρεκόρ".

Μπάιντεν: "Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Τραμπ σε περίοδο τέτοια τα πάνε καλά.  Μόνο εστιάζουν στο χρηματιστήριο.  Με τις εργατικές συνοικίες τι κάνει;  Αυτός ο άνθρωπος πλήρωσε 750 δολάρια σε φόρους.  Το γεγονός είναι ότι το δούλεψε με τέτοιο τρόπο που θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που θα έχει λιγότερες θέσεις εργασίας αποχωρώντας με αυτές που παρέλαβε.  Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ήταν αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.  Η ιδέα να ανοίξουμε τα πάντα όταν έχεις τις μισές Πολιτείες με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, γιατί να το κάνει;  Δεν μπορείς να φτιάξεις την οικονομία εάν δεν λύσεις την πανδημία.  Γιατί τα σχολεία είναι ανοικτά;  Δεν έκανε τίποτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Έπρεπε να κάνει την δουλειά για να ανοίξουμε με ασφάλεια".

"Ο κόσμος θέλει να ανοίξουν τα σχολεία και τα μαγαζιά.  Κοίτα τη Νέα Υόρκη πώς είναι.  Δεν θα επανέλθει ποτέ.  Οι άνθρωποι θέλουν τις πόλεις τους πίσω", ανταπαντάει ο Τραμπ.

21:32 "Ο Τραμπ δεν έχει σχέδιο επανεκκίνησης.  Εγώ θα ήξερα τι πλάνο θα είχα.  Η Νάνσυ Πελόσι και ο Σούμερ έχουν πλάνο".

"Ο Μπάιντεν θέλει να κλείσει την χώρα κι εγώ θέλω την κρατήσω ανοικτή.  Το κάναμε γιατί δεν ξέραμε τίποτα για την ασθένεια.  Τώρα βρήκαμε ότι οι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα είναι ευαίσθητοι.  Θέλει να την ξανακλείσει την χώρα.  Θα έχουμε πρόβλημα.  Δείτε την Πενσυλβάνια και άλλες Δημοκρατικές Πολιτείες που παραμένουν κλειστές.  Θέλουν να την κρατήσουν μέχρι το τέλος των εκλογών γιατί το θέμα είναι πολιτικό"

Για τις μάσκες, ο Τραμπ αρνείται ότι απαξίωσε την μάσκα και είπε ότι έχει και ο ίδιος μάσκα μαζί του και την φοράει όταν χρειαστεί. "Δεν φοράω όπως αυτός.  Μπορεί να είναι σε τεράστια απόσταση και να φορά την μεγαλύτερη μάσκα".

"Η μάσκα κάνει την διαφορά και ο συνεργάτης του στο CDC είπε ότι αν την φορούσαμε από τον Ιανουάριο θα είχαμε σώσει ζωές", λέει ο Μπάιντεν και ο Τραμπ παρεμβαίνει πως επιστήμονες όπως ο Δρ. Φάουτσι αρχικά είχαν άλλη άποψη.

Για τις ανοικτές συγκεντρώσεις: Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα γιατί ήταν σε ανοικτό χώρο, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι "είχε τρία άτομα", ενώ ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Τραμπ είναι "ανεύθυνος όπως το χειρίζεται".

"Εάν είχες τέτοιο κόσμο, το ίδιο θα έκανες, αλλά δεν έχεις", απαντάει ο Τραμπ.

21:30 "Η Κάμαλα Χάρις δεν είπε να μην εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες.  Εάν πιστεύεις έστω και για ένα λεπτό αυτά που λέει ο Τραμπ, ενώ δεν ήξερε καν πόσο επικίνδυνο ήταν το Φεβρουάριο.  Πανικοβλήθηκε ή κοιτούσε το Χρηματιστήριο, διότι πολύς κόσμος πέθανε και πολλοί ακόμα θα πεθάνουν", αναφέρει ο Μπάιντεν.

"Λες για εξυπνάδα και ξέχασες το Ντέλαγουερ.  Δεν θυμόσουν το Κολλέγιό σου.  Έβγαλες ένα χαμηλόβαθμο Κολλέγιο.  Μην μιλάς για εξυπνάδα σε μένα.  Εάν είχες εσύ να διαχειριστείς αυτήν την κατάσταση..." απαντάει ο Τραμπ.

21:28 - Ερώτηση για την διαθεσιμότητα του εμβολίου:

Τραμπ:"Μίλησα με την Pfizer, την Moderna και την Johnson & Johnson και θα το επισπεύσουν.  Μπορούν να είναι έτοιμο και πιο σύντομα το εμβόλιο.  Έχουμε έτοιμο τον στρατό για να φροντίσει την διανομή"

Μπάιντεν: "Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που σας έλεγε ότι θα φύγει το Πάσχα ή με τον ζεστό καιρό.  Να κάνετε ένεση με αντισηπτικό.  Η διανομή αυτού του εμβολίου θα πάρει καιρό, ακόμη κι αν το έχουμε.  Μακάρι να το έχουμε."

21:21: Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.  Ο Μπάιντεν αναφέρεται στα νούμερα της πανδημίας στις ΗΠΑ και το ποσοστό των μολύνσεων και των θανάτων σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.  Θυμίζει την ατάκα του Τραμπ "είναι ό,τι είναι" επειδή, λέει ο Μπάιντεν "εσύ είσαι αυτός που είσαι".

"Δεν μας προειδοποίησε επειδή δεν ήθελε να μας δημιουργήσει πανικό.  Αυτός πανικοβλήθηκε.  Μας έλεγε πόσο καλή δουλειά κάνει και ότι του χρωστάμε χάρη που είναι τόσο διαφανής.  Περίμενε και μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει σχέδιο.  Έπρεπε να είχαμε δώσει τα χρήματα που υπερψήφισε το Κονγκρέσσο.  Να χρηματοδοτήσει ό,τι έπρεπε για να σώσει ζωές", είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

"Εάν ακούγαμε εσένα θα αφήναμε την χώρα εκτεθειμένη και θα πέθαιναν εκατομμύρια άνθρωποι.  Δεν ξέρεις πόσοι πέθαναν στην Κίνα και την Ινδία.  Δεν σου δίνουν τα νούμερα.  Είπες ότι είμαι ξενοφοβικός επειδή έκλεισα τα σύνορα.  Εσύ έλεγες να μείνουν ανοικτά.  Ο Δρ. Φάουτσι αλλά και Δημοκρατικοί Κυβερνήτες είπαν ότι έκαναν καλή δουλειά.  Φέραμε τις μάσκες, είχαμε τους αναπνευστήρες, λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ως προς τα κρούσματα, δοκιμάζουμε τα εμβόλια.  Εσένα σε προωθούν τα ΜΜΕ, εμένα με κυνηγάνε αλλά δεν με νοιάζει, το έχω συνηθίσει.  Ήσουν μια πραγματική καταστροφή με τον Η1Ν1", ενώ ο Μπάιντεν απανατάει "40.000 άνθρωποι πέθαναν όχι 200.000, δεν κλείσαμε την οικονομία.  Πόσοι από εσάς χάσατε κάποιον δικό σας και δεν μπορούσατε ούτε να τους αποχαιρετούσατε.  Εάν φορέσουμε μάσκα μπορούμε να σώσουμε έστω τους μισούς.  Δεν εμπιστεύομαι τον Τραμπ, εμπιστεύομαι τους επιστήμονες για το εμβόλιο", λέει ο Μπάιντεν.

21:14: Ο Κρις Ουάλας ρωτάει τον Ντόναλντ Τραμπ για τις μομφές ότι ήθελε μεν να καταργήσει το Obamacare, αλλά δεν επανήλθε ποτέ με κάποια αντιπρόταση ασφαλιστικού συστήματος.  Ο Τραμπ τον διακόπτει και υπενθυμίζει ότι κατήργησε το individual mandate. 

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ρίχνει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το σχέδιό του είναι ξεκάθαρο.

Αναφορικά με την επέκταση του Obamacare για τομείς δωρεάν ασφάλισης, ο Μπάιντεν υποστήριξε πως η πρότασή του αφορά τους απόλυτα χαμηλοεισοδηματίες και όχι την πλειοψηφία των Αμερικανών ασφαλισμένων.

Ο Τραμπ παρεμβαίνει και του λέει πως ακολουθεί την πλατφόρμα του Μπέρνι Σάντερς.  Ο Μπάιντεν υπενθυμίζει ότι νίκησε τον Μπέρνι Σάντερς και ανέφερε πως "δεν είμαι εδώ για να απαντήσω στα ψέματά του, είναι γνωστός ψεύτης", αναφερόμενος στον Τραμπ.

"Ο Τραμπ ήδη κόστισε την ασφαλιστική κάλυψη για πολλούς Αμερικανούς.  Αυτήν που έχασαν από την δουλειά τους λόγω της ύφεσης", είπε ο Μπάιντεν.

"Το Obamacare δεν είναι καλό.  Το βελτιώσαμε.  Έβγαλα το individual mandate.  Δεν έπρεπε να το ονομάζουν Obamacare.  Θέλουμε να το ξεφορτωθούμε και να το αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο".

"Δεν έχει πλάνο για την υγειονομική περίθαλψη", απαντάει ο Μπάιντεν.  "Δεν ξέρει τι λέει ο άνθρωπος".

09:07: Η πρώτη ερώτηση αφορά την τοποθέτηση της Έιμι Μπάρετ και κατά πόσον θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση από την Γερουσία πριν από τις εκλογές.  Ο Τραμπ απάντησε πως "οι εκλογές έχουν συνέπειες" και πως "έχουμε την Γερουσία, έχουμε την προεδρία" και πως η Έιμι Μπάρετ έχει καθολική αποδοχή.  Προσέθεσε ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρατταν αναλόγως και δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτούν να το αφήσουν σε εκκρεμότητα μέχρι τις εκλογές, υπενθυμίζοντας πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προτείνει τον Μέρικ Γκάρλαντ, όμως δεν είχε την πλειοψηφία στην Γερουσία για να τον υπερψηφίσει.

Ο Μπάιντεν απάντησε ότι θα πρέπει να ακούσουν την γνώμη των Αμερικανών, με δεδομένο ότι οι εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει με την πρόωρη ψήφο, συνεπώς θα πρέπει να τους ακούσουν και μετά να ορίσουν Ανώτατο Δικαστή.  Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο Τραμπ θέλει να καταργήσει το Affordable Care Act και ότι η δικαστής Μπάρετ - για την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάτι εναντίον της προσωπικά - το έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό, συνεπώς το προκαταλαμβάνει.  Παράλληλα αναφέρεται στον κίνδυνο να χάσουν την ασφάλειά τους Αμερικανοί με υποκείμενα νοσήματα.  Κατέληξε ότι θα πρέπει να περιμένουν τον Φεβρουάριο.

Ο Τραμπ ανταπάντησε πως "δεν με εξέλεξαν για τρία χρόνια, αλλά για τέσσερα χρόνια", στρέφοντας τα βέλη του προς το ασφαλιστικό και τα σχέδια του Μπάιντεν να στραφεί στο σοσιαλιστικό μοντέλο ασφάλισης.  Ο Μπάιντεν αρνήθηκε και είπε πως αυτό που ανέφερε είναι ότι θέλει να επεκτείνει το Obamacare.  Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι τον ενδιαφέρει μια σοσιαλιστική ατζέντα.  Ο Μπάιντεν αρνείται και υποστηρίζει ότι αυτός είναι η φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος τώρα.

09:06: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν εισέρχονται.  Δεν υπάρχει χειραψία.  "Τι κάνεις φίλε;", ρωτάει ο Τραμπ τον Μπάιντεν.  "Είμαι καλά", απαντάει ο Μπάιντεν.

09:04: Η μετάδοση του ντιμπέιτ ξεκίνησε και ο δημοσιογράφος Κρις Ουάλας καλωσόρισε τους τηλεθεατές., εξηγώντας τους όρους της τηλεοπτικής αναμέτρησης.