GR US

Υπέγραψαν τη νέα «Χάρτα του Ατλαντικού» Μπάιντεν – Τζόνσον

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021, στην Κορνουάλη επικυρώνοντας την «ειδική σχέση» ΗΠΑ-Βρετανίας. Στη φωτογραφία με τις συζύγους τους Κάρι Τζονσον (αριστερά) και Τζιλ Μπάιντεν. (AP Photo/Patrick Semansky)
ΚΑΡΜΠΙΣ ΜΠΕΪ. ΑΓΓΛΙΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη, επιδιώκοντας να επικυρώσουν την «ειδική σχέση» μεταξύ των εθνών τους, παρά τις εμφανείς προσωπικές και πολιτικές διαφορές τους.

«Είπα στον πρωθυπουργό ότι έχουμε κάτι κοινό. Και οι δύο παντρευτήκαμε με γυναίκες από ανώτερη τάξη», αστειεύτηκε ο Μπάιντεν, μετά τον σχεδόν χορογραφημένο περίπατο με τις συζύγους τους Τζιλ και Κόρι πάνω από τον ωκεανό, στην Κορνουάλη. «Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό με τον πρόεδρο. Βασικά, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα διαφωνήσουμε. Το θεωρώ απίθανο», αντέτεινε ο Τζόνσον.

Κατά τη συνάντησή τους στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Κάρπις Μπέι, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη νέα Χάρτα του Ατλαντικού (Atlantic Charter), δεσμευόμενοι να «υπερασπιστούν τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της δημοκρατίας και των ανοιχτών κοινωνιών». Η διακήρυξη, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ τον Αύγουστο του 1941, καθόριζε τους κοινούς στόχους για τον Κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι στόχοι περιελάμβαναν το ελεύθερο εμπόριο, τον αφοπλισμό και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης όλων των ανθρώπων. Ο Τζόνσον σημείωσε ότι ο χάρτης έθεσε τα θεμέλια για τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ. «Ναι, το γνωρίζω», είπε ο Μπάιντεν.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντησή τους στο Κάρμπις Μπέι της Βρετανίας, την Πέμπτη. (Toby Melville/Pool Photo via AP)

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρόεδρος για να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει την πολιτική της αποστασιοποίησης που ακολούθησε κατά τη θητεία του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και πως είναι και πάλι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Ωστόσο, οι εντάσεις είναι πιθανό να μην εκλείψουν πέρα από τον επιφανειακό ενθουσιασμό που αποτυπώθηκε και στις πρώτες φωτογραφίες της συνάντησης Μπάιντεν – Τζόνσον.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σθεναρά στο κίνημα του Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία προώθησε ο Τζόνσον, ενώ έχει εκφράσει και τις ανησυχίες του για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμα, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον Τζόνσον ως «σωματικό και συναισθηματικό κλώνο» του Τραμπ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά ώστε να εξαλειφθεί αυτή η εντύπωση, επισημαίνοντας το κοινό έδαφος του Τζόνσον με τον Μπάιντεν σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και η στήριξη των διεθνών θεσμών. Ωστόσο, ο Τζόνσον, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της Συνόδου των G7, δεν έχει κρύψει τον εκνευρισμό του για τη μη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να επισκεφτούν το εντυπωσιακό νησί St. Michael's Mount, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Αντ' αυτού, συναντήθηκαν πάνω από την παραλία, στο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης, όπου σήμερα Παρασκευή θα ξεκινήσει και τη σύνοδος των G7.

Αssociated Press

Η λέξη «Αγάπη» κεντημένη στο σακάκι της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν. (AP Photo/Patrick Semansky)

Οι δύο ηγέτες, με τις συζύγους τους Τζιλ Μπάιντεν και Κάρι Τζόνσον φωτογραφήθηκαν να περπατούν πιασμένοι χέρι-χέρι. Το σακάκι της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν είχε κεντημένη τη λέξη «αγάπη», προφανώς σε αντιδιαστολή με το τζάκετ που φορούσε η προκάτοχός της, Μελάνια Τραμπ, και έγραφε «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;» κατά το ταξίδι της σε συνοριακή πόλη του Τέξας το 2018.

Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η συνάντηση Μπάιντεν - Τζόνσον θα επαναβεβαιώσει τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο μακροχρόνιους συμμάχους, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επιπλήξει τη Ρωσία για την ανάμειξή της στα εσωτερικά των ΗΠΑ και να διακηρύξει ανοιχτά πως η Αμερική μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά την Κίνα.

Πηγή: «Associated Press»