GR US

Το ρεπουμπλικανικό τείχος του Τραμπ έχει διαβρωθεί

Αssociated Press

Ο Εθαν Ντιμ (Ethan Demme), που διακρίνεται έξω από το σπίτι του στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνιας, είναι ένας από τους 112 Ρεπουμπλικανούς της κομητείας που αιτήθηκαν αλλαγή κόμματος μετά τα επεισόδια και είναι τώρα ανεξάρτητοι. AP Photo/Jacqueline Larma

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι Ρεπουμπλικανοί επιφύλαξαν μόνο μέτρια δυσαρέσκεια όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» και στις δύο πλευρές μίας ρατσιστικής διαδήλωσης λευκής ανωτερότητας. Δεν αντέδρασαν όταν ο Τραμπ πιάστηκε να πιέζει έναν ξένο ηγέτη και αργότερα όταν υπερασπίστηκε τον χειρισμό του σε μία θανατηφόρα πανδημία.

Ωστόσο με μια ξαφνική δύναμη το τείχος της ρεπουμπλικανικής υποστήριξης, που επέτρεψε στον Τραμπ να αντιμετωπίσει μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά κρίσεων, αρχίζει να διαβρώνεται.

Η αποδυναμωμένη στάση του Τραμπ μεταξύ του κόμματός του αναμενόταν να φανεί έντονα όταν η Βουλή, όπως αναμενόταν, κατηγόρησε τον πρόεδρο για υποκίνηση ταραχής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση είχε τη στήριξη μίας χούφτας Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν στην προσπάθεια να ψηφιστεί η παραπομπή του Προέδρου με την κατηγορία της καθαίρεσης.

Η επιλογή που αντιμετώπισαν οι Ρεπουμπλικανοί δεν αφορά μόνο την άμεση τύχη του Τραμπ, του οποίου απομένουν μόλις επτά ημέρες στην προεδρία. Πρόκειται για το εάν οι εκλεγμένοι ηγέτες του κόμματος είναι έτοιμοι να απαλλαγούν από τον Τραμπ, ο οποίος παραμένει δημοφιλής στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά τώρα είναι τοξικός σε μεγάλο μέρος της Ουάσιγκτον.

Ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν θα μπορούσε να καθορίσει εάν το κόμμα παραμένει ζωντανό στις προσεχείς εκλογές ή θρυμματισμένο.

«Είμαστε σε μία στιγμή τώρα όπου βλέπουμε ένα κάταγμα, ένα σπάσιμο, λόγω της άνευ προηγουμένου κατάστασης - της ηθικής, της βίας, του θανάτου», δήλωσε ο Στιβ Σμιντ (Steve Schmidt), ένας από παλιά Ρεπουμπλικανός στρατηγικός αναλυτής που εγκατέλειψε το κόμμα λόγω του Τραμπ.

Η εντυπωσιακή φύση της φονικής εξέγερσης -και ο ρόλος του Τραμπ στην τροφοδότησή της- έχει συγκλονίσει πολλούς νομοθέτες. Η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ (Liz Cheney), Νο. 3 Ρεπουμπλικανή στο Σώμα, έδωσε το «πράσινο φως» στους συντηρητικούς να εγκαταλείψουν τον Τραμπ σε μια δριμεία δήλωσή της την Τρίτη το βράδυ.

«Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προς το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα», είπε.

Αν και εντυπωσιακές, οι ταχέως διαδραματιζόμενες εξελίξεις δεν διασφαλίζουν ότι ο Τραμπ θα καθαιρεθεί από το αξίωμά του πριν από την ορκωμοσία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ο χρόνος μιας δίκης στη Γερουσία είναι ασαφής και μπορεί να διαρρεύσει στην διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν.

Αλλά για πρώτη φορά, υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι ένα σημαντικό μέρος των Ρεπουμπλικανών θέλει να καθαρίσει το κόμμα τους από τον Τραμπ.

Ηδη, τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Τραμπ παραιτήθηκαν σε διαμαρτυρία. Ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, ο οποίος έφυγε από τον Λευκό Οίκο πριν από λιγότερο από ένα μήνα, κατηγόρησε το πρώην αφεντικό του για «προδοσία της προεδρίας».

Χρειάστηκε σχεδόν μια εβδομάδα για τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, του οποίου η σχέση με τον Τραμπ έχει αποκοπεί σημαντικά από τότε που αυτός και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να κρυφτούν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Καπιτωλίου, για να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία του Συντάγματος για να απομακρύνει τον Τραμπ από την εξουσία.

Ο Πρόεδρος εξακολουθεί να έχει κάποιο επίπεδο στήριξης από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν (Jim Jordan), από το Οχάιο, ένας κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ που τιμήθηκε αυτήν την εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε την Τρίτη να παραδεχτεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε εντελώς τις εκλογές, το ίδιο αποδεδειγμένο ψέμα που πυροδότησε την εξέγερση.